Kultúra, oktatásMegkezdődött a vásárhelyi Honvéd középiskola első tanéve

2022. szeptember 2., péntek
 
Megkezdődött a vásárhelyi Honvéd középiskola első tanéve
A középiskola negyven bentlakásos diákkal indította a tanévet. A tanévnyitó ünnepségen átadták a kollégium épületét, amit laktanyában építettek.

 

 

 

 

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium első tanévnyitó ünnepségén elmondta: a Honvéd Kadét Programhoz országszerte már 119 középiskola csatlakozott.

 

Minden megyében van legalább egy partneriskola, amelyek sorában "a honvéd középiskola a honvédelmi nevelés egyedi, sajátságos színtere" - fogalmazott.     

 

Mint mondta: a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium idén szeptembertől újabb két tagintézménnyel bővült: a szolnoki honvéd kollégiummal és a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégiummal.     

 

A miniszter szerint "az út, amelyen járunk, jó irányba visz", hiszen évek óta többszörös a túljelentkezés a honvéd középiskolákba. A számok is mutatják, hogy egyre nagyobb szükség van a katonai hivatásra és a fiatalok is egyre nagyobb számban mondanak igent a haza szolgálatára - fűzte hozzá.

 

A hódmezővásárhelyi honvéd középiskola első negyven diákjának azt tanácsolta, legyenek elszántak és kitartóak, tekintsenek úgy erre a pályára, mint egy hivatásra, mert "addig van nemzeti értékünk és jövőnk, amíg vannak tettrekész és elhivatott fiatalok, mert haza csak addig létezik, amíg van, aki megvédje" - fogalmazott.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a honvéd középiskolák olyan, ma már kiveszőben lévő értékeket képviselnek, mint a család, a közösség és a hazaszeretet, a bajtársiasság, a hagyományok tisztelete vagy a csapatszellem.

 

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka beszédében kiemelte: olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája, és a Hódmezővásárhelyen tanulmányait most kezdő negyven fiatal abban a szerencsés helyzetben van, hogy a jövőt és az iskolát is ők építhetik.

Hangsúlyozta: azok az értékek, amelyeket a katonák képviselnek, mindenben segíteni fogják majd a fiatalok életét a jövőben, bármilyen szakmát is válasszanak a középiskola elvégzését követően.

A parancsnok emlékeztetett: nagyon sokak összefogásának, katonák és civilek közös munkájának köszönhető, hogy az intézmény diákjainak elhelyezését a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában kialakított kollégiumban sikerült megoldani.

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben többször írtunk, néhány évvel ezelőtt Huszár Ferenc alezredes és Hódmezővásárhely akkori polgármestere, Almási István kezdeményezésére kezdődtek meg a tárgyalások egy, a debreceni intézményhez hasonló iskola alapításáról, az egykori Démász, Ady Endre utcai kirendeltségének a helyén.

 

Kovács István, aki sok évig a vásárhelyi Helyőrségi Zenekar vezetője/karmestere volt, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója elmondta: Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszter három éve bízta meg az igazgatói teendőkkel Magyarország egyetlen honvéd középiskolájában, Debrecenben. A 2022/23-as tanévet megnyitó ünnepséget követően átadták az 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában kialakított kollégiumépületet.
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 51-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Kimagasló érdemek, a közösség megbecsülését kiérdemelve

Kimagasló érdemek, a közösség megbecsülését kiérdemelve

Fogarassy Judit táncművésznek és Návay Sándor szobrásznak ítélték oda idén a Boldog Gizella-díjat, a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítványelismerését.
Aranydiplomás üzemmérnököket köszöntöttek

Aranydiplomás üzemmérnököket köszöntöttek

Aranydiplomát kaptak az SZTE Mezőgazdasági Kar 1972-ben végzett évfolyam hallgatói.
Csúccsal zárt a SZIN

Csúccsal zárt a SZIN

A Tisza-parti fesztivál egyedi hangulata, a nemzetközi sztárok sora és a hazai zenei élvonal legjobb koncertjei voltak. A látogatószám meg is döntötte a 2019-es korábbi rekordot.
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.