Kultúra, oktatásMegkezdődött a vásárhelyi Honvéd középiskola első tanéve

2022. szeptember 2., péntek
 
Megkezdődött a vásárhelyi Honvéd középiskola első tanéve
A középiskola negyven bentlakásos diákkal indította a tanévet. A tanévnyitó ünnepségen átadták a kollégium épületét, amit laktanyában építettek.

 

 

 

 

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium első tanévnyitó ünnepségén elmondta: a Honvéd Kadét Programhoz országszerte már 119 középiskola csatlakozott.

 

Minden megyében van legalább egy partneriskola, amelyek sorában "a honvéd középiskola a honvédelmi nevelés egyedi, sajátságos színtere" - fogalmazott.     

 

Mint mondta: a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium idén szeptembertől újabb két tagintézménnyel bővült: a szolnoki honvéd kollégiummal és a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégiummal.     

 

A miniszter szerint "az út, amelyen járunk, jó irányba visz", hiszen évek óta többszörös a túljelentkezés a honvéd középiskolákba. A számok is mutatják, hogy egyre nagyobb szükség van a katonai hivatásra és a fiatalok is egyre nagyobb számban mondanak igent a haza szolgálatára - fűzte hozzá.

 

A hódmezővásárhelyi honvéd középiskola első negyven diákjának azt tanácsolta, legyenek elszántak és kitartóak, tekintsenek úgy erre a pályára, mint egy hivatásra, mert "addig van nemzeti értékünk és jövőnk, amíg vannak tettrekész és elhivatott fiatalok, mert haza csak addig létezik, amíg van, aki megvédje" - fogalmazott.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a honvéd középiskolák olyan, ma már kiveszőben lévő értékeket képviselnek, mint a család, a közösség és a hazaszeretet, a bajtársiasság, a hagyományok tisztelete vagy a csapatszellem.

 

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka beszédében kiemelte: olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája, és a Hódmezővásárhelyen tanulmányait most kezdő negyven fiatal abban a szerencsés helyzetben van, hogy a jövőt és az iskolát is ők építhetik.

Hangsúlyozta: azok az értékek, amelyeket a katonák képviselnek, mindenben segíteni fogják majd a fiatalok életét a jövőben, bármilyen szakmát is válasszanak a középiskola elvégzését követően.

A parancsnok emlékeztetett: nagyon sokak összefogásának, katonák és civilek közös munkájának köszönhető, hogy az intézmény diákjainak elhelyezését a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában kialakított kollégiumban sikerült megoldani.

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben többször írtunk, néhány évvel ezelőtt Huszár Ferenc alezredes és Hódmezővásárhely akkori polgármestere, Almási István kezdeményezésére kezdődtek meg a tárgyalások egy, a debreceni intézményhez hasonló iskola alapításáról, az egykori Démász, Ady Endre utcai kirendeltségének a helyén.

 

Kovács István, aki sok évig a vásárhelyi Helyőrségi Zenekar vezetője/karmestere volt, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója elmondta: Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszter három éve bízta meg az igazgatói teendőkkel Magyarország egyetlen honvéd középiskolájában, Debrecenben. A 2022/23-as tanévet megnyitó ünnepséget követően átadták az 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában kialakított kollégiumépületet.
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 38. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Kimagasló érdemek, a közösség megbecsülését kiérdemelve

Kimagasló érdemek, a közösség megbecsülését kiérdemelve

Fogarassy Judit táncművésznek és Návay Sándor szobrásznak ítélték oda idén a Boldog Gizella-díjat, a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítványelismerését.
Aranydiplomás üzemmérnököket köszöntöttek

Aranydiplomás üzemmérnököket köszöntöttek

Aranydiplomát kaptak az SZTE Mezőgazdasági Kar 1972-ben végzett évfolyam hallgatói.
Csúccsal zárt a SZIN

Csúccsal zárt a SZIN

A Tisza-parti fesztivál egyedi hangulata, a nemzetközi sztárok sora és a hazai zenei élvonal legjobb koncertjei voltak. A látogatószám meg is döntötte a 2019-es korábbi rekordot.
 

És ezt már olvasta?

Ebből lehet építkezni a jövőben is
Ebből lehet építkezni a jövőben is Nyíregyházán, az újonc NYÍKSE otthonában kezdte az NB I/B Zöld csoportjának 2022/23-as idényét a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőttcsapata.
 
Vidám színek a felújított mosdókban
Vidám színek a felújított mosdókban Újabb mosdó alakult át a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában a Villeroy & Boch támogatásával
 
Teljes a flotta
Teljes a flotta A napokban megérkezett a tizenkettedik vasútvillamos, teljessé vált a járműflotta. Már a buszpályaudvarokon is lehet jegyet váltani a tram trainre.
 
Forró nyár volt - és még lesz
Forró nyár volt - és még lesz

A 2022-es nyár volt a legmelegebb 1901 óta. Hódmezővásárhely Szikáncs állomásokon mérték az idei nyár legmagasabb értékét.

 
Tanévnyitó volt a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon
Tanévnyitó volt a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon A Városháza Dísztermében Tanévnyitó Ünnepi Tanácsüléssel nyitotta meg az új tanévet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara.
 
A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya
A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya Éppen 52 éve történt. Két rendkívüli tűzeset sokkolta Hódmezővásárhelyt, amikor is fél éven belül leégett a városháza tornya, illetve a díszterem teteje.
 
Helyi rádiókat ellenőrizték
Helyi rádiókat ellenőrizték A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint a Rádió7 nem sugározta megfelelő mennyiségben helyi közélettel foglalkozó műsorszámokat.