Kultúra, oktatásKimagasló érdemek, a közösség megbecsülését kiérdemelve

2022. augusztus 29., hétfő
 
Kimagasló érdemek, a közösség megbecsülését kiérdemelve

Fogarassy Judit táncművésznek és Návay Sándor szobrásznak ítélték oda idén a Boldog Gizella-díjat, a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány elismerését gálaműsor keretében adták át a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

 


 

 

Az alapítvány azon köztiszteletben álló személy elismerésére hozta létre 2018-ban a város iránti hűséget szimbolizáló díjat, aki példamutató polgári gondolkodásával vagy hosszú időn át folytatott munkásságával kimagasló érdemeket szerzett a közösség megbecsülést kiérdemelve.

 

A nettó egymillió forint anyagi elismerés, amelyhez díszes oklevél és emlékplaket is jár, Boldog Gizella királynéról, Szent István király feleségéről kapta nevét, aki keresztényi lelkülettel és alázattal tett tanúbizonyságot fogadott nemzete iránti hűségéről egész élete során.

 

Fogarassy Judit táncművész, balettmester, koreográfus 1951-ben született Sátoraljaújhelyen. Már háromévesen kapcsolatba került a klasszikus balettel, s egész életét végig kísérte a táncművészet szeretete és elkötelezettsége a szakma iránt. Az Egyesült Államokban, a Southwest Minnesota State University-n végzett táncművész-koreográfusként, majd miközben táncművészként, pedagógusként és koreográfusként dolgozott az USA több városában, folytatta tanulmányait. 1980-ban hazatért Magyarországra, s az Állami Balett Intézetben klasszikus balettmesteri, társas- és versenytánc oktatói végzettséget szerzett. Fogarassy Judit 1980 óta Hódmezővásárhelyen dolgozik táncpedagógusként és koreográfusként. 1987-ben alapította saját stúdióját, ahol azóta is szellemi szabadfoglalkozásúként neveli a fiatalokat a tánc és művészetek iránti nyitottságra, az egészséges életvitelre. 42 éve aktív részese a város és a térség kulturális életének, pedagógusi munkája sikerét a tehetséges tanítványok életútja bizonyítja. 2015-ben Bessenyei Ferenc Művészeti Díjjal és Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

 

Návay Sándor 1955. január 1-jén, Hódmezővásárhelyen született. Művészeti tanulmányait a szegedi Tömörkény-gimnáziumban kezdte, majd a Képzőművészeti Főiskolán folytatta, ahol Szabó Iván és Bráda Tibor voltak a mesterei. A különböző szobrászati technikák közül a bronzöntés varázsolta el, amit a mai napig alkalmaz. Első köztéri alkotása Funkcionális plasztika címmel 1981-ben Debrecenbe készült, számos munkája látható Hódmezővásárhely és a környező települések utcáin, terein, legutóbb pedig tavaly avatták fel a hortobágyi kitelepítettek emlékét őrző szobrát a Dóm téren. 1985-ben egyik alapító tagja volt a németországi Iserlohnban működő Nemzetközi Bronzöntő Művésztelepnek. Rendszeres résztvevője haza és nemzetközi alkotótáboroknak, kiállításoknak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Csúccsal zárt a SZIN

Csúccsal zárt a SZIN

A Tisza-parti fesztivál egyedi hangulata, a nemzetközi sztárok sora és a hazai zenei élvonal legjobb koncertjei voltak. A látogatószám meg is döntötte a 2019-es korábbi rekordot.
Országos református tanévnyitó Hódmezővásárhelyen

Országos református tanévnyitó Hódmezővásárhelyen

Szombaton délelőtt zászlós felvonulással kezdődött, amelyen több száz református oktatási intézmény képviselője vett részt, majd a Balogh Imsi Sportcsarnokban tartották a tanévnyitót
Fehértó Napja 2022

Fehértó Napja 2022

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Kardoskút Város Önkormányzata idén is megrendezia Fehértó Napja természetvédelmi nyílt napot. Részletes program.
Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 51-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.