KözéletSzemét ügyek

2016. május 11., szerda
 
Szemét ügyek

Borsot tört az .A.S.A. a vásárhelyi építkezők orra alá. Már nem lehet ingyen lerakni az építési törmeléket, csak tonnánként 18 ezerért. Az 5 köbméteres szabvány konténerekben a Maroslelei útra szállítandó törmelék lerakásáért pedig 10 ezer forintot kérnek - köbméterenként.

 

 

Fotó: VH

 


Az ügynek akaratlan nyertesei a tanyákon élők lesznek, mert valószínűsíthető, hogy a város építési törmelékét a földutakon lerakva látjuk viszont.

 

A lakosság szemében az .A.S.A. ezzel a húzással valószínű továbbra sem erősíti a jó megítélését. Ugyanis a város kommunális hulladékát sem ez a cég fogadja be.  

 

„Sokan felteszik a kérdést: vajon miért kell 61 kilométert utaztatni Vásárhely szemetét. Az ok igen egyszerű: szabályos közbeszerzési eljárás során, még a szállítás költségével is jóval kedvezőbb odavinni, mint az .A.S.A. Maroslelei úti depójába” - mondta Dr. Kovács Pál a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

(Egyébként Felgyő tonnánként 8500 forintért fogadja be a kommunális hulladékot, és az alkalmanként 2 tonna odaszállítása 2000 forintos plusz költségbe kerül.) A sárgafedelű kukák tartalmát összegyűjtve pedig a Csomorkányi úton a Méhfész Bt. telephelyére szállítják. A cég nagy tapasztalatokkal rendelkezik, több mint 20 éve foglalkoznak hulladék feldolgozással. Megtudtuk, a Bt. telephelyén korszerű gumiszalagos válogatón halad át az újrahasznosítható hulladék.

 

Mondhatnánk, ez csak egy mellékszála, az osztrák tulajdonú .A.S.A és az Önkormányzat évek óta tartó csatározásának. Ugyanis - mint azt az ügyvezető elmondta, a cégben 38 százalékban tulajdonos vásárhelyi önkormányzat feje felett zajlik az .A.S.A. működtetése, beleértve a Maroslelei úti hulladéklerakót.

Az Európai Uniós előírásoknak megfelelő fejlesztéseket kellett volna végrehajtani, ami elmaradt. Például, az előírások szerint válogatás nélkül már nem lehet deponálni (lerakni) a hulladékot. Ezeket a - legalább 100 milliós - fejlesztéseket az .A.S.A. nem végezte el. A közbeszerzési pályázaton nem is indultak, ám amikor kihirdették a nyertest, mégis megtámadták az eljárást. A Közbeszerzési Döntőbizottság pedig visszautasította a keresetet.     

 

Az .A.S.A. és a vásárhelyi Önkormányzat között 2012 körül kezdődtek a viták. Mint arról többször írtunk a Vásárhelyi Hírekben a hulladékszállítás kötelező önkormányzati feladat, amelyet az ország számos pontján többségében magántulajdonban lévő cégek láttak el. 2013 január elsejétől lépett hatályba az - EU direktívákkal harmonizált - új hulladékgazdálkodási törvény, amely a minden hazai város számára stratégiai fontosságú ágazatban előírja: csak a többségében állami vagy önkormányzati tulajdonú cégek végezhetik a hulladékszállítást.

Már akkor a kormány döntése után az .A.S.A. vezetése a külföldi tulajdonos érdekeinek sérülését kifogásolta.

2013 januárjában - mint azt megírtuk -  azzal együtt, hogy Kovács Pál személyében van az önkormányzat által a köztisztasági cégbe delegált ügyvezető, a 38 százalékos tulajdoni résszel rendelkező város vezetése és a lakosság egy helyi hirdetési újságból értesült arról, hogy a közgyűlés határozatával szembe menve, az .A.S.A. emeli a hulladékszállítási díjakat, sőt az addigi ingyenes zöldhulladék és építési törmelék elszállítása is fizetőssé vált.   

 

2015 elejére a város a Hódmezővásárhelyi Hulladékgazdálkodási Program során 985 millió forintból teljesen új, önkormányzati többségű és vezetésű rendszert alakított ki. A környezetvédelmi beruházás 95 százalékát uniós és hazai kormányzati támogatás fedezte, amelynek részeként összesen 11 hulladékot gyűjtő és tömörítő, illetve szállító járművet, a hulladék kezelésére alkalmas berendezéseket szereztek be, emellett a szelektív és zöldhulladék begyűjtésére 24 ezer 240 literes kukát vásároltak. Három kukát kapott minden háztartás.

 

Kovács Pál ügyvezető, aki továbbra is a város 38 százalékos tulajdoni részét képviseli a cégben - az .A.S.A. az építési törmelék több hónapja ingyenes elhelyezésének megszüntetése apropóján - felteszi a kérdést,  a város évek óta miért nem láthat bele a cég gazdálkodásába, illetve a gyáli központ döntéseibe. Az ügyvezető hozzátette a közelgő éves taggyűlésen lesz majd alkalom a mérlegeredmények megismerésére.

 

Megtudtuk, az osztrák tulajdonú cég az elmúlt években évi 150 millió forint nyereséget vitt ki, 2016-ra jelentősen lecsökkentette a vásárhelyi telep dolgozóinak létszámát.

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Változások és radikális lépések szemétügyben

Változások és radikális lépések szemétügyben

Nyilván a gyomorpanaszos úgy gondolta, ha ide le lehet hányni a szemetet, akkor ide hányni is lehet. Bővült a Szegfű utcában az egyébként is bűzös szeméthalom.
Az első - két - fecske

Az első - két - fecske

Csongrád megyében hódmezővásárhelyi szolgáltató mellett Szegeddel is tárgyalnak a helyi távhőtársaság átvételéről.
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást

A közgyűlés elfogadta a zárszámadást

Mintegy 13 milliárd forint bevétellel zárta a tavalyi évet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, 1,5 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2024-es évet a város.
Módszertani nap helyettes államtitkárral

Módszertani nap helyettes államtitkárral

A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 

És ezt már olvasta?

Átvették a megbízóleveleket
Átvették a megbízóleveleket Június 19-én délután vették át a Helyi Választási Bizottság elnökétől a megbízóleveleiket a megválasztott képviselők. Névsorok.
 
Múzeumok éjszakája 2024
Múzeumok éjszakája 2024 Idén is gazdag és izgalmas programkínálattal várják az érdeklődőket szombaton délután 5 órától egészen késő estig. Részletes Program.
 
Lassú a kilábalás az adósságból
Lassú a kilábalás az adósságból A konszolidáció tényleges hatása a június végi adatokból látszik majd. Tavaly decemberben a Makói Egészségügyi Ellátó Központ már egyszer kapott pénzt adóságrendezésre.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Újabb neveket jelentett be e SZIN
Újabb neveket jelentett be e SZIN Újabb nemzetközi neveket jelentett be a Coca-Cola SZIN és a legfrissebb hírek szerint, a legnagyobb nyárzáró fesztiválon már teljes a nagyhelyszínek programja. A teljes program ITT!
 
Rokokó az egykori és a mai divatban
Rokokó az egykori és a mai divatban A Vásárhelyi Levéltár különleges előadásra invitál. Az egykori divatirányzat kitörölhetetlen nyomot hagyott a divat történetében. Befolyásuk ma is ott van a dizájnban és az esztétikai érzékenységben.
 
A lét művészete - sajátos látásmódban
A lét művészete - sajátos látásmódban Az emberi psziché örök és örökkön változó vidékeire, az álmok és a mítoszok univerzumába invitál V. Nagy Nándor képzőművész kiállítása.