GazdaságAz első - két - fecske

2016. május 9., hétfő
 
Az első - két - fecske

Május 6-án - mint arról a Vásárhelyi Hírekben beszámoltunk - az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szándéknyilatkozatot írt alá a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-vel (HVSZ Zrt.) és a Hódmezővásárhelyi Önkormányzattal, a távhő társaság átvilágításáról és esetleges megvásárlásáról.

 

 

 

 

Annak érdekében, hogy az ENKSZ még a következő fűtési szezon előtt elindíthassa több városra kiterjedő távhőszolgáltatását Csongrád megyében, a szegedi IKV Zrt.-vel is előrehaladott tárgyalásokat folytat.

 

„A HVSZ Zrt. egy korszerűen működő szolgáltató, amely rengeteg fejlesztést hajtott már végre, és amelyben fejlődési lehetőség is van még. A hódmezővásárhelyi szolgáltató mellett Szegeddel is tárgyalunk a helyi távhőtársaság átvételéről, így Csongrád megyében egy olyan komplex térségi mintaprojekt indulhat el, amely fontos tapasztalatokat ad majd az állam országos, ágazati terjeszkedéséhez”- mondta a szándéknyilatkozat aláírásának sajtótájékoztatóján, Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára.

 

Vagyis  még a nyár elejéig az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.megbízásából (KPMG Magyarország egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társasága százmillió forint körüli javadalmazásért) átvilágítja, az ENKSZ kedvező benyomása esetén pedig  meg is veszi a távfűtéssel foglalkozó Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-t. A vételárról egyik fél sem nyilatkozik. 

A HVSZ Zrt.-nek hat geotermikus termelő és két visszasajtoló kútja van, a szolgáltatást 17 fővel látja el. Távhő- és a használati melegvíz szolgáltatását 5 hőkörzeten közvetítésével nyújtja, és tavaly több mint 106 ezer gigajoule hőt adott el.

A Zrt. alaptőkéje 1 milliárd 263 millió 500 ezer forint egyenként 100 ezer forintos törzsrészvény formában teljes egészében az Önkormányzat tulajdona.

 

Horváth Péter János, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Hódmezővásárhely jó példa a környezetkímélő energiaforrások felhasználásában, hiszen az elmúlt 20 év alatt a városban a távhőszolgáltatás biztosításához felhasznált földgáz mennyiségét 90 százalékkal csökkentették és kiváltották geotermiával, a fennmaradó rész pedig földgáz alapú ráégetéssel, vagyis gázkazánokkal valósul meg. Ez az eredmény relatív rekordot jelent, amellyel a szén-dioxid kibocsájtás számottevően csökkent.

 

Magyarországon jelenleg megközelítőleg 100 távhőszolgáltató működik, más-más tulajdonosi szerkezetben. Ezek a cégek mind a szolgáltatás terjedelmében, mind a számlázás rendjében eltérnek egymástól, így ennek a piacnak az egységesítése jelentős kihívás a jövőre nézve. Az ENKSZ egyik szándéka a szolgáltatások összemérhetőségének biztosítása. Magyarország több nagyvárosában folyik jelenleg a felmérés. Ez a 16 cég a magyar távhőpiac közel 40%-át lefedi.

 

A szándék szerint a kormány és az ENKSZ a tervezett akvizíciókkal két olyan Csongrád megyei céget épít be elsőként a nemzeti közműszolgáltatás távhő rendszerébe, amely alapul szolgálhat az egész országra kiterjedő távfűtési struktúra kialakításához.

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Bocisimogatás joghurt kóstolóval

Bocisimogatás joghurt kóstolóval

Mezőgazdasági Kar nemrég indított programjának keretében a Németh László Gimnázium és Általános Iskola 7. osztályos tanulói látogattak el a Tangazdaságba. Képekkel!
Ismét gyarapodott a dicsőséglista

Ismét gyarapodott a dicsőséglista

Kassán is megismerhették a Máté Taekwondo tanítványainak tehetségét, hiszen 14 versenyzőből álló csapat 15 érmet hozott haza Szlovákiából.
Diplomaátadó volt a Mezőgazdasági Karon

Diplomaátadó volt a Mezőgazdasági Karon

Az SZTE Mezőgazdasági Kar 66. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülésén összesen 51 végzett hallgató kapott ma diplomát,
Emlékezés a zenész fotográfusra

Emlékezés a zenész fotográfusra

A Lusztig-műteremben készült családi-, portré-, csoport- és tablóképekből válogató tárlat tekinthető meg a Tornyai múzeum földszinti termeiben.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..