KözéletVáltozások és radikális lépések szemétügyben

2016. május 10., kedd
 
Változások és radikális lépések szemétügyben

A város imázsát „erősítendő” ma reggelre fekete zsákokkal és egy nagy adag hányadékkal bővült az egyébként is bűzös szeméthalom a Szegfű utcában. Nyilván a gyomorpanaszos úgy gondolta, ha ide le lehet hányni a szemetet, akkor ide hányni is lehet.

 

 

Fotók: VH

 

 

 

A Rapcsák és Andrássy sétálóutcáktól pár méterre lévő belvárosi részen tapasztalható áldatlan állapotot elégelte meg az Önkormányzat és radikális lépésekre szánta el magát.

 

„Hatósági eljárást indítunk az illegális szemétlerakók ellen, a kamerák révén pontosan azonosítható a jármű és tulajdonosa, mint például az, aki az éjjel a fekete zsákokat kidobálta”- mondta Dr. Kovács Pál május 10-én délelőtt, éppen az ominózus helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

A Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. ügyvezetője azt is elmondta a rendőrség bevonásával meg akarják szüntetni ezt az állapotot, ami azóta van, amióta a hulladékszállítás új rendszerét bevezették. Ugyanis, - mint mondta - van, aki nem kért szemétszállítást, hanem inkább az éjszakai órákban szabadul meg a kommunális hulladéktól.

 

„Azt is tudni kell, hogy Vásárhely belvárosi részében a cég munkatársai a környék valamennyi vállalkozását, üzletét felkeresték, hogy a szerződjenek, azonban érdekes módon 24 vállalkozás nem kérte a hulladék elszállítását”- mondta az ügyvezető.

 

Pedig, mint az a számokból kiderült, amióta a Köztisztasági Nonprofit Kft. végzi a hulladék elszállítását, az előző évhez képest 30 százalékkal csökkentek a kiadások, ami éves szinten legalább 80 millió forint lakossági megtakarítást jelent. Ez már érezhető lesz a napokban kipostázandó első negyedévi számlákban is, amellyel kapcsolatban Kovács Pál elmondta, a következő számlát már nem a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. állítja ki, mivel megkezdi működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), amely átveszi a számlázást. Ez semmilyen többletkiadással nem jár, az eddigiek szerint változatlan összegbe kerül a hulladék elszállítása. Az ügyvezető kiemelte, hogy mivel van a városban 1300 olyan szerződő, aki csoportos beszedéssel fizet, az NHKV a bankokkal koordinálva megoldja az átutalást, így nem kell személyesen a bankfiókban egyenként újra megbízást adni.

 

A Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. ügyvezetője arról is beszélt, hogy a tavalyi egész év lomtalanítása 360 tonna volt, az idei áprilisi pedig 300 tonna. A tavaszi lomtalanítás meglepő eredménye miatt, segítségképpen a második félévtől, telefonos bejelentésben egyeztetett - a járattervhez illeszkedő - napon, lehet kérni lomtalanítást.

 

A sajtótájékoztatón a Vásárhelyi Hírek, szelektív hulladékgyűjtés sűrítésével kapcsolatos kérdésére, Kovács Pál elmondta, maguk is észlelték, hogy sok helyen nem elég a havi egy ürítés. Ezért - valószínű már júliustól - kétheti rendszerességgel lehet kitenni a sárgafedelűeket. Hozzátette, ha megtelik a szelektív kuka, akkor az átlátszó műanyagzsákba gyűjtött petpalackot, papírt, műanyagdobozt, fémdobozt stb. szintén elszállítják a szelektív ürítési napokon.

 

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Tánc az életük

Tánc az életük

Két dobogós helyezés, két versenyen. A hódmezővásárhelyi Balogh Csaba Richárd - Pető Gabriella páros nagy célok érdekében napi 5-6 órát edz.
Eladják a vásárhelyi távhőszolgáltatót

Eladják a vásárhelyi távhőszolgáltatót

Jelentős bevételt eredményezhet a vásárhelyi Önkormányzatnak, azonban nagy kiadása is lesz, hiszen több mint 5 milliárd forintot kell kifizetni az Erste Banknak.  
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán

BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán

Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
Emlékezés a zenész fotográfusra

Emlékezés a zenész fotográfusra

A Lusztig-műteremben készült családi-, portré-, csoport- és tablóképekből válogató tárlat tekinthető meg a Tornyai múzeum földszinti termeiben.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.