KözéletVihar a vásárhelyi kukák felett

2013. január 20., vasárnap
 
Vihar a vásárhelyi kukák felett

A polgármesteri hivatal heves reakcióját váltotta ki, hogy Hódmezővásárhelyen fölemelte a szemétdíjat az A. S. A. Ezen túlmenően Almási István polgármester  felháborodását az is tetézte, hogy egy helyi hirdetési újságból értesültek a díjemelésről. Azzal együtt, hogy Kovács Pál személyében van az önkormányzat által a köztisztasági cégbe delegált ügyvezető.

 

 

 

A tarifaemelést a cégben kisebbségi tulajdonrésszel bíró önkormányzat nem fogadja el, és mindent megtesz azért, hogy a január elsejétől fizetőssé tett zöldhulladék elszállítása ismét díjmentes legyen, jelentette ki sajtótájékoztatóján Almási István.

 

Az  A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft lépése váratlanul érte a kevésbé tájékozott lakosságot, amit egyébként már novemberben jelzett Reith Imre igazgató – igaz a szintén az A.S.A.-val szerződött Makó képviselőtestületének – mondván, hogy a kormány által november 26-án elfogadott  Hulladéktörvény értelmében 2013 január elsejétől a szolgáltatók hulladéklerakási járulékot kötelesek fizetni. Ennek ismeretében Hódmezővásárhelyen megszüntették az építési törmelék és föld ingyenes lerakását és a zsákos zöldhulladék elszállítási díjának bevezetéséről és 4,2 százalékos emelésről döntöttek, amit az előzetes egyeztetés elmaradása miatt, a város vezetése egyenesen inkorrektnek nevezett.   
Az A. S. A. közszolgáltatói szerződése csak 2013 december 31-én jár le, de egyébként is, a törvény szerint 2014-től nonprofit szervezetek végezhetik ezt a szolgáltatást, és egységes lesz a díj is.

 

A hulladék lerakásáért - az Európai Unió előírásai miatt – illetéket más szóval igénybevételi járulékot kell fizetni. Ennek mértéke 3000,-Ft/tonna, amely évente ugyanekkora összeggel fog emelkedni. Tehát 2014-ben már 6000 forint, 2015-ben 9000 forint, 2016-tól pedig 12 ezer forint lesz majd a tarifa. Ennek összegét a szolgáltató – talán nem meglepően - át kívánja hárítani a fogyasztóra

 

A befolyt összeget a Vidékfejlesztési Minisztérium a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra fordítja. Ezt a gazdaságszabályozó eszközt számos környező ország már alkalmazza, és évek óta sikeresen működik például a szomszédos Csehország, Szlovákia vagy Lengyelország gyakorlatában. A járulékkal a cégeket a hulladék szétválogatására ösztönzi a kormány. A cél az, hogy a közszolgáltató cégeknek a szemét lerakása helyett az legyen az érdekük, hogy a lakosság szelektíven gyűjtse a hulladékot.

Magyarországon is szükségessé vált hulladékgazdálkodás átfogó átalakítása, hogy hazánk teljesítse az Európai Unió begyűjtésre és hasznosításra vonatkozó előírásait.

A tervek szerint 2014-től egységesen állapítják meg a szemétszállítási díjakat. A fizetendő díjakat a Magyar Energia Hivatal javaslatának figyelembevételével kell meghatározni, az energiahivatalnak minden év szeptember 30-ig kell megküldenie a díjmegállapítással és díjváltozással kapcsolatos javaslatát.

 

A háztartási hulladék elkülönített gyűjtéséről szóló rendelkezések 2015-ben lépnek életbe.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Évértékelő gála a koreai kulturális attaséval

Évértékelő gála a koreai kulturális attaséval

Illusztris vendége volt a hódmezővásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület január 18-án, a Fekete Sasban tartott évértekelő gálájának. Eredményekkel, sok képpel!
Kényszernyugdíjazás az egészségügyben

Kényszernyugdíjazás az egészségügyben

1140 orvost és több mint 880 szakdolgozót érint. A kamara online felületén még egy napja sem él a felmérés, de már ezres nagyságrendben keresték fel a doktorok.
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről

Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
Választás 2024

Választás 2024

A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 

És ezt már olvasta?

Átvették a megbízóleveleket
Átvették a megbízóleveleket Június 19-én délután vették át a Helyi Választási Bizottság elnökétől a megbízóleveleiket a megválasztott képviselők. Névsorok.
 
Múzeumok éjszakája 2024
Múzeumok éjszakája 2024 Idén is gazdag és izgalmas programkínálattal várják az érdeklődőket szombaton délután 5 órától egészen késő estig. Részletes Program.
 
Lassú a kilábalás az adósságból
Lassú a kilábalás az adósságból A konszolidáció tényleges hatása a június végi adatokból látszik majd. Tavaly decemberben a Makói Egészségügyi Ellátó Központ már egyszer kapott pénzt adóságrendezésre.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Újabb neveket jelentett be e SZIN
Újabb neveket jelentett be e SZIN Újabb nemzetközi neveket jelentett be a Coca-Cola SZIN és a legfrissebb hírek szerint, a legnagyobb nyárzáró fesztiválon már teljes a nagyhelyszínek programja. A teljes program ITT!
 
Rokokó az egykori és a mai divatban
Rokokó az egykori és a mai divatban A Vásárhelyi Levéltár különleges előadásra invitál. Az egykori divatirányzat kitörölhetetlen nyomot hagyott a divat történetében. Befolyásuk ma is ott van a dizájnban és az esztétikai érzékenységben.
 
A lét művészete - sajátos látásmódban
A lét művészete - sajátos látásmódban Az emberi psziché örök és örökkön változó vidékeire, az álmok és a mítoszok univerzumába invitál V. Nagy Nándor képzőművész kiállítása.