KözéletVihar a vásárhelyi kukák felett

2013. január 20., vasárnap
 
Vihar a vásárhelyi kukák felett

A polgármesteri hivatal heves reakcióját váltotta ki, hogy Hódmezővásárhelyen fölemelte a szemétdíjat az A. S. A. Ezen túlmenően Almási István polgármester  felháborodását az is tetézte, hogy egy helyi hirdetési újságból értesültek a díjemelésről. Azzal együtt, hogy Kovács Pál személyében van az önkormányzat által a köztisztasági cégbe delegált ügyvezető.

 

 

 

A tarifaemelést a cégben kisebbségi tulajdonrésszel bíró önkormányzat nem fogadja el, és mindent megtesz azért, hogy a január elsejétől fizetőssé tett zöldhulladék elszállítása ismét díjmentes legyen, jelentette ki sajtótájékoztatóján Almási István.

 

Az  A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft lépése váratlanul érte a kevésbé tájékozott lakosságot, amit egyébként már novemberben jelzett Reith Imre igazgató – igaz a szintén az A.S.A.-val szerződött Makó képviselőtestületének – mondván, hogy a kormány által november 26-án elfogadott  Hulladéktörvény értelmében 2013 január elsejétől a szolgáltatók hulladéklerakási járulékot kötelesek fizetni. Ennek ismeretében Hódmezővásárhelyen megszüntették az építési törmelék és föld ingyenes lerakását és a zsákos zöldhulladék elszállítási díjának bevezetéséről és 4,2 százalékos emelésről döntöttek, amit az előzetes egyeztetés elmaradása miatt, a város vezetése egyenesen inkorrektnek nevezett.   
Az A. S. A. közszolgáltatói szerződése csak 2013 december 31-én jár le, de egyébként is, a törvény szerint 2014-től nonprofit szervezetek végezhetik ezt a szolgáltatást, és egységes lesz a díj is.

 

A hulladék lerakásáért - az Európai Unió előírásai miatt – illetéket más szóval igénybevételi járulékot kell fizetni. Ennek mértéke 3000,-Ft/tonna, amely évente ugyanekkora összeggel fog emelkedni. Tehát 2014-ben már 6000 forint, 2015-ben 9000 forint, 2016-tól pedig 12 ezer forint lesz majd a tarifa. Ennek összegét a szolgáltató – talán nem meglepően - át kívánja hárítani a fogyasztóra

 

A befolyt összeget a Vidékfejlesztési Minisztérium a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra fordítja. Ezt a gazdaságszabályozó eszközt számos környező ország már alkalmazza, és évek óta sikeresen működik például a szomszédos Csehország, Szlovákia vagy Lengyelország gyakorlatában. A járulékkal a cégeket a hulladék szétválogatására ösztönzi a kormány. A cél az, hogy a közszolgáltató cégeknek a szemét lerakása helyett az legyen az érdekük, hogy a lakosság szelektíven gyűjtse a hulladékot.

Magyarországon is szükségessé vált hulladékgazdálkodás átfogó átalakítása, hogy hazánk teljesítse az Európai Unió begyűjtésre és hasznosításra vonatkozó előírásait.

A tervek szerint 2014-től egységesen állapítják meg a szemétszállítási díjakat. A fizetendő díjakat a Magyar Energia Hivatal javaslatának figyelembevételével kell meghatározni, az energiahivatalnak minden év szeptember 30-ig kell megküldenie a díjmegállapítással és díjváltozással kapcsolatos javaslatát.

 

A háztartási hulladék elkülönített gyűjtéséről szóló rendelkezések 2015-ben lépnek életbe.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Évértékelő gála a koreai kulturális attaséval

Évértékelő gála a koreai kulturális attaséval

Illusztris vendége volt a hódmezővásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület január 18-án, a Fekete Sasban tartott évértekelő gálájának. Eredményekkel, sok képpel!
Kényszernyugdíjazás az egészségügyben

Kényszernyugdíjazás az egészségügyben

1140 orvost és több mint 880 szakdolgozót érint. A kamara online felületén még egy napja sem él a felmérés, de már ezres nagyságrendben keresték fel a doktorok.
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán

BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán

Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok

Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok

Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.
 
Emlékezés a zenész fotográfusra
Emlékezés a zenész fotográfusra A Lusztig-műteremben készült családi-, portré-, csoport- és tablóképekből válogató tárlat tekinthető meg a Tornyai múzeum földszinti termeiben.