Kultúra, oktatásSzabó (Nikolin) Évára emlékezünk

2021. június 12., szombat
 
Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk

Fának születtem. Állva élek.
Nem voltam szeszélye a szélnek.
Levél vagy? Azt kell megtanulni.
Nem szabad, csak fölfelé hullni.

 

 

 

 

 

 

1932. június 13-án született. 1951-ben tett érettségi vizsgát a vásárhelyi tanítóképzőben, az egykori Református Leánygimnáziumban. 1955-ben kiváló eredménnyel végzett a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

Egyetemi tanulmányai után magyar nyelv és irodalmat kezdett el tanítani egykori - az akkorra ismét leánygimnáziummá váló – iskolájában. Tanári pályáját derékba törte az 56-os forradalom. Október 25-én este Felletár Bélával együtt az egész leánygimnáziumi fiatalság kivonult a Kossuth szoborhoz, ahol néma tiszteletadás mellett koszorút helyeztek el. Október 31-én tagja lett a helyi pedagógusok forradalmi bizottságának cikkeket írt a nemzeti újságba, részt vett a diákság felfegyverzésében és jelen volt a december 10-i János téri tüntetésen is. 1957 márciusában diákjai előtt tartóztatták le. Egy hetet töltött vizsgálati fogságban, ahol megpróbálták megtörni és beszervezni. Akkor még fel nem fogott bátorsággal vágta ki magát, utasítva el az együttműködést. A tanév végén elbocsátották állásából. Még ebben az évben férjhez ment Szabó Iván szobrászművészhez és Pestre költözött. 

 

Szabó (Nikolin) Éva 1965 óta volt a Magyar Rádió szerkesztő-riportere, dramaturgja. Évtizedekig készített gyermekműsorokat, egyebek között a Nyitnikék, a Diákfélóra és az Iskolarádió adása fűződik a nevéhez. Évekig munkatársa volt a Vendég a háznál műsorának. Nyugdíjas éveiben a Petőfi rádió éjszakai műsorait szerkesztette és vezette. Több könyve és lemeze jelent meg, ezek egyike a több mint negyven év verseit tartalmazó Szög és kereszt. 1995-ben Aranytollal tüntették ki..

 

Mindenki ismerte a hangját ebben az országban és ha meghallotta, tudta, ha majd a műsora végén elzárja a rádiót kicsit könnyebb lesz majd tovább élnie. Mert mindig tudta úgy fordítani a szót, hogy a feloldás, a harmónia az öröm felé menjen, az élet felé, afelé, ahogy érdemes. Nem hallgatott sem intésre, sem aggodalmakra, nem adta fel szokásait, szenvedélyeit, egy volt velük. Minek éljek nélkülük - mondta. Csak a saját törvényei szerint akart élni, persze neki voltak saját törvényei. Így aztán meg tudta őrizni egyszerűségét, különállását is.

 

B. Szabó Zoltán, ennek a hírportálnak a főszerkesztője 1978 és 1991 között dolgozott együtt Szabó Évával a Magyar Rádióban:

„Aki nem ismerte, úgy érezte, mintha nem akarna senkit sem túlságosan közel engedni magához. Talán ehhez az érzéshez joviális nyugalma is hozzájárulhatott. Én is cigarettáztam akkoriban, de az felülmúlhatatlan volt, ahogy Éva örökké füstfelhőbe burkolózva végigvonult a rádió folyosóin. Kevesen tudják, hogy nemcsak szerkesztőként, hanem dramaturgként is sokat dolgozott az Ifjúsági Főosztályon. A legendás Nyitnikéken kívül számtalan műsora volt, sokat, leginkább az Iskolarádiót készítettük együtt. Közösen kaptunk Nívó-díjat, nem is egyszer. Rekedtes hangja unikum volt. „Szólj ám, ha valamit nem úgy hallasz…!” dörmögte mindig a stúdióba belépve.

Évekkel később amikor mondtam neki hogy Vásárhelyre költöztem, Éva meglepődött: „Na ne mondd! Ez nagyszerű! Tudod, hogy ott születtem?”    

 

Hódmezővásárhely szülötte, Szabó Éva 2001. október 29-én, 69 éves korában autóbalesetben hunyt el. Most lenne 89 éves.


Szabó Éva: Indulás előtt

Csomagoljunk
legyünk útra készen
mielőtt minden
eltörik egészen
hisz oly kevés
mit vinni kell
egy ,,megérte"
egy ,,hinni kell"
egy szerelemtől
fényes pillanat
a sárba süppedt
kő alatt
a sötétben
egy résnyi fény
élétől
megsebzett remény
mert valami
végérvényes rend kell
ha nagy útra
készül már az ember
tudván
hogy akkor sem néz
hátra
ha nevét valaki
még egyszer elkiáltja 

 

Emlékét Hódmezővásárhelyen dombormű őrzi a Németh László Városi Könyvtár homlokzatán. A jeles rádióriporter és költő emlék-domborműve, Kenéz Ernő vásárhelyi operaénekes özvegye, Kenéz Heka Etelka adományából valósult meg.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022

Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022

A hamarosan kezdődő iskolai nyári vakációra készülés mellett is érdemes megnézni, hogyan alakul a 2021 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
Ó!divat - Öltözködés a 20. században

Ó!divat - Öltözködés a 20. században

A kiállításon az érdeklődők megismerhetik, miként változott a divat az elmúlt száz esztendőben, és ez hogyan jelent meg a mindennapi viseletben.
A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra

A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra

A június 7-vel kezdődő héten az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Csongrád-Csanád megyében egyelőre csak a vízközeli területen és az agglomerációban végez légi szúnyogírtást.
Három az egyben

Három az egyben

Ismét nagy átalakításon mennek át Hódmezővásárhely kulturális intézményei. Ősztől egy nagy költségvetési szerv jön létre. Létszámleépítésről nincs információ.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.