Kultúra, oktatásHárom az egyben

2021. június 3., csütörtök
 
Három az egyben

Ismét nagy átalakításon mennek át Hódmezővásárhely kulturális intézményei. Ősztől egy nagy költségvetési szerv jön létre. Létszámleépítésről nincs információ.

 

 

 

 

 

 

 

2020 októberében, Miklós Péter igazgató távozásakor írtuk a Vásárhelyi Hírekben, hogy tervben van a művelődési központ, múzeum, könyvtár összevonása egy közös intézménybe.

 

Félévvel később, a napokban a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat véleményező ülésén meg is született a döntés.  Az eddigi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ, kiállítóhelyei, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, valamint a Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár szeptembertől Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ néven egy intézménybe tömörül.

 

A kulturális törvény előírja, hogy az önkormányzatnak kell biztosítania a közművelődés különböző szolgáltatásait (Kult. tv. 76. §). Az önkormányzat jobb gazdálkodási és munkaszervezési indokkal szervezi egységbe a városi kulturális intézményeket.

 

Az előterjesztés szerint egyeztetések történtek, amelyek eredményeként közös álláspont született az összevonásról, amelyet az is megkönnyített, hogy egyik intézmény dolgozói létszáma sem külön, sem együttvéve nem éri el a száz főt.

 

Arról nincs hír, hogy az összevonás során változik-e a dolgozói létszám. A tavalyi évben többen is távoztak az intézményekből. Az is figyelemre méltó, hogy az elmúlt egy évtized során a digitalizáció, például az okostelefonok, az e-könyv, a video streaming térhódítása hatással van több kulturális területre és az ebben tevékenykedőkre.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kiesett a HFC az NBIII-ból

Kiesett a HFC az NBIII-ból

Így aztán hiába sikerült legyőzni a Dunaújvárost, a bennmaradáshoz ez is kevés volt. Habár az NB III-as tagság sorsa nem ezen a találkozón dőlt el.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 22. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 22. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Újabb félmilliárd kórházfejlesztésre

Újabb félmilliárd kórházfejlesztésre

A Szakrendelőre épülő két emelet mellett, új eszközök segítik majd a gyógyítást, de hamarosan kibővül a vásárhelyi kórház ellátási köre is.
A SZIN zárja a fesztiválnyarat újra

A SZIN zárja a fesztiválnyarat újra

Hamarosan a fellépők listája is nyilvánosságra kerül, az azonban már most biztos, hogy a SZIN árain nem emelnek.
 

És ezt már olvasta?

Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk
Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk Mindenki ismerte a hangját ebben az országban. Mindig tudta úgy fordítani a szót, hogy a feloldás, a harmónia az öröm felé menjen, az élet felé, afelé, ahogy érdemes.
 
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2021
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2021 Ebben az évben is kitüntették azokat, akik tavaly bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak névsora.
 
Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022
Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022 A hamarosan kezdődő iskolai nyári vakációra készülés mellett is érdemes megnézni, hogyan alakul a 2021 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Ó!divat - Öltözködés a 20. században
Ó!divat - Öltözködés a 20. században A kiállításon az érdeklődők megismerhetik, miként változott a divat az elmúlt száz esztendőben, és ez hogyan jelent meg a mindennapi viseletben.
 
A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra
A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra A június 7-vel kezdődő héten az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Csongrád-Csanád megyében egyelőre csak a vízközeli területen és az agglomerációban végez légi szúnyogírtást.
 
Jó tanulók és remek sportolók
Jó tanulók és remek sportolók Idén két vásárhelyi sportoló kapott 'Magyarország jó tanulója, jó sportolója' címet. Azok a diákok nyerhetik el, akik az előző tanévben kimagasló tanulmányi és sportteljesítményt nyújtottak.
 
Felmentették Korom Ferencet a Magyar Honvédség parancsnokát
Felmentették Korom Ferencet a Magyar Honvédség parancsnokát 2004-ig hozzá tartozott a Hódmezővásárhelyi Helyőrség. 1990-től törzsfőnök, majd 1992. augusztusától  zászlóaljparancsnok volt.