Még marad a hideg idő, ami megterheli a szervezetet, sokan hűlnek meg ilyenkor. A gyógynövények teaként, de más formában is segíthetnek a megelőzésben, gyógyulásban.
A kiváló minőségű magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett. Továbbá a hárs, a bodza, a csipkebogyó és számos másik hasznos gyógynövény is elérhető.
A hideg idő megérkeztével igen gyakori a megfázás, meghűlés. Az idei ősz eddig jóval enyhébb volt a megszokottnál, ám a beköszöntött télies időjárás miatt aktuális felkészülni a betegségmegelőzésre és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések természetes gyógymódokkal és gyógynövényekkel orvoslására. Ha nem tudtuk elkerülni a meghűlést, számos természetes módszerrel enyhíthetjük annak kellemetlen velejáróit. Erre az egyik legjobb és legkézenfekvőbb módszer a gyógyteák fogyasztása, amelyek azontúl, hogy a megnövelt folyadékfogyasztás révén gyorsítják az orrváladék elfolyósítását és ürülését, vízben oldódó aktív hatóanyagaik más biológiai aktivitást is kifejtenek, amivel elősegítik a gyógyulást, vagy éppen erősítik az immunrendszert.
A meghűléses betegségek természetes módon kezelésére elterjedt módszer az erélyes izzasztás, amiben a legfontosabb szerepet a szervezet védekezőképességének fokozása játssza. Megfázás esetén leggyakrabban diaforetikus – azaz izzasztó hatású – gyógynövényekből, hársfavirágból és bodzavirágból készült gyógyteát fogyaszthatunk. A hárs és a bodza is jellemzően gyűjtött gyógynövény, gyűjtésük az ország egész területén folyik. Az évi feldolgozott mennyiség a hárs esetében 25-30 tonna, a bodzavirágból 50 tonna körüli. A bodza termesztése – bár annak alapvető célja nem a virág, hanem a bogyó előállítása – országszerte növekvő tendenciát mutat, 5875 hektáron történik.
A meghűléses megbetegedések kezelésének másik kedvelt gyógynövénye a kamilla, mely elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt hasznos. A magyar kamillavirág hungarikum, kiváló minősége világhírű. A filteres vagy egész kamillavirágként piacra kerülő drog részben gyűjtésből, részben termesztésből származik. Jellemzően az Alföldön gyűjtik illetve termesztik, termesztése 300-450 hektáron történik. A Magyarországon előállított kamillavirág drog nagyobb hányada exportra kerül, a többit itthon dolgozzák fel. Bodza-, hársfa- és kamillavirágból gyógyteát forrázat készítésével nyerhetünk, amihez a drogot forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10-20 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. A gyógyteák vásárlásakor mindig figyeljünk arra, hogy a készítmények az adott gyógynövények aktív hatóanyagait tartalmazó részeiből készüljenek, tehát a kamillánál például kamillavirágzat teát és lehetőség szerint ne kamillateát vásároljunk és fogyasszunk.
A meghűlés megelőzésében, illetve a megfázást követő lábadozásban fontosak az erősítő, roboráló teák. Ezek közül legjelentősebb a kiváló C-vitamin forrásként is ismert csipkebogyóhús, melyet önmagában és más gyógynövényekkel – például hibiszkusszal – tea formájában vagy étrendkiegészítő, vitaminkészítmény formájában alkalmaznak. Hatóanyaga hőérzékeny, ezért nem forrázatot, hanem hideg vizes kivonatot készítünk a csipkebogyó húsából: azt szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, 5-10 órán át állni hagyjuk, majd szűrés után fogyasztjuk.