Kultúra, oktatásDömötör János emlékkiállítás

2022. február 23., szerda
 
Dömötör János emlékkiállítás

A Tornyai János Múzeumot harminc évig vezető Dömötör Jánosról nyílik kiállítás születésének centenáriuma alkalmából vasárnap a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

 

 

 


 

Miklós Péter, a múzeum szakmai tanácsadója a tárlat anyagát bemutató sajtóbejáráson azt mondta, Dömötör János az 1940-es évek közepétől 2009-es haláláig meghatározó szervezője volt Hódmezővásárhely kulturális életének, és múzeumigazgatóként és művészeti íróként nagyon sokat tett azért, hogy a város képzőművészeti hagyományai országszerte ismertté váljanak.


Előbb a város kulturális tanácsnokaként, majd a helyi művészeket és értelmiséget összefogó Tornyai Társaság titkáraként dolgozott, majd 1961-től három évtizeden át vezette a múzeumot. Egyik kezdeményezője, majd csaknem harminc éven át kurátora volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak - közölte a szakember.

Miklós Péter kifejtette, bár Dömötör János írásaiban, kiállításmegnyitóiban mindig hangsúlyozta az alföldi festészet realista hagyományait, rendkívül nyitott volt más irányzatok iránt is. Befogadta - mások mellett - az egyedi látásmódú, a realizmussal semmikép nem rokonítható stílusú festőművész Tóth Menyhértet, és 1969-ben kiállítást rendezett Hódmezővásárhelyen Picasso grafikáiból és kerámiáiból.

A tárlaton Dömötör János személyes tárgyai, az általa szervezett kiállítások plakátjai mellett olyan képzőművészeti alkotásokat és műtárgyakat mutatnak be, melyek igazgatása idején kerültek a közgyűjteménybe. Látható több olyan portré, amelyet művészbarátai festettek vagy rajzoltak az igazgatóról, egy 15. századi Ulászló által adományozott oklevél, amelyet Dömötör János vásárolt meg a közgyűjtemény számára, valamint egy Picasso-nyomat, amelyet 1965-ben kapott ajándékba a franciaországi Vallauris-ban.

Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológus elmondta, hogy 1963-ban Dömötör János hívta életre a múzeum helytörténeti gyűjteményét, melyet nyugdíjba vonulása után is, egészen 2002-ig vezetett. Irányításával mintegy 8 ezer műtárgy került a múzeumba. Általa lettek országosan ismertek Plohn József fényképész néprajzi tárgyú felvételei és a fotósorozat, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vásárhelyi veterán honvédeiről készített.

Dömötör János irányításával a múzeum 480 kiállítást rendezett, és emellett az országban csaknem száz tárlaton mutatta be a kortárs alkotók mellett a többi közt a vásárhelyi képzőművészet olyan klasszikusait, mint Tornyai János vagy Endre Béla.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Elfogadták az idei költségvetési rendeletet

Elfogadták az idei költségvetési rendeletet

A rendeletet tíz képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői közül négyen nemmel szavaztak, egyikük pedig tartózkodott.
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhely városvezetése ebben az évben is kitüntette azokat, akik bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak teljes névsorával.
80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

Januárjban és februárban tranzakciós szerződéseket írtak alá az egyes önkormányzatok víziközmű-vagyonának magyar államra történő ingyenes átruházása érdekében.
Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

A motorok „vére” az olaj, éppen ezért gondoskodnunk kell róla, hogy mindig legyen belőle elég, jó minőségű és friss. Néhány fontos információ autósoknak.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.