Kultúra, oktatásDömötör János emlékkiállítás

2022. február 23., szerda
 
Dömötör János emlékkiállítás

A Tornyai János Múzeumot harminc évig vezető Dömötör Jánosról nyílik kiállítás születésének centenáriuma alkalmából vasárnap a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

 

 

 


 

Miklós Péter, a múzeum szakmai tanácsadója a tárlat anyagát bemutató sajtóbejáráson azt mondta, Dömötör János az 1940-es évek közepétől 2009-es haláláig meghatározó szervezője volt Hódmezővásárhely kulturális életének, és múzeumigazgatóként és művészeti íróként nagyon sokat tett azért, hogy a város képzőművészeti hagyományai országszerte ismertté váljanak.


Előbb a város kulturális tanácsnokaként, majd a helyi művészeket és értelmiséget összefogó Tornyai Társaság titkáraként dolgozott, majd 1961-től három évtizeden át vezette a múzeumot. Egyik kezdeményezője, majd csaknem harminc éven át kurátora volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak - közölte a szakember.

Miklós Péter kifejtette, bár Dömötör János írásaiban, kiállításmegnyitóiban mindig hangsúlyozta az alföldi festészet realista hagyományait, rendkívül nyitott volt más irányzatok iránt is. Befogadta - mások mellett - az egyedi látásmódú, a realizmussal semmikép nem rokonítható stílusú festőművész Tóth Menyhértet, és 1969-ben kiállítást rendezett Hódmezővásárhelyen Picasso grafikáiból és kerámiáiból.

A tárlaton Dömötör János személyes tárgyai, az általa szervezett kiállítások plakátjai mellett olyan képzőművészeti alkotásokat és műtárgyakat mutatnak be, melyek igazgatása idején kerültek a közgyűjteménybe. Látható több olyan portré, amelyet művészbarátai festettek vagy rajzoltak az igazgatóról, egy 15. századi Ulászló által adományozott oklevél, amelyet Dömötör János vásárolt meg a közgyűjtemény számára, valamint egy Picasso-nyomat, amelyet 1965-ben kapott ajándékba a franciaországi Vallauris-ban.

Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológus elmondta, hogy 1963-ban Dömötör János hívta életre a múzeum helytörténeti gyűjteményét, melyet nyugdíjba vonulása után is, egészen 2002-ig vezetett. Irányításával mintegy 8 ezer műtárgy került a múzeumba. Általa lettek országosan ismertek Plohn József fényképész néprajzi tárgyú felvételei és a fotósorozat, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vásárhelyi veterán honvédeiről készített.

Dömötör János irányításával a múzeum 480 kiállítást rendezett, és emellett az országban csaknem száz tárlaton mutatta be a kortárs alkotók mellett a többi közt a vásárhelyi képzőművészet olyan klasszikusait, mint Tornyai János vagy Endre Béla.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Elfogadták az idei költségvetési rendeletet

Elfogadták az idei költségvetési rendeletet

A rendeletet tíz képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői közül négyen nemmel szavaztak, egyikük pedig tartózkodott.
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhely városvezetése ebben az évben is kitüntette azokat, akik bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak teljes névsorával.
80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

Januárjban és februárban tranzakciós szerződéseket írtak alá az egyes önkormányzatok víziközmű-vagyonának magyar államra történő ingyenes átruházása érdekében.
Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

A motorok „vére” az olaj, éppen ezért gondoskodnunk kell róla, hogy mindig legyen belőle elég, jó minőségű és friss. Néhány fontos információ autósoknak.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Kitűzték a mártélyi választás időpontját
Kitűzték a mártélyi választás időpontját Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Fánk projekt
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Fánk projekt A Vásárhelyi Hírek Háziasszonya, a Paprika TV-ből megismert Baracskay Angéla ezúttal egy egyszerű, de annál finomabb sütit ajánl közkedvelt rovatunk, az ’Ennivaló receptjeink’ olvasóinak.
 
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.