KözéletPro Urbe díjat kapott Faragó Katalin

2023. március 15., szerda
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin

A Közgyűlés határozata értelmében Pro Urbe díjban részesül Faragó Katalin kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel városunk szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 

 

 

 

Faragó Katalin Hódmezővásárhelyen született, jelenleg is itt él. Jelenleg egyéni vállalkozó, nyugdíjas. Orvosi szakkönyvtárosi diplomája mellett, gép-és gyorsírói végzettsége, és orvosi gyógymasszőri, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, természetgyógyászati alapmodul, nemzetközi idegenvezetői diplomája van.1986-ban az Egészségügy Kiváló Dolgozója elismerést kapott.

Eszperantó mozgalmi tevékenysége 1973.április 14-én kezdődött. Tagja a Magyarországi Eszperantó Szövetségnek, Tiszteletbeli elnöke 2021. óta, a Nemzetközi Eszperantó Oktatók Ligájának, a Nemzetközi Eszperantó Szövetségnek , az Egészségügyi Eszperantó Világszövetségnek, utóbbinak 2014 óta „Honora membro” tagja.

Pro Esperanto kitüntetést 2020.decemberben kapta meg Budapesten. Nemzetközi Eszperantó nyelvű idegenvezetői diplomáját Lengyelország 1995-ben szerezte.

Nemzetközi ifjúsági és nőpolitikai tevékenységét - az eszperantó mozgalom segítségével - értékelve megkapta az Országos Béketanács Arany plakettjét, majd 2014-ben Nepálban megrendezett UNESCO nemzetközi szimpóziumon a 25 európai személy közül : „Akikre büszkék vagyunk „ címmel az egyik Faragó Katalin lett, Magyarországról egyedüliként.

Eszperantó tudományos tevékenységéért 1989-ben vehette át Brightonban a nemzetközi Shinoda díjat, melyet addig csak orvosok kaptak meg.

A Yumeiho terápiával 1995-ben Ternopilban ismerkedett meg.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda

Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda

Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat

Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat

Tudományos munkássága kiemelkedő és maradandó, azonban a neve még a Vásárhelyről elszármazottak névsorában sem szerepelt.
Ismét jegyzőt keres Hódmezővásárhely

Ismét jegyzőt keres Hódmezővásárhely

Karsai Éva a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal szerdai összapparátusi értekezleten jelentette be a döntését. Nyolc hónapja nevezték ki.
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen

Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen

Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.
 

És ezt már olvasta?

Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.
 
VI. Őz-ŐSök találkozója
VI. Őz-ŐSök találkozója A Hódmezővásárhelyi Levéltár előadótermében az Őz-ŐSök találkozóján, a pályázati eredmények mellett, a bemutatják beérkezett pályaművekből készült hangfelvételeket is.