KözéletVilághírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat

2023. március 15., szerda
 
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat

A Közgyűlés Pro Urbe díjban részesítette Dr. Illy Józsefet kiemelkedően magas, világszerte elismert tudományos munkásságának elismeréseként.

 

 

 

 


 

Illy József 1933.július 22-én született Hódmezővásárhelyen. Elemi iskolai tanulmányait a Központi fiú Iskolában végezte. 7 éves korában kezdett zongorázni Porjesz Klára zongoratanárnőnél, majd Szabó András zongoraművész, zeneiskola igazgatóhoz került. Tanulmányait Szegeden a Zenekonzervatóriumban folytatta, ahol Kollár Pál zongoratanár növendéke lett, Antal Imre unokatestvérével együtt. Több országos díjat is nyert. Tehetségére Kodály Zoltán is felfigyelt. 1952-ben érettségizett a Bethlen Gábor Gimnáziumban, ahol érdeklődése a reál tárgyak felé fordult. 1956-ban szerzett fizika-matematika szakos tanári oklevelet Szegeden a József Attila Tudományegyetemen. Két évig tanított a dombóvári Gőgös Ignác Gimnáziumban, 1958-ban Budapestre került a Központi Fizikai Kutató Intézetbe, majd az MTA Izotópkutató Intézetbe. Itt kezdett el foglalkozni Einstein munkásságával. Tudományos cikkeket írt, amelyre felfigyeltek Amerikában és meghívták Bostonba. Több mint harminc éve egyetlen magyarként tagja az Einstein Papers Projekt szerkesztőségének. Tudós társaival együtt jelenleg már a 17-18 kötetet szerkesztik.

 

Illy József 1982-tõl a fizikai (tudománytörténet) tudományok kandidátusa, 1983-tól egyetemi doktor (JATE) 1990 óta az Einstein Papers Project magyar szerkesztõje a Boston Universityn, majd a California Institute of Technologyn Pasadenában. Vendégkutatóként egy évből fél évet tölt a híres egyetemen. Idős kora ellenére a mai napig aktívan dolgozik és jelenleg is Pasadénában tartózkodik.

 

Einsteinnel kapcsolatban két könyve jelent meg angol nyelven, amelyet a Johns Hopkins University Press Baltimore adott ki. Az egyik könyvét 2023-ban Kínában tervezik kiadni. Évtizedeken keresztül rendszeres résztvevője volt a tudományos konferenciáknak, és még jelenleg is gyakran meghívják.

 

Tudományos munkássága kiemelkedő és maradandó, városának eddig csak dicsőséget hozott. Sajnos a neve Hódmezővásárhelyen majdnem ismeretlen, még a Vásárhelyről elszármazottak névsorában sem szerepelt. Édesapja Illy Dezső, évtizedekig a HODIKÖT műszaki tisztviselője volt és vezette a gyár énekkarát. Amikor a Katolikus énekkar karnagya Tóth Lajos Budapesten operaénekes lett Illy Dezső vezette az egyházi énekkart is. Felesége (Antal Rózsa óvónő) több alkalommal szólót énekelt Péczely Attillával. Illy József ízig-vérig vásárhelyi, még az ő-zős beszédet sem tudja elhagyni amikor szülővárosába érkezik.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda

Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda

Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
Ismét jegyzőt keres Hódmezővásárhely

Ismét jegyzőt keres Hódmezővásárhely

Karsai Éva a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal szerdai összapparátusi értekezleten jelentette be a döntését. Nyolc hónapja nevezték ki.
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen

Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen

Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 17. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Ismét hazai pályán győzött a Kosársuli
Ismét hazai pályán győzött a Kosársuli A végig kemény, agresszív játékot, helyenként ebből adódóan pontatlan támadójátékot hozó találkozón a védekezés dominált a Kosársuli javára.
 
Válogatás a Tornyai-múzeum gyűjteményéből
Válogatás a Tornyai-múzeum gyűjteményéből Az idén hetvenéves Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományát és évtizedeken átívelő frissességét bemutató kiállítás nyílik márciusban az Alföldi Galériában.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 6. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Költségvetés 2024
Költségvetés 2024 Elfogadta a hódmezővásárhelyi önkormányzat az idei költségvetését a közgyűlés február 14-én tartott ülésén.
 
Meglett a hatodik győzelem is
Meglett a hatodik győzelem is A bajnokság 20. fordulójában is olyan ellenfél vendégeként szerepelt a vásárhelyi együttes, amely a mérkőzést megelőzően előrébb állt a tabellán.
 
Két vásárhelyi ezüstérem a Taekwon-do versenyen
Két vásárhelyi ezüstérem a Taekwon-do versenyen Február 11-én rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán.
 
A Boch család egyik tagja járt Vásárhelyen
A Boch család egyik tagja járt Vásárhelyen A látogatás a célja a Villeroy & Boch-ban az elmúlt időszakban végrehajtott több mint 5,3 milliárd forintos fejlesztéssorozat megtekintése volt.