Kultúra, oktatásPedig sok lehetőség van a turizmus-vendéglátásban

2015. november 11., szerda
 
Pedig sok lehetőség van a turizmus-vendéglátásban

A Budapesti Kommunikációs Főiskola, új nevén a Metropol hódmezővásárhelyi tagozatán idén a 2011-ben 74 hallgatóval indult két szakon 36-an tettek eredményes záróvizsgát, közülük csak 17-en vehették át diplomájukat április elején.

 

 

 


A Hódmezővásárhelyen 11 kereskedelem és marketing és 6 turizmus szakon végzettek nagy része nem tud elhelyezkedni a frissen szerzett szakmájában, azzal együtt, hogy vendéglátásban szakemberhiány van. Jóllehet a szakemberhiány elsősorban a szakácsoknál és a felszolgálóknál érezhető, a felsőfokú végzettséget igénylő munkaköröknél kevésbé, hiszen ezekbe a pozíciókba jellemzően a gyakornoki programokban részt vevő, jól teljesítő frissdiplomásokat veszik fel a cégek.

 

A pályakezdőktől a kiváló angol nyelvtudás mellett elsősorban pontosságot, megbízhatóságot és kreativitást várnak el, míg a kereskedelmi vállalatok az eredményorientált szemléletet és a mobilitást értékelik. Ez a megállapítás hangzott el a Budapesti Gazdasági Főiskola Karrier Napján.


A szakemberek azt is elmondták, ebben a szegmensben egyre inkább elvárják a pályakezdőktől, hogy külföldön is gyakorlatot szerezzenek.

Ugyanakkor a frissdiplomásokkal szembeni céges elvárások: a magas szintű angol nyelvtudás, emellett fontos készség a rugalmasság, a gyors gondolkodás, a megbízhatóság, a pontosság és a kreativitás, valamint hogy képesek legyenek a jelentkezők csapatban gondolkodni.

A turizmus-vendéglátás terén azt emelték ki a szakemberek, hogy míg korábban irreális elvárásokkal érkeztek a munkaerőpiacra a jelentkezők, mára tisztábban látják a lehetséges karrierutakat. A jelentkezők többsége tudja, hogy egy olyan „sokszakmás” környezetben, mint a turizmus-vendéglátás, karrierjük elején kell megismerniük az egyes, a recepciótól a háttér irodai munkákig terjedő részterületeket.


Dr. Jancsik András, a BGF KVIK dékánja kiemelte: „A BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Karrier Napja mára az ország egyik legnagyobb turisztikai-vendéglátóipari állásbörzéje, ahol a már végzett és a még gyakorlati helyet kereső hallgatók a szegmens vezető vállalataival találkozhatnak. A BGF-nél mindig is törekedtünk arra, hogy szoros kapcsolatot építsünk ki a munkáltatókkal. Mindennek sikerét jól mutatja, hogy Diplomás Pályakövetési Rendszerünk adatai szerint a BGF hallgatóinak csaknem 50 százaléka már abszolutóriuma megszerzésekor főállású munkaviszonnyal rendelkezik. Sokukat a szakmai gyakorlatot biztosító vállalat foglalkoztatja a diploma megszerzését követően.”

Több mint 40 vállalat ‒ köztük meghatározó hotelek, hajózási társaságok, kereskedelmi és szolgáltató cégek, vezető étterem és utazási iroda ‒ várta szakmai gyakorlati helyekkel, részmunkaidős pozíciókkal és álláslehetőségekkel a hallgatókat, a frissdiplomás, a pályakezdőket a Karrier Napon.
 

Olvassa el ezt is!

Felelőtlenség vagy feledékenység?

Felelőtlenség vagy feledékenység?

Aggódnak a vásárhelyi háziorvosok, hogy megismétlődik a tavalyi helyzet az influenza védőoltás kérdésében. Igen súlyos lefolyású esetek tömege volt tavaly. 

Aranyanyu lehet idén egy vásárhelyi orvosnő is

Aranyanyu lehet idén egy vásárhelyi orvosnő is

Hogy a címben leírt teljesüljön, az internetes szavazással sokat tehetnek a vásárhelyiek is. Igaz, az sem kizárt, hogy a zsűri a négy döntősből őt választja. Videóval!
Drágult a tram-train járműtelep

Drágult a tram-train járműtelep

A járműtelep építési tenderének nyertese, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos veje, Homlok Zsolt cége, jelentős költségkiegészítést kapott a kormánytól..
Báli szezon Vásárhelyen 2020-ban

Báli szezon Vásárhelyen 2020-ban

Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 

És ezt már olvasta?

Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.