Kultúra, oktatásPedig sok lehetőség van a turizmus-vendéglátásban

2015. november 11., szerda
 
Pedig sok lehetőség van a turizmus-vendéglátásban

A Budapesti Kommunikációs Főiskola, új nevén a Metropol hódmezővásárhelyi tagozatán idén a 2011-ben 74 hallgatóval indult két szakon 36-an tettek eredményes záróvizsgát, közülük csak 17-en vehették át diplomájukat április elején.

 

 

 


A Hódmezővásárhelyen 11 kereskedelem és marketing és 6 turizmus szakon végzettek nagy része nem tud elhelyezkedni a frissen szerzett szakmájában, azzal együtt, hogy vendéglátásban szakemberhiány van. Jóllehet a szakemberhiány elsősorban a szakácsoknál és a felszolgálóknál érezhető, a felsőfokú végzettséget igénylő munkaköröknél kevésbé, hiszen ezekbe a pozíciókba jellemzően a gyakornoki programokban részt vevő, jól teljesítő frissdiplomásokat veszik fel a cégek.

 

A pályakezdőktől a kiváló angol nyelvtudás mellett elsősorban pontosságot, megbízhatóságot és kreativitást várnak el, míg a kereskedelmi vállalatok az eredményorientált szemléletet és a mobilitást értékelik. Ez a megállapítás hangzott el a Budapesti Gazdasági Főiskola Karrier Napján.


A szakemberek azt is elmondták, ebben a szegmensben egyre inkább elvárják a pályakezdőktől, hogy külföldön is gyakorlatot szerezzenek.

Ugyanakkor a frissdiplomásokkal szembeni céges elvárások: a magas szintű angol nyelvtudás, emellett fontos készség a rugalmasság, a gyors gondolkodás, a megbízhatóság, a pontosság és a kreativitás, valamint hogy képesek legyenek a jelentkezők csapatban gondolkodni.

A turizmus-vendéglátás terén azt emelték ki a szakemberek, hogy míg korábban irreális elvárásokkal érkeztek a munkaerőpiacra a jelentkezők, mára tisztábban látják a lehetséges karrierutakat. A jelentkezők többsége tudja, hogy egy olyan „sokszakmás” környezetben, mint a turizmus-vendéglátás, karrierjük elején kell megismerniük az egyes, a recepciótól a háttér irodai munkákig terjedő részterületeket.


Dr. Jancsik András, a BGF KVIK dékánja kiemelte: „A BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Karrier Napja mára az ország egyik legnagyobb turisztikai-vendéglátóipari állásbörzéje, ahol a már végzett és a még gyakorlati helyet kereső hallgatók a szegmens vezető vállalataival találkozhatnak. A BGF-nél mindig is törekedtünk arra, hogy szoros kapcsolatot építsünk ki a munkáltatókkal. Mindennek sikerét jól mutatja, hogy Diplomás Pályakövetési Rendszerünk adatai szerint a BGF hallgatóinak csaknem 50 százaléka már abszolutóriuma megszerzésekor főállású munkaviszonnyal rendelkezik. Sokukat a szakmai gyakorlatot biztosító vállalat foglalkoztatja a diploma megszerzését követően.”

Több mint 40 vállalat ‒ köztük meghatározó hotelek, hajózási társaságok, kereskedelmi és szolgáltató cégek, vezető étterem és utazási iroda ‒ várta szakmai gyakorlati helyekkel, részmunkaidős pozíciókkal és álláslehetőségekkel a hallgatókat, a frissdiplomás, a pályakezdőket a Karrier Napon.
 

Olvassa el ezt is!

Felelőtlenség vagy feledékenység?

Felelőtlenség vagy feledékenység?

Aggódnak a vásárhelyi háziorvosok, hogy megismétlődik a tavalyi helyzet az influenza védőoltás kérdésében. Igen súlyos lefolyású esetek tömege volt tavaly. 

Aranyanyu lehet idén egy vásárhelyi orvosnő is

Aranyanyu lehet idén egy vásárhelyi orvosnő is

Hogy a címben leírt teljesüljön, az internetes szavazással sokat tehetnek a vásárhelyiek is. Igaz, az sem kizárt, hogy a zsűri a négy döntősből őt választja. Videóval!
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak

Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak

Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.
Halálos baleset Vásárhelynél a 47-esen

Halálos baleset Vásárhelynél a 47-esen

50 év körüli férfi vezette azt a személyautót, amely kisodródott, majd felborult Vásárhely határában a motocross pályához vezető bekötőút közelében.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
 
Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.