Kultúra, oktatásÖtven aranydiplomást köszöntöttek

2024. június 26., szerda
 
Ötven aranydiplomást köszöntöttek

Aranydiploma átadó ünnepségen köszöntötték a Kar ötven éve végzett állattenyésztő üzemmérnökeit. A fél évszázada végzettek közül több mint ötvenen kérték jubileumi díszoklevelük kiállítását.

 

 

 

 

 


1974-ben, az SZTE Mezőgazdasági Kar jogelődjében végeztek azok az állattenyésztő üzemmérnökök, akik Aranydiploma átadó ünnepségre érkeztek a Kar Andrássy úti épületének Sófalvy előadótermébe. Az ünnepség nyitányaként Dr. Jani Péter, a Dékáni Hivatal vezetője idézte fel az ötven évvel ezelőtti eseményeket a nagyvilágból, és a diplomaátadó napjának hazai történéseiből.

 

„Ünnepségünk alkalmával az Élelmiszeripari Főiskola Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Főiskolai Karán, 1974-ben oklevelet szerzett hallgatóink aranydiploma átadására kerül sor. Az akkor kiállított oklevelek tanúsága szerint a záróvizsgára 1974. június 28-án, pénteken került sor.

 

Hozzátette, Magyar Mezőgazdaság júniusi számában Oktatás, kutatás, szaktanácsadás és továbbképzés címmel Dr. Fekete Gyulával, az intézmény akkori igazgatójával készült interjú, az ott elhangzott célkitűzések máig aktuálisak: „Az élelmiszeri és tangazdasági szakoktatás korszerűsítése során a hódmezővásárhelyi Felsőoktatási Királyi Technikumot 1972 őszén főiskolai karrá szervezték át. Azóta ez az intézmény a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola Állattenyésztési Karaként működik. A főiskolai karrá szervezés nem egyszerűen névcserét, hanem elsősorban tartalmi változást jelent. Ha áttételesen is, de kifejezésre juttatja azt az üzemi igényt, aminek magasabb szinten eleget is tesznek a főiskolai kar oktatói és szakemberei, hogy az oktató-nevelő munka mellett az intézmény a korábbiaknál még fokozottabb mértékben legyen a táj szakmai központja. A dél-alföldi agrárcentrum tevékenysége a szakemberképzés mellett váljon lényegesen szélesebb körűvé, az intézmény feladatai közé tartozzon, és legyen egyre hatékonyabb a kutatás, szaktanácsadás és a továbbképzés, utóbbiak az oktató-nevelő munkával szoros egységet alkossanak, egymást kiegészítsék.”

 

A múltidéző gondolatok után Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja köszöntötte a fél évszázados jubileumot ünneplő alumni hallgatókat.  

 

„Amikor lehetőségem volt aláírni az okleveleket, a nagyszámú kiállított aranydiploma tűnt fel. Sokan vannak, és ez nagyon fontos. Jelenleg is sokan vannak az agrárterületen végzett hallgatók. A mezőgazdaság mindig felveszi a végzett hallgatóinkat, hiszen nagyon sok szakemberre van szükség. Elolvasva a neveket is, rájöttem, hogy vannak kapcsolataim: van olyan, aki tanított; van, akinek a gyermekével jártam ugyanerre a Karra; olyan is van, akinek az unokája ugyanakkor született, mint az én gyerekem és onnan ismertük egymást; olyanok is vannak, nem is kevesen, akikkel együtt dolgoztunk. Most már sokak unokái járnak erre a Karra. Abban a megtiszteltetésben van részem, hogy én taníthatom most már a harmadik generációt. A szó, ami az eszembe jut, az a folytonosság. A mezőgazdaság ebben is összeköt bennünket, mert mindig megmaradnak a kapcsolataink egymással” – mondta Dr. habil. Mikó Edit, dékán.

Ezután a jubileumi díszoklevelek átadása következett,

Az ötven éve végzettek nevében Ari János mondott beszédet.

„1971 szeptemberében mintegy 110-en kezdtük el a főiskolát. Az első hetek természetes félelemben teltek el, a sok új információ miatt, hogy nehéz lesz a kémia, az anatómia, a szigorlatok, mindezek megrémítettek minket. Azután lassan múlt ez a félelem, hiszen jött sokunk számára a kollégiumi élet, a ma már felsőfokú intézményekben hihetetlennek tűnő teljes komforttal, napi háromszori étkezéssel, fűtéssel, mosodával, mindezt az akkori árakon is szinte fillérekért. A háromfős szobák a középiskolai internátusok után szinte elképzelhetetlen luxust jelentettek. Megindult a diákélet. Ha visszaemlékszem a rengeteg mozi, sport, az esti sörözések, vagy a szobákban a világmegváltó beszélgetések, a pinceklub, a kulturális rendezvényk, a gólyabálok, ballagások jutnak eszembe, és az is, ahogyan egyre inkább beleolvadtunk a város nyüzsgő életébe” – sorolta a legszebb emlékeket Ari János, a Kar egykori hallgatója.

 

Ari János felidézte akkori oktatóik, Mikó tanár úr, Kovács Gábor tanár úr, Sófalvy tanár úr és Sándor tanár úr nevét is, akiktől nagyon sokat tanulhattak, aki tudásukkal, tekintélyükkel példát mutattak hallgatóik számára. Egyperces néma felállással emlékük, és elhunyt társaik emlékére is fejet hajtottak az ünnepség résztvevői

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
A kiemelkedő pedagógusi munkát díjazták

A kiemelkedő pedagógusi munkát díjazták

Bereczkiné Palócz Gyöngyi kimagaslóan sikeres szakmai életútja elismeréseként Szakképzésért Apáczai Csere János-Díjat kapott.
Átvették a megbízóleveleket

Átvették a megbízóleveleket

Június 19-én délután vették át a Helyi Választási Bizottság elnökétől a megbízóleveleiket a megválasztott képviselők. Névsorok.
Lassú a kilábalás az adósságból

Lassú a kilábalás az adósságból

A konszolidáció tényleges hatása a június végi adatokból látszik majd. Tavaly decemberben a Makói Egészségügyi Ellátó Központ már egyszer kapott pénzt adóságrendezésre.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.