KözéletNem mindenhol adott a betegfogadás elvárt feltétele

2017. március 6., hétfő
 
Nem mindenhol adott a betegfogadás elvárt feltétele

Az Országos Tisztiorvosi Szolgálat (OTH) a makói behurcolt kanyarós megbetegedések kapcsán körlevélben fordult a háziorvosokhoz (Vásárhelyen is), hogy lehetőleg igyekezzenek elkülönítetten fogadni a fertőző betegeket. 

 

 

Fotók: VH

 

 

 

A város 12 háziorvosi rendelője közül jelenleg a Kertvárosban, a Medgyessy Ferenc utcában Dr. Spiák Mariannál van két váróhelyiség.

 

„Már a rendelőhelyiségek tervezésekor úgy kértem, hogy külön váróban tudjuk fogadni a hozzánk egészségügyi panasszal, receptért, injekcióra érkezőket, és a infekciós, vagy infekció gyanús betegeket” - mondta Dr. Spiák Mariann, aki már 26 éve látja el körzetét, napi nagyszámú beteget fogadva.

A Vásárhelyi Hírek érdeklődésének kapcsán, a háziorvos azt is mondta. „éppen a mások megfertőzésének elkerülése érdekében fontos lenne, hogy telefonon előzetesen időpontot kérjenek a betegek, mert sajnos azt tapasztalom, hogy sokan türelmetlenek, ha nem azonnal látjuk el őket, miközben éppen az ő érdekükben van szükség arra, hogy az elmondott tünetek alapján elkülönítve várakozzanak, amire itt megvannak a feltételek. Arról nem is beszélve, hogy az időpont kérésével jelentősen csökkenhet a várakozás, nem kell egy légtérben hosszú időt tölteni. Ez az asszisztensnek ugyan többletmunkával jár, de a betegek érdekében történik. Ennek további előnye, hogy hatékonyabb lesz az ellátás, hiszen nem fordul elő, hogy rendelési időben egyszerre nagyon sokan várnak, máskor pedig szinte senki nincs.”    

Dr. Spiák Mariann azt is hozzátette éppen a makói kanyarójárvány helyezi ismét előtérbe, hogy az alapellátásban, a sürgősségi ellátásban dolgozó egészségügyi szakemberek egészsége mennyire ki van téve veszélynek, amelynek kompenzációját szívesen vennék.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy az utóbbi idők tendenciája, hogy az orvosok, asszisztensek köpeny nélkül fogadják a betegeket, azzal a szándékkal, hogy közvetlenebbé váljon a beteg és az orvos közötti kapcsolat. Ez azonban akár a továbbfertőzés oka is lehet- mondta Dr. Spiák Mariann.   

 

Az OTH felhívásában azt írják, a romániai kanyarójárvány ismeretében behurcolt kanyaró megbetegedésekre folyamatosan számítani kell. A betegellátás első vonalában dolgozók kockázata, hogy kanyarós beteggel találkozzanak, jelentősen magasabb, mint a népesség többi tagjáé. A kórokozót a beteg az orr- és garatváladékával üríti. A kanyaró egy rendkívül ragályos fertőző megbetegedés, amely a kiütések megjelenése előtt már 4 nappal fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még 4 napig tart. A kezdeti tünetek hasonlóak az influenzához: magas láz, légúti tünetek, kötőhártya-gyulladás. A kezdeti tünetek után 2-4 nappal jelennek meg a bőrkiütések, melyek a fejen, arcon kezdődnek, és később a testen lefelé terjednek. A kiütések néhány napig tartanak, és a megjelenés sorrendjében tűnnek el. A részleges oltási sorozattal oltottak esetében a betegség lefolyása enyhébb, a szövődmények kialakulásának esélye kisebb.  

 

 
 
B.Sz.Z
 

Olvassa el ezt is!

Mélyen a pénztárcába...

Mélyen a pénztárcába...

Amióta a Közgyűlés elfogadta, azóta nagy a háborgás a városban. Az ingatlanadó ilyen drasztikus emelésére nincs példa a közeli-távoli településeken.
Már Makón is felbukkant a kanyaró

Már Makón is felbukkant a kanyaró

A zárlat idejére több környező kórház veszi át a fekvőbeteg és sürgősségi ellátást. a makóiakat és környékén élőket a hódmezővásárhelyi kórházba szállítják.
A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya

A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya

Két rendkívüli tűzeset sokkolta Hódmezővásárhelyt, amikor is fél éven belül leégett a városháza tornya, illetve a díszterem teteje.
Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Augusztus 28-án dálután, a tárlat zárása előtt két nappal sajátos tárlatvezetést tartott a fotóművészetet kedvelőknek.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.