KözéletNem mindenhol adott a betegfogadás elvárt feltétele

2017. március 6., hétfő
 
Nem mindenhol adott a betegfogadás elvárt feltétele

Az Országos Tisztiorvosi Szolgálat (OTH) a makói behurcolt kanyarós megbetegedések kapcsán körlevélben fordult a háziorvosokhoz (Vásárhelyen is), hogy lehetőleg igyekezzenek elkülönítetten fogadni a fertőző betegeket. 

 

 

Fotók: VH

 

 

 

A város 12 háziorvosi rendelője közül jelenleg a Kertvárosban, a Medgyessy Ferenc utcában Dr. Spiák Mariannál van két váróhelyiség.

 

„Már a rendelőhelyiségek tervezésekor úgy kértem, hogy külön váróban tudjuk fogadni a hozzánk egészségügyi panasszal, receptért, injekcióra érkezőket, és a infekciós, vagy infekció gyanús betegeket” - mondta Dr. Spiák Mariann, aki már 26 éve látja el körzetét, napi nagyszámú beteget fogadva.

A Vásárhelyi Hírek érdeklődésének kapcsán, a háziorvos azt is mondta. „éppen a mások megfertőzésének elkerülése érdekében fontos lenne, hogy telefonon előzetesen időpontot kérjenek a betegek, mert sajnos azt tapasztalom, hogy sokan türelmetlenek, ha nem azonnal látjuk el őket, miközben éppen az ő érdekükben van szükség arra, hogy az elmondott tünetek alapján elkülönítve várakozzanak, amire itt megvannak a feltételek. Arról nem is beszélve, hogy az időpont kérésével jelentősen csökkenhet a várakozás, nem kell egy légtérben hosszú időt tölteni. Ez az asszisztensnek ugyan többletmunkával jár, de a betegek érdekében történik. Ennek további előnye, hogy hatékonyabb lesz az ellátás, hiszen nem fordul elő, hogy rendelési időben egyszerre nagyon sokan várnak, máskor pedig szinte senki nincs.”    

Dr. Spiák Mariann azt is hozzátette éppen a makói kanyarójárvány helyezi ismét előtérbe, hogy az alapellátásban, a sürgősségi ellátásban dolgozó egészségügyi szakemberek egészsége mennyire ki van téve veszélynek, amelynek kompenzációját szívesen vennék.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy az utóbbi idők tendenciája, hogy az orvosok, asszisztensek köpeny nélkül fogadják a betegeket, azzal a szándékkal, hogy közvetlenebbé váljon a beteg és az orvos közötti kapcsolat. Ez azonban akár a továbbfertőzés oka is lehet- mondta Dr. Spiák Mariann.   

 

Az OTH felhívásában azt írják, a romániai kanyarójárvány ismeretében behurcolt kanyaró megbetegedésekre folyamatosan számítani kell. A betegellátás első vonalában dolgozók kockázata, hogy kanyarós beteggel találkozzanak, jelentősen magasabb, mint a népesség többi tagjáé. A kórokozót a beteg az orr- és garatváladékával üríti. A kanyaró egy rendkívül ragályos fertőző megbetegedés, amely a kiütések megjelenése előtt már 4 nappal fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még 4 napig tart. A kezdeti tünetek hasonlóak az influenzához: magas láz, légúti tünetek, kötőhártya-gyulladás. A kezdeti tünetek után 2-4 nappal jelennek meg a bőrkiütések, melyek a fejen, arcon kezdődnek, és később a testen lefelé terjednek. A kiütések néhány napig tartanak, és a megjelenés sorrendjében tűnnek el. A részleges oltási sorozattal oltottak esetében a betegség lefolyása enyhébb, a szövődmények kialakulásának esélye kisebb.  

 

 
 
B.Sz.Z
 

Olvassa el ezt is!

Mélyen a pénztárcába...

Mélyen a pénztárcába...

Amióta a Közgyűlés elfogadta, azóta nagy a háborgás a városban. Az ingatlanadó ilyen drasztikus emelésére nincs példa a közeli-távoli településeken.
Már Makón is felbukkant a kanyaró

Már Makón is felbukkant a kanyaró

A zárlat idejére több környező kórház veszi át a fekvőbeteg és sürgősségi ellátást. a makóiakat és környékén élőket a hódmezővásárhelyi kórházba szállítják.
Megdolgoztak a sikerért

Megdolgoztak a sikerért

Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
Nyilvános Lázár János idei vagyonnyilatkozata

Nyilvános Lázár János idei vagyonnyilatkozata

Hét új ingatlant vett az egykori miniszter. Csongrád megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője, kormánybiztos Makón bérel irodát.
 

És ezt már olvasta?

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
 
Helyzetkomikumok sora a színpadon
Helyzetkomikumok sora a színpadon Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán Szerelmes vásárhelyi költők a BFMK-ban. A szerelem ezer arcát villantotta fel a Bessenyei Színkör a Valentin-napi zenés-verses irodalmi estjén.
 
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál A Szikáncs és Földeák közötti útszakaszon több súlyos baleset történt az elmúlt években. Ezúttal egy motoros vesztette életét.
 
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 
Egy színes egyetem színes programsorozata
Egy színes egyetem színes programsorozata Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen A házasság hetéhez kapcsolódó programsorozatban A páros életről való boldogságról címmel tartottak előadást a Németh László Városi Könyvtárban.