KözéletNem mindenhol adott a betegfogadás elvárt feltétele

2017. március 6., hétfő
 
Nem mindenhol adott a betegfogadás elvárt feltétele

Az Országos Tisztiorvosi Szolgálat (OTH) a makói behurcolt kanyarós megbetegedések kapcsán körlevélben fordult a háziorvosokhoz (Vásárhelyen is), hogy lehetőleg igyekezzenek elkülönítetten fogadni a fertőző betegeket. 

 

 

Fotók: VH

 

 

 

A város 12 háziorvosi rendelője közül jelenleg a Kertvárosban, a Medgyessy Ferenc utcában Dr. Spiák Mariannál van két váróhelyiség.

 

„Már a rendelőhelyiségek tervezésekor úgy kértem, hogy külön váróban tudjuk fogadni a hozzánk egészségügyi panasszal, receptért, injekcióra érkezőket, és a infekciós, vagy infekció gyanús betegeket” - mondta Dr. Spiák Mariann, aki már 26 éve látja el körzetét, napi nagyszámú beteget fogadva.

A Vásárhelyi Hírek érdeklődésének kapcsán, a háziorvos azt is mondta. „éppen a mások megfertőzésének elkerülése érdekében fontos lenne, hogy telefonon előzetesen időpontot kérjenek a betegek, mert sajnos azt tapasztalom, hogy sokan türelmetlenek, ha nem azonnal látjuk el őket, miközben éppen az ő érdekükben van szükség arra, hogy az elmondott tünetek alapján elkülönítve várakozzanak, amire itt megvannak a feltételek. Arról nem is beszélve, hogy az időpont kérésével jelentősen csökkenhet a várakozás, nem kell egy légtérben hosszú időt tölteni. Ez az asszisztensnek ugyan többletmunkával jár, de a betegek érdekében történik. Ennek további előnye, hogy hatékonyabb lesz az ellátás, hiszen nem fordul elő, hogy rendelési időben egyszerre nagyon sokan várnak, máskor pedig szinte senki nincs.”    

Dr. Spiák Mariann azt is hozzátette éppen a makói kanyarójárvány helyezi ismét előtérbe, hogy az alapellátásban, a sürgősségi ellátásban dolgozó egészségügyi szakemberek egészsége mennyire ki van téve veszélynek, amelynek kompenzációját szívesen vennék.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy az utóbbi idők tendenciája, hogy az orvosok, asszisztensek köpeny nélkül fogadják a betegeket, azzal a szándékkal, hogy közvetlenebbé váljon a beteg és az orvos közötti kapcsolat. Ez azonban akár a továbbfertőzés oka is lehet- mondta Dr. Spiák Mariann.   

 

Az OTH felhívásában azt írják, a romániai kanyarójárvány ismeretében behurcolt kanyaró megbetegedésekre folyamatosan számítani kell. A betegellátás első vonalában dolgozók kockázata, hogy kanyarós beteggel találkozzanak, jelentősen magasabb, mint a népesség többi tagjáé. A kórokozót a beteg az orr- és garatváladékával üríti. A kanyaró egy rendkívül ragályos fertőző megbetegedés, amely a kiütések megjelenése előtt már 4 nappal fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még 4 napig tart. A kezdeti tünetek hasonlóak az influenzához: magas láz, légúti tünetek, kötőhártya-gyulladás. A kezdeti tünetek után 2-4 nappal jelennek meg a bőrkiütések, melyek a fejen, arcon kezdődnek, és később a testen lefelé terjednek. A kiütések néhány napig tartanak, és a megjelenés sorrendjében tűnnek el. A részleges oltási sorozattal oltottak esetében a betegség lefolyása enyhébb, a szövődmények kialakulásának esélye kisebb.  

 

 
 
B.Sz.Z
 

Olvassa el ezt is!

Mélyen a pénztárcába...

Mélyen a pénztárcába...

Amióta a Közgyűlés elfogadta, azóta nagy a háborgás a városban. Az ingatlanadó ilyen drasztikus emelésére nincs példa a közeli-távoli településeken.
Már Makón is felbukkant a kanyaró

Már Makón is felbukkant a kanyaró

A zárlat idejére több környező kórház veszi át a fekvőbeteg és sürgősségi ellátást. a makóiakat és környékén élőket a hódmezővásárhelyi kórházba szállítják.
Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Az NB I/B Zöld csoportjának első meccsét játszotta Tóth Tamás együttese, a Hódtói közönsége pedig győzelemnek örülhetett hét hónap szünet után.
Holtversenyben a tabella élén

Holtversenyben a tabella élén

A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő
 

És ezt már olvasta?

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban
Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban A történettudományi ülésen a forradalom szereplőinek, emlékezőinek, örököseinek és a kommunista hatalom viszonyát, az államszocializmus évtizedeitt mutatták be.
 
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC A kapu előtti utolsó pillanatokban még nem sikerült a legjobb döntéseket és megoldásokat meghozni, így az Újpest nyert. Interjú Kandó Róberttel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.