Kultúra, oktatásMúltunk kulináris érdekességei

2020. július 25., szombat
 
Múltunk kulináris érdekességei

Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója szakmai vezetésével Nyári konyha címmel workshop-sorozat indult a Népművészeti Tájházban, ahol a program résztvevői kovászos kenyér hagyományos készítésének titkaiba nyertek bepillantást.

 

 

 

 

 


A dagasztás folyamata annak idején két órán át is tartott, az akkori öt-hatkilós kenyér fárasztó előkészítéséről az asszonyok úgy tartották, hogy addig nem lesz jó, „amíg nem csöpög a gerenda”, azaz amíg nem verejtékezik az ember homloka. A kenyérkészítés ismeretei anyáról leányra szálltak, s a vásárhelyi leányok addig nem is mehettek férjhez, amíg nem tudtak jó kenyeret sütni. A helyi családok sok kenyeret fogyasztottak, voltak, akik a húsleveshez, vagy a dinnyéhez is kenyeret ettek.

 

Az élesztőt eleink komló és búzakorpa felhasználásával készítették, s feljegyezték, hogy az egyik gazdasszony, akinek nem sikerült az élesztője, egy pár piros papucsot ígért a szomszéd cselédjének, ha elcsen a náluk készült pár-nak nevezett élesztőből.

 

Az élesztőből liszttel és vízzel készült a kovász, amelyet további liszttel szaporítva kidagasztottak, s lett belőle a kenyér. Mint azt a tájházban Sipos Róbert bemutatta, a mai háziasszonyok is süthetnek kenyeret a hagyományos módon: a kovász hűtőszekrényben akár hetekig is eltartható, s elkészíthetik a kenyeret elektromos, vagy gázsütőben is.

 

A sorozat következő foglalkozására augusztus 8-án kerül sor, amikor a gyümölcsök és zöldségek hagyományos tartósítási módszereit ismerhetik meg a program látogatói.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Javult a romló helyzet

Javult a romló helyzet

A felsőoktatásba jelentkezők idei száma az elmúlt 19 év negatív rekordja, az EMMI viszont örül a 74 százaléknak.
További fejlesztések a vásárhelyi Helyőrségnél

További fejlesztések a vásárhelyi Helyőrségnél

A 2017-ben meghatározott Modern Városok Program keretében a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában további infrastrukturális fejlesztések kezdődnek.
Sajátos üzenet a folyóink szennyezőinek

Sajátos üzenet a folyóink szennyezőinek

Kedves ötletnek tűnik, és inkább a figyelem felkeltését szolgálta a plasztik csónak avatása és vízrebocsátása, amit a Mártélyi Holtág strandján rendeztek július 15-én.
491 iskola kért iskolaőröket

491 iskola kért iskolaőröket

Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumhoz tartozó két iskola kivételével vásárhelyi oktatási intézmény neve nem szerepel a listán.
 

És ezt már olvasta?

Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.
 
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.