MozaikMire figyeljen, ha Horvátországba utazik?

2014. július 13., vasárnap
 
Mire figyeljen, ha Horvátországba utazik?

Sokan határátlépésre jogosító okmányok nélkül indulnak nyaralni Horvátországba, pedig a határellenőrzés a tavalyi uniós csatlakozás után sem szűnt meg.

 

 

 

Schengenen belül útlevél ugyan nem szükséges a határátlépéshez, a szabályokat azonban nem árt megismerni a külföldi nyaralás előtt


Mire kell figyelniük a Horvátországba utazóknak a határ átlépésekor, ha nem akarnak már az utazás kezdetekor kellemetlen meglepetéseket szerezni?


A leggyakoribb probléma a letenyei határátkelőnél kilépéskor, hogy az utazók nem rendelkeznek határátlépésre jogosító okmányokkal – a születési anyakönyvi kivonat, a jogosítvány vagy a diákigazolvány nem elegendő a határátlépéshez. A régi, kemény fedelű személyi igazolvánnyal, az 1991 után kiállított puha fedeles személyi igazolvánnyal, az új típusú, kártya formájú személyi azonosító igazolvánnyal, valamint az ideiglenes személyi igazolvánnyal lehet átlépni a horvát határt. Az ideiglenes és a régi típusú személyi igazolványok csak Horvátország területére érvényesek, aki Dubrovnikba utazik, új típusú személyi igazolványt vagy útlevelet vigyen magával, mert a bosnyák-horvát határon csak ezeket fogadják el.

A kiskorúaknak is fényképes személyi azonosító okmányokkal (útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal) kell rendelkezniük a határátlépéshez. A horvát idegenrendészeti törvény szerint, ha a kiskorú nem a szülővel utazik Horvátországba, készüljön a két szülő és két tanú aláírásával meghatalmazás arról, hogy engedélyezik a határátlépést a gyermek számára.

Ha már az iratokról van, szó, meg kel említenünk egy fontos szabályt, hogy ne váljon kellemetlen élménnyé a külföldi nyaralás, mint ahogy ez történt nemrég éppen egy négytagú vásárhelyi családdal. Ha autóval lemegyünk a tengerparti strandra, ne vigyük magunkkal az összes iratunkat, beleértve a jogosítványt stb. azzal, hogy a parkolóban majd az ülés alá dugjuk. Erre specializálódott bandák, külön figyelik az ilyen turistákat és féltéglával betörik a kocsi ablakát. Ugyanis nagy értéke van egy schengeni övezeten belüli okmánynak.   

 
 
OP-VH
 

Olvassa el ezt is!

Körös-toroki napok előzetes

Körös-toroki napok előzetes

A régió egyik legnagyobb zenei fesztiváljának idei jegyárai a tavalyival azonosak. Érdemes elővételben megvenni.
Fotóklub alakult Vásárhelyen

Fotóklub alakult Vásárhelyen

Július 10-én tartotta alakuló ülését Hódmezővásárhelyen a Lucien Hervé Kamera Klub. Várják az új tagokat, videó szekció és ifjúsági tagozat is indul. Képekkel!
95 éves Mimi néni

95 éves Mimi néni

50 éves pedagógusi pályafutást tudhat maga mögött. Vásárhely nyolc iskolájában tanított.
Vége és kezdete az évnek

Vége és kezdete az évnek

Tiltás is kötődik január elsejéhez, a legismertebb, hogy ezen a napon semmit nem adnak ki a házból, mert akkor egész éven át minden kimegy onnan.
 

És ezt már olvasta?

Ilyenek a legboldogabb emberek
Ilyenek a legboldogabb emberek Kiderült, hogy a mentális jóléttel és boldogsággal kapcsolatos sok-sok kutatásban 10 tulajdonság mindig visszaköszön. Íme a lista!
 
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.