MozaikMire figyeljen, ha Horvátországba utazik?

2014. július 13., vasárnap
 
Mire figyeljen, ha Horvátországba utazik?

Sokan határátlépésre jogosító okmányok nélkül indulnak nyaralni Horvátországba, pedig a határellenőrzés a tavalyi uniós csatlakozás után sem szűnt meg.

 

 

 

Schengenen belül útlevél ugyan nem szükséges a határátlépéshez, a szabályokat azonban nem árt megismerni a külföldi nyaralás előtt


Mire kell figyelniük a Horvátországba utazóknak a határ átlépésekor, ha nem akarnak már az utazás kezdetekor kellemetlen meglepetéseket szerezni?


A leggyakoribb probléma a letenyei határátkelőnél kilépéskor, hogy az utazók nem rendelkeznek határátlépésre jogosító okmányokkal – a születési anyakönyvi kivonat, a jogosítvány vagy a diákigazolvány nem elegendő a határátlépéshez. A régi, kemény fedelű személyi igazolvánnyal, az 1991 után kiállított puha fedeles személyi igazolvánnyal, az új típusú, kártya formájú személyi azonosító igazolvánnyal, valamint az ideiglenes személyi igazolvánnyal lehet átlépni a horvát határt. Az ideiglenes és a régi típusú személyi igazolványok csak Horvátország területére érvényesek, aki Dubrovnikba utazik, új típusú személyi igazolványt vagy útlevelet vigyen magával, mert a bosnyák-horvát határon csak ezeket fogadják el.

A kiskorúaknak is fényképes személyi azonosító okmányokkal (útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal) kell rendelkezniük a határátlépéshez. A horvát idegenrendészeti törvény szerint, ha a kiskorú nem a szülővel utazik Horvátországba, készüljön a két szülő és két tanú aláírásával meghatalmazás arról, hogy engedélyezik a határátlépést a gyermek számára.

Ha már az iratokról van, szó, meg kel említenünk egy fontos szabályt, hogy ne váljon kellemetlen élménnyé a külföldi nyaralás, mint ahogy ez történt nemrég éppen egy négytagú vásárhelyi családdal. Ha autóval lemegyünk a tengerparti strandra, ne vigyük magunkkal az összes iratunkat, beleértve a jogosítványt stb. azzal, hogy a parkolóban majd az ülés alá dugjuk. Erre specializálódott bandák, külön figyelik az ilyen turistákat és féltéglával betörik a kocsi ablakát. Ugyanis nagy értéke van egy schengeni övezeten belüli okmánynak.   

 
 
OP-VH
 

Olvassa el ezt is!

Körös-toroki napok előzetes

Körös-toroki napok előzetes

A régió egyik legnagyobb zenei fesztiváljának idei jegyárai a tavalyival azonosak. Érdemes elővételben megvenni.
Fotóklub alakult Vásárhelyen

Fotóklub alakult Vásárhelyen

Július 10-én tartotta alakuló ülését Hódmezővásárhelyen a Lucien Hervé Kamera Klub. Várják az új tagokat, videó szekció és ifjúsági tagozat is indul. Képekkel!
 Együtt a Kohézióért - Értékteremtő összefogás

Együtt a Kohézióért - Értékteremtő összefogás

A kampány célja, hogy bemutassa és felkeltse a figyelmet arra, hogy miként segíti az EU kohéziós politikája és a kohéziós alap az európai polgárok életminőségét.
Hullámverés

Hullámverés

Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 

És ezt már olvasta?

Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.
 
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.
 
Halálos baleset Vásárhelynél a 47-esen
Halálos baleset Vásárhelynél a 47-esen 50 év körüli férfi vezette azt a személyautót, amely kisodródott, majd felborult Vásárhely határában a motocross pályához vezető bekötőút közelében.