MozaikMessze volt még az ínyencek kora - Gasztrotörténelem

2013. március 25., hétfő
 
Messze volt még az ínyencek kora - Gasztrotörténelem

A feljegyzések szerint az első amatőr szakács Jákob volt, és az első gasztronómus pedig az öccse Ézsau. Felesége, Rebeka csapnivalóan főzőtt.

Gasztronómiai utazás, ma is elkészíthető római kori receptekkel.


Az I. rész ITT!

 

 

A konyhaművészet történetét számos generáció érdekesnek találhatja, hiszen megállhat egy pillanatra és eltöprenghet azon, honnan is fejlődött ki az étkezés és a bor kultúrája. Egy olyan világban, ahol egyre inkább a pillanatnyi örömök dominálnak, érdemes észrevennünk a múlt hagyományait illetve azok alapjait.

 

A feljegyzések szerint az első amatőr szakács Jákob volt, és az első gasztronómus pedig az öccse Ézsau. Ézsau ekképpen nyilatkozott.” Lám, már majdnem meghaltam, milyen jogok is illetnek meg engem?( Ézsau eladta Jákobnak elsőszülöttségi jogát egy tál lencséért, aki csalással szerezte meg apja áldását.) ” Mindezt persze nem kell szó szerint venni. Semmilyen okunk sincs feltételezni, hogy a legidősebb fiú éhen hal az apja házában, inkább az látszik valószínűbbnek, hogy az étel, amelyet Rebeka Ézsaunak főzött, nem igazán volt annak ínyére, mint inkább az az adag lencse, amelyet Jákob magának készített.
 

A régi görögök között sok híres költőt, szónokot és filozófust találunk, de nagy szakácsot, egyet sem. A görögöknek nem volt elsőrangú marhahúsuk, sem bőséges vajuk vagy friss tejszínük, mivel a termőföld és a klimatikus viszonyok alkalmatlanok voltak a megfelelő minőségű legeltetésre. Arisztophanész szerint Görögországban a birkahús, a bárány-, a szamár- és a sertéshús közül lehetett választani, sem a marhahúsról, sem a borjúhúsról nem tesz említést a gazdaságokban. Baromfijuk volt, kacsa, liba és galamb. Kedvtelésből tartottak mezei nyulat, fürjet, feketerigót, foglyot, fácánt, böjti récét és struccot. A tengerből fogtak maguknak sügért, angolnát, lepényhalat, makrélát, ráját, rombuszhalat, szardíniát és osztrigát, valamint rákot és garnélát. A mezőkön gabonát, árpát és szöcskéket találhattak. Kertjeikben bab, borsó, lencse, fokhagyma, cukorrépa, hagyma, olajbogyó, uborka, tök, póréhagyma, torma, articsóka, répa és petrezselyem termett. Gyümölcsöskertjeikben fügét, gránátalmát, narancsot, körtét, almát és szőlőt termesztettek.

 

Az ókori Rómában voltak a legegyszerűbbek az ételek kezdetben, de mire meghódították az akkor ismert világ nagy részét, már át is vették áldozataik konyhai eljárásait és rengeteg olyan ínyencséget ismertettek meg Itáliával, melyeket eddig azért nem fogyasztottak, mert nem volt kedvező az ottani talaj. Fel van jegyezve, hogy amikor a Római Szenátust az a kérdés osztotta meg, hogy nekikezdjenek-e a harmadik pun háborúnak és Karthágó elfoglalásának, az idősebb Cato néhány kitűnő afrikai fügével csendesítette le a társaságot, azt bizonyítva hogy megfontolandó a terület elfoglalása. A füge mellett Afrikából szereztek a rómaiak vastagbordázatú sárgadinnyét is, melyet Cantalupéban termeltek.

 

Sergius Orata volt az első aki osztrigatelepeket hintett a nyílt tengerbe és a Lucrin tó ágyában hízlalta őket. Fulvius Lippinus pedig kidolgozta az éti csiga tenyésztésének módszerét. Scipio Metellus volt az első aki libát tömött és aki először libapástétomot készített. Ők és még más gasztronómok teljesen amatőrök voltak. Nagyra tartották az ízletes főzést, nagy szerepük volt a konyhaművészet figyelemre méltó fejlődésében a Római Birodalmon belül. A Pax Romana és az Ars coquinaria bevezetése segítette a jobban táplált meghódítottakat a római uralom elfogadásában.

 

 
Végezetül bemutatunk néhány ókori ételreceptet, melyet az i. e. 234-149. között élt római agrárszerző, M. P. Cato művében olvashatunk.

Fonott süteményt így csinálj:
az anyagot a neked tetsző mennyiségben ugyanolyan arányban vedd, mint a lepénynél, ugyanúgy csinálj mindent, csak más módon formáld ki. Az alsó tésztalapon a rétegeket jól kend be mézzel. Ezután kötél módjára fond össze őket, így helyezd rá az alsó lapra, egyszerű tésztadarabokkal jól töltsd ki a közöket. Minden egyebet úgy csinálj, mint a lepénynél, és ugyanúgy süsd ki.

 

Édes felfújtat így csinálj:
keverj össze fél font lisztet, 2 és fél font túrót úgy, mintha áldozati kalácsot akarnál csinálni; adj hozzá /14 font mézet és egy tojást. Egy agyagtálat kenj be olajjal. Miután mindezeket jól összekeverted, öntsd bele a tálba, a tálat borítsd le cserépfedővel. Vigyázz, hogy jól megsüljön a közepe, ahol a tészta a legmagasabb. Amint megsült, á tálat vedd ki, kend be mézzel, szórd be mákkal, kis időre tedd cserépfedő alá, majd vedd ki. Igy tálald fel kis tálcán kanállal.
 
 
Barta Zsófia - VH
 

Olvassa el ezt is!

Nem jött össze a győzelem

Nem jött össze a győzelem

A korábban elhalasztott NB III-as labdarúgó meccsen pont nélkül maradt a Vác otthonában a Hódmezővásárhelyi FC. 

Nőket futtató vásárhelyi családot fogtak el

Nőket futtató vásárhelyi családot fogtak el

Nőket, köztük egy kiskorú lányt prostitúcióra kényszerítő család három tagja ellen indult eljárás. Több millió forint értékben aranyékszert, készpénzt foglaltak le.
Jelentős fejlesztés előtt a vásárhelyi kórház

Jelentős fejlesztés előtt a vásárhelyi kórház

A járóbeteg rendelő épületére két szintet építenek, amelyben a belgyógyászat és a gyermekgyógyászat kap helyet. Itt vannak a részletes tervek!
Megérkezett a 002-es is

Megérkezett a 002-es is

Megérkezett Szentesre a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő második vasút-villamos. A harmadik tram-train érkezése tavasszal várható.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház A hódmezővásárhelyi kórház is bekapcsolódik a honvédség egészségügyi ellátásába. A 2018 óta érlelődő döntés most lendületet vett.
 
Kétszeresen nehéz meccs volt
Kétszeresen nehéz meccs volt Lejátszotta a Kosársuli a vásárhelyi kosárlabda történetének egyik legnehezebb meccsét. Elhunyt az egyesület alapítója és elnöke: dr. Elek András.
 
Öt gólos siker a Körösladány ellen
Öt gólos siker a Körösladány ellen Hétközi bajnokit játszott a Hódmezővásárhelyi FC, a csapat zsinórban harmadik győzelmét szerezte meg.
 
470 vásárhelyi mártír
470 vásárhelyi mártír Április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Azokra emlékezünk ezen a napon, akiket a nácizmus zászlaja alatt 77 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.
 
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC Habár a HFC-nek kevesebb lehetősége volt, de a csapat szíve a helyén volt és sikerült itthon tartani a három pontot.
 
A hallás öröme
A hallás öröme Rendszeresen visszakérdez? Az átlagosnál hangosabban beszél, sokszor kiabál? Akkor lehet, hogy Ön is halláscsökkenéssel, ismertebb nevén nagyothallással küzd.