MozaikEnni jó volt az őskorban is - Gasztrotörténelem

2021. február 7., vasárnap
 
Enni jó volt az őskorban is - Gasztrotörténelem

A bronzkori szamócatorta maradványai, a mai nullás lisztnek megfelelő finomságú gabonaőrleményből, mézből és vadmadarak tojásaiból készült. Mit ettek a régmúltban? Elkészíthető receptek az ókorból. Főzzünk együtt az ókori rómaiakkal!

Gyulai Ferenc a Szent István Egyetem tanára, az MTA doktora kulináris kiránulása a Vásárhelyi Hírekben!

I. rész

 

A II.rész ITT!

 

"A legérdekesebbek egy bronzkori szamócatorta maradványai, amely a mai nullás lisztnek megfelelő finomságú gabonaőrleményből, mézből és vadmadarak tojásaiból készült. Kétharmad köles, egyharmad rész pelyvás búzából készült ez az őrlemény..." 

Az ételmaradványok csak különleges körülmények között, a tűz által megpörkölve, odakozmálva maradnak fenn, vagy ha kútba kerültek, ahol a víz meggátolta, hogy a mikroorganizmusok lebontsák őket.
 

"Összességében, ha az elmúlt évtizedek során a magyarországi ásatásokon előkerült minden egyes kenyér- és kásamorzsát összeszámolunk, a neolitikumtól a késő középkorig terjedő periódusból körülbelül hatezer ilyen maradvány áll a rendelkezésünkre. Közülük csupán néhányat lehetett elemezni. Ezek alapján az újkőkor idejétől a késő középkorig a különleges maradványokból következtethetünk arra, hogy mit ettek és ittak eleink. Ez azért érdekes, mert az írásbeliség megjelenése előtti időkből semmiféle adatunk sincs a korabeli gasztronómiáról" 
Az újkőkorból elsősorban kásafélék, vagy egytálételek maradványai kerültek elő, de a legősibb étkekhez tartozik a rántott leves is. 

Kora bronzkori sírokból, a harangedény-kultúra népének temetkezéseiből Csepel-szigeten különböző kásák és sütemények maradványai kerültek elő: a kelesztetlen tésztát erdei gyümölcsökkel ízesítették.

 

Balatonmagyaród-Hídvégpuszta halomsíros-kultúra telepének hulladékgödrében egy teljes, Kr. e. 1200 tájáról származó "menüsort" találtak: különböző csontokat és köleskása-darabkákat, valamint hüvelyesek magvait. A legérdekesebbek egy bronzkori szamócatorta maradványai, amely a mai nullás lisztnek megfelelő finomságú gabonaőrleményből, mézből és vadmadarak tojásaiból készült.
 
"Kétharmad köles, egyharmad rész pelyvás búzából készült ez az őrlemény" - Európa egyik legrégebbi finomsüteménye az őskori ember mindennapjaiba enged betekintést.

Fehérvárcsurgónál tárták fel azt a Kr. e. 700-ból származó fejedelmi égetéses sírt, ahol az edénytöredékek között ételmaradványokat talált Gyulai Ferenc.
"Amikor a halottat elégették, kását, kenyeret szórtak az utolsó útra"

Ebből az időszakból származik egy nagyon kicsi kerámiatöredék, amely a Kárpát-medence legrégebbi borát tartalmazta. Római kori bormaradványt mutattak ki viszont abból a korsóból, amely Budapesten, a III. kerületben feltárt II. századi temetkezésből került elő.

Fenékpusztán viszont V. századi kenyér- és kásamaradványokat találtak.
 
A rómaiakkal egy időben élt szarmaták táplálkozása viszont a Kiskundorozsma-Szék lelőhelyen előkerült ételmaradványok alapján kísérteties módon hasonlít a honfoglaláskori gasztronómiához.
 
"Rozsból, árpából készült vegyes gabonaőrleményt készítettek. Ebbe kölest sütöttek bele, s nagy valószínűséggel állati vérrel dúsították. Kicsit bizarrul hangzik, ám ha a hasonló módon készülő véres hurkára gondolunk, máris ehetőbbnek tűnik. Fogyasztottak a szarmaták húsos kását is"

 

Ami a honfoglaló magyarokat illeti, növényi alapú ételeik elkészítéséhez kölest, árpát, kenyérbúzát, rozst, borsót, lencsét, hagymát, fokhagymát, bizonyos gyökérzöldségeket használtak, de felhasználtak vadon termő gyümölcsöket, szőlőt is. A közhiedelemmel ellentétben a magyarok nem bográcsban, hanem főzőedényekben készítették étkeiket. Eddig négy honfoglaláskori ételt sikerült azonosítani, ezek közül az egyik legérdekesebb összetevői alapján az "ősgulyás", amely gabonaőrleményből készült. Az abban kimutatott aminosavak, zsírsavak arra engednek következtetni, hogy birkafaggyúval készült, nagy valószínűséggel hús is volt benne, de hagymát-fokhagymát is tettek bele".
 
Az edelény-borsodi földvár feltárása közben került elő az erdei gyümölcsökből, főleg kökényből, vadalmából, somból, talán mézzel ízesített liktárium (a mai lekvárnál hígabb középkori csemege). A főzés még javában tartott, amikor valamilyen oknál fogva hirtelen mégis abba kellett hagyni ezt a konyhai műveletet, s a liktárium odaégett.


Az ókori rómaiak összelopkodták az elfoglalt területek legjobb receptjeit! Részletek ITT!

 
 
Barta Zsófia - VH
 

Olvassa el ezt is!

Hűségért kedvezményes illúzió

Hűségért kedvezményes illúzió

Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
Idén sem maradhatnak el az Augusztusi Zenei Napok

Idén sem maradhatnak el az Augusztusi Zenei Napok

Idén július 31. és augusztus 7-e között 29. alkalommal gyűlnek össze Hódmezővásárhelyen zenetanárok, művészek és a zenész pálya felé törekvő tanítványok.
Nyolc dolog amiről ne beszélj az állásinterjún

Nyolc dolog amiről ne beszélj az állásinterjún

A Vásárhelyi Hírek nem akarja elrontani a nyaralását, az érettségijét, a szakmájának megszerzését, a diplomáját még éppen nagyon kipihenő fiataloknak.
Az ország Imruskája 86 éves lenne

Az ország Imruskája 86 éves lenne

A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 86 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.
 
Ennivaló receptjeink - Sajtos stangli
Ennivaló receptjeink - Sajtos stangli A friss süti illatokat árasztó boltot idézi csak éppen jóval az ottani áraknál olcsóbban elkészíthető ez a szenzációs, egyszerű és gyors sajtos stangli recept.