Kultúra, oktatásMentés másként - Makó világa képekben

2019. november 20., szerda
 
Mentés másként - Makó világa képekben

Mentés másként. Kalandozások Makó építészettörténetében címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a Karsai Ildikó grafikusművész félszáz színes ceruza-rajzát bemutató kiállítás.

 

 

 

 

 

 

 

A megnyitó résztvevői a művész által illusztrált, a kiállítás címével azonos címmel megjelent kötetét is megismerhették.

 

– A tárlat Makó építészetébe és Makó világába enged bepillantást – értékelte a kiállítás jelentőségét köszöntőjében Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója. A kötet és a kiállítás képei a népi építészettől a szecesszión át egészen a 21. századi modern törekvésekig invitálják sétára a látogatókat, amely végén megszerethetjük Makót, a Maros-menti Konstantinápolyt – fűzte hozzá Miklós Péter. A múzeumigazgató emlékeztetett: Karsai Ildikó a makói Natura Marosmenti Művésztelep vezetőjeként a Dél-Alföld művészetének egyik integrátora, s amellett, hogy a vásárhelyi közgyűjtemény és a makói múzeum között emberi, szakmai és intézményközi együttműködés van, számos hódmezővásárhelyi alkotó vett és vesz részt a makói művésztelep munkájában.

 

Karsai Ildikó grafikáin a ráció és az emóció egyaránt tetten érhető. Erről a kiállítás megnyitó művészeti író, Feledy Balázs szólt, kiemelve a mérnöki pontossággal megrajzolt épületeket, amelyek azt is sugározzák, hogy a művész mennyire szereti városát és annak házait. A színes ceruzát a magyar képzőművészetben egyedülálló módon használja Karsai Ildikó, amelyekkel városának egykor volt, s a ma is álló épületeit, vagy azok egy-egy részletét örökíti meg – tette hozzá a szakember.

 

– Karsai Ildikó kiemel, láttat és érzékenyít – erről Urbancsok Zsolt főlevéltáros, a kötet szerkesztője beszélt, megállapítva, hogy az alkotó grafikái azoknak is felmutatják a város épületeinek értékeit, akik az utcákon nap mint nap járva nem figyelnek fel a házak szépségére.

 

Karsai Ildikó elmondta, örömet és feltöltődést okoz számára, ha a város épületei között járhat, felfedezve azokat a jeleket, amelyeket az egykori építők hagytak számunkra, hogy kilépve a mindennapi forgásból bennük örömet találjunk. Több éve egy hétvégén kerékpározva figyelt fel arra a hiányra, amely egy jellegzetes, pompeji vörös színű ház elbontása után maradt, s akkor készítette az első épületrajzát, mintául egy fekete-fehér fotót használva. A művész azóta legalább kétszáz további makói épületgrafikát készített. Az illusztrátor szólt arról is, hogy az olaj és akvarell technikája nem vonzotta, saját világát a színes papírra színes ceruzával készített képekben találta meg.

 

 

A beszélgetést követően – amelyet Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze vezetett – Karsai Ildikó dedikálta kötetét, amelyet a 2020. február 2-ig megtekinthető kiállítás látogatói a múzeum pénztárában megvásárolhatnak.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Egyeztetés előzte meg az adókedvezmény eltörlését

Egyeztetés előzte meg az adókedvezmény eltörlését

A helyi viszonyokat kevésbé ismerők is elsőre a Villeroy&Boch cégre gondoltak. A közgyűlési határozat csak első ránézésre tűnt váratlannak.
Mi lesz veled szakképzés?

Mi lesz veled szakképzés?

Az Országgyűlés elfogadta a szakképzésről szóló törvényjavaslatot. Szakmai szervezetek egész sora tiltakozott ellene, a kormánypárti többséget ez hidegen hagyta.
Erdélyi családok élettörténetei az Emlékpontban

Erdélyi családok élettörténetei az Emlékpontban

Az Emlékpont galériájában megnyílt a Tiltott kastélyok. Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében című, nemzetközi multimédiás kiállítás.

Még mindig nem került pont az ügy végére

Még mindig nem került pont az ügy végére

Ismét meghosszabbították annak a mindszenti férfinak az előzetes letartóztatását, aki ellen kiskorú szexuális kényszerítése bűntette ügyében nyomoznak.
 

És ezt már olvasta?

Itt a nagyszülői GYED
Itt a nagyszülői GYED A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
 
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.
 
Tisztújító közgyűlés
Tisztújító közgyűlés

A 23 hazai nagyvárost képviselő polgármesterek döntöttek a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökségéről. Márki-Zay Péter albizottsági elnök lett.

 
Egy különleges madár a diákok szemével
Egy különleges madár a diákok szemével Hódmezővásárhelyi iskolások alkotásait is várja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, amely az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát.
 
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában A kiállítás része a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum közös uniós projektjének.
 
Szövetségre lép tíz megyei jogú város
Szövetségre lép tíz megyei jogú város Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 
Hajdú Kitti három érmes helyezése
Hajdú Kitti három érmes helyezése A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.