GazdaságEgyeztetés előzte meg az adókedvezmény eltörlését

2019. november 20., szerda
 
Egyeztetés előzte meg az adókedvezmény eltörlését

Az első rendes közgyűlésen határozatot fogadtak el, arról hogy megszűnik a legalább 800 főt foglalkoztató helyi cégek adókedvezménye.

 

 

 

 

 

 

A helyi viszonyokat kevésbé ismerők is elsőre Hódmezővásárhely legnagyobb munkáltatójára, a Villeroy&Boch cégre gondoltak. Jelenleg 850 fő dolgozik a gyárban, de folyamatos a munkaerőfelvétel. Az ukrán vendégmunkások alkalmazását is a kényszer szülte. 


A közgyűlési határozat csak első ránézésre tűnt váratlannak, azonban Márki-Zay Péter polgármester nyilatkozatából kiderült, hogy gondos előkészítés előzte meg a közgyűlési javaslatot.

Mint mondta, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. az előzetes tájékoztatás alapján felkészülten várta a döntést. Tárgyaltak a gyár vezetőségével, amelynek alapján elmondható, hogy a vállalat által fizetendő többletadó semmilyen formában nem befolyásolja a Villeroy & Boch Magyarország Kft., és az anyavállalat 2020-ra vonatkozó terveit. Így sem a tervezett béremelés, sem a tervezett beruházások nem maradnak el, így értelemszerűen létszámleépítésre sem kerül sor.

 

Az 1748-ban alapított patinás cég nemzetközivé válva, mára 7500 foglalkoztatottal 2018-ban 853 millió euros forgalmával, a szanitergyártás egyik erős bástyájának számít a vásárhelyi gyár.   

 

Tegyük hozzá, nagyfokú tájékozatlanságra vall, azzal rémisztgetni a várost, hogy ezek után akár el is költözhet a gyár. Az iparágat ismerők jól tudják, hogy egy ilyen jellegű, nagyon sok munkafázist kézimunkával kivitelező, komplett gyártósorokat működtető üzem költöztetése nem megoldható, és a nyersanyag beszállításra és késztermék kiszállításra kidolgozott országos, illetve nemzetközi logisztikai rendszert is csak nagy nehézség árán lehetne átalakítani.

 

A Vásárhelyi Hírek megkeresésére a gyár vezetősége közleményben foglalta össze a tényeket, amelyekkel cáfolni kívánják az elmúlt napokban a különböző sajtóban megjelent, sokszor a valóságtól elrugaszkodott információkat.

 

Közlemény:    

Amint az már ismert hódmezővásárhelyi közgyűlés 2019. november 14-én hozott döntésével megszüntette a legalább 800 főt foglalkoztató helyi cégek 135 Ft/ m2 adókedvezményét, amely 2018-ban és 2019-ben volt érvényes a Villeroy & Boch Magyarország Kft.- re.

Ahogy korábban is közöltük a várható döntésről az önkormányzat nevében Márky-Zay Péter polgármester előzetesen tájékoztatta a vállalat vezetését, így nem érte váratlanul sem a vásárhelyi ügyvezetést, sem az anyavállalatot a kedvezmény megszűnéséről szóló döntés.

A Villeroy & Boch Magyarország Kft. az előzetes tájékoztatás alapján felkészülten várta a döntést, amely 2020-ban lép életbe. A vállalat által fizetendő többletadó semmilyen formában nem befolyásolja a Villeroy & Boch Magyarország Kft., és az anyavállalat 2020-ra, illetve jelenlegi elképzelések szerint a közeljövőre vonatkozó terveit.

Ahogy korábban is jeleztük a Villeroy & Boch konszern jelenleg nem tervezi egyik gyártóhelyén sem a termelés bővítését, sem a gyártás megszüntetését.

 

A Villeroy & Boch Magyarország Kft., mint a város egyik legnagyobb munkáltatója, ahogy korábban is mindig, így most is kapcsolatban áll a város és a térség felelős vezetőivel, és időről-időre egyeztetnek az aktuális kérdésekben.

 

A vállalat, ahogy eddig, így a jövőben is megfizet minden olyan adót, amelyet kiró rá a helyi önkormányzat.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Könyvet az automatából

Könyvet az automatából

November 21-én a BFMK előtt felavatták a Poket automatát, amelyben pocket/zsebméretű klasszikus és kortárs regényeket vásárolhat majd a közönség.
Két éve hunyt el Almási István

Két éve hunyt el Almási István

Most két éve, hogy életének 73. évében elhunyt a hódmezővásárhelyi polgármester. Lázár János: nehéz időkben is hű szövetséges és jó barát
Mi lesz veled szakképzés?

Mi lesz veled szakképzés?

Az Országgyűlés elfogadta a szakképzésről szóló törvényjavaslatot. Szakmai szervezetek egész sora tiltakozott ellene, a kormánypárti többséget ez hidegen hagyta.
Idén is ingyen korizás

Idén is ingyen korizás

Elkezdték a jégpálya alapozását a Kossuth téren. Hagyományosan a Mikulás hozza december 5-e körül a jégpályát, de az időjárás még közbeszólhat.
 

És ezt már olvasta?

Itt a nagyszülői GYED
Itt a nagyszülői GYED A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
 
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.
 
Tisztújító közgyűlés
Tisztújító közgyűlés

A 23 hazai nagyvárost képviselő polgármesterek döntöttek a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökségéről. Márki-Zay Péter albizottsági elnök lett.

 
Egy különleges madár a diákok szemével
Egy különleges madár a diákok szemével Hódmezővásárhelyi iskolások alkotásait is várja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, amely az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát.
 
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában A kiállítás része a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum közös uniós projektjének.
 
Szövetségre lép tíz megyei jogú város
Szövetségre lép tíz megyei jogú város Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 
Hajdú Kitti három érmes helyezése
Hajdú Kitti három érmes helyezése A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.