GazdaságEgyeztetés előzte meg az adókedvezmény eltörlését

2019. november 20., szerda
 
Egyeztetés előzte meg az adókedvezmény eltörlését

Az első rendes közgyűlésen határozatot fogadtak el, arról hogy megszűnik a legalább 800 főt foglalkoztató helyi cégek adókedvezménye.

 

 

 

 

 

 

A helyi viszonyokat kevésbé ismerők is elsőre Hódmezővásárhely legnagyobb munkáltatójára, a Villeroy&Boch cégre gondoltak. Jelenleg 850 fő dolgozik a gyárban, de folyamatos a munkaerőfelvétel. Az ukrán vendégmunkások alkalmazását is a kényszer szülte. 


A közgyűlési határozat csak első ránézésre tűnt váratlannak, azonban Márki-Zay Péter polgármester nyilatkozatából kiderült, hogy gondos előkészítés előzte meg a közgyűlési javaslatot.

Mint mondta, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. az előzetes tájékoztatás alapján felkészülten várta a döntést. Tárgyaltak a gyár vezetőségével, amelynek alapján elmondható, hogy a vállalat által fizetendő többletadó semmilyen formában nem befolyásolja a Villeroy & Boch Magyarország Kft., és az anyavállalat 2020-ra vonatkozó terveit. Így sem a tervezett béremelés, sem a tervezett beruházások nem maradnak el, így értelemszerűen létszámleépítésre sem kerül sor.

 

Az 1748-ban alapított patinás cég nemzetközivé válva, mára 7500 foglalkoztatottal 2018-ban 853 millió euros forgalmával, a szanitergyártás egyik erős bástyájának számít a vásárhelyi gyár.   

 

Tegyük hozzá, nagyfokú tájékozatlanságra vall, azzal rémisztgetni a várost, hogy ezek után akár el is költözhet a gyár. Az iparágat ismerők jól tudják, hogy egy ilyen jellegű, nagyon sok munkafázist kézimunkával kivitelező, komplett gyártósorokat működtető üzem költöztetése nem megoldható, és a nyersanyag beszállításra és késztermék kiszállításra kidolgozott országos, illetve nemzetközi logisztikai rendszert is csak nagy nehézség árán lehetne átalakítani.

 

A Vásárhelyi Hírek megkeresésére a gyár vezetősége közleményben foglalta össze a tényeket, amelyekkel cáfolni kívánják az elmúlt napokban a különböző sajtóban megjelent, sokszor a valóságtól elrugaszkodott információkat.

 

Közlemény:    

Amint az már ismert hódmezővásárhelyi közgyűlés 2019. november 14-én hozott döntésével megszüntette a legalább 800 főt foglalkoztató helyi cégek 135 Ft/ m2 adókedvezményét, amely 2018-ban és 2019-ben volt érvényes a Villeroy & Boch Magyarország Kft.- re.

Ahogy korábban is közöltük a várható döntésről az önkormányzat nevében Márky-Zay Péter polgármester előzetesen tájékoztatta a vállalat vezetését, így nem érte váratlanul sem a vásárhelyi ügyvezetést, sem az anyavállalatot a kedvezmény megszűnéséről szóló döntés.

A Villeroy & Boch Magyarország Kft. az előzetes tájékoztatás alapján felkészülten várta a döntést, amely 2020-ban lép életbe. A vállalat által fizetendő többletadó semmilyen formában nem befolyásolja a Villeroy & Boch Magyarország Kft., és az anyavállalat 2020-ra, illetve jelenlegi elképzelések szerint a közeljövőre vonatkozó terveit.

Ahogy korábban is jeleztük a Villeroy & Boch konszern jelenleg nem tervezi egyik gyártóhelyén sem a termelés bővítését, sem a gyártás megszüntetését.

 

A Villeroy & Boch Magyarország Kft., mint a város egyik legnagyobb munkáltatója, ahogy korábban is mindig, így most is kapcsolatban áll a város és a térség felelős vezetőivel, és időről-időre egyeztetnek az aktuális kérdésekben.

 

A vállalat, ahogy eddig, így a jövőben is megfizet minden olyan adót, amelyet kiró rá a helyi önkormányzat.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Könyvet az automatából

Könyvet az automatából

November 21-én a BFMK előtt felavatták a Poket automatát, amelyben pocket/zsebméretű klasszikus és kortárs regényeket vásárolhat majd a közönség.
Két éve hunyt el Almási István

Két éve hunyt el Almási István

Most két éve, hogy életének 73. évében elhunyt a hódmezővásárhelyi polgármester. Lázár János: nehéz időkben is hű szövetséges és jó barát
Mi lesz veled szakképzés?

Mi lesz veled szakképzés?

Az Országgyűlés elfogadta a szakképzésről szóló törvényjavaslatot. Szakmai szervezetek egész sora tiltakozott ellene, a kormánypárti többséget ez hidegen hagyta.
Idén is ingyen korizás

Idén is ingyen korizás

Elkezdték a jégpálya alapozását a Kossuth téren. Hagyományosan a Mikulás hozza december 5-e körül a jégpályát, de az időjárás még közbeszólhat.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza A magyar történelem legtöbb áldozatott követelő vereségének részleteit mind a háború alatt, mind az azt követő kommunista diktatúra alatt el elhallgatták.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az országos oltási terv részletei
Az országos oltási terv részletei Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye a következő időszak oltási menetrendjéről.
 
Vége és kezdete az évnek
Vége és kezdete az évnek Tiltás is kötődik január elsejéhez, a legismertebb, hogy ezen a napon semmit nem adnak ki a házból, mert akkor egész éven át minden kimegy onnan.
 
Tanodásnak lenni - továbbra is - jó
Tanodásnak lenni - továbbra is - jó Tavaly óta a kormány döntésével a tanodák eltávolodtak a köznevelési rendszertől. A vásárhelyi Gastro-Ker Tanoda működése is nyertes pályázatokon múlik.
 
A 2021-es év színei
A 2021-es év színei A választott színek illenek ahhoz a kettős érzéshez, amellyel az új évet várjuk: reménykedünk a világ újranyitásában, abban, hogy visszatérhetünk a normalitáshoz.