GazdaságA helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

2020. január 23., csütörtök
 
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

Kétségtelen, hogy az elmúlt években a lakosság egy jelentős részénél nagy népszerűségnek örvendett, az az elképzelés, hogy a Zrínyi 12-14 lebontott épületének a helyére kerüljön. Január 23-én a rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről.

 

 

 

 

 

 

 

Hosszú ideig az is koncepció volt, hogy a Kossuth térre, a Sarokház elé kerülne a ’Könyvtár és tudásközpont’ elnevezésű épületkomplexum, amely a Németh László Városi Könyvtárnak és a Pósa Lajos Gyermekkönyvtárnak, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltárának ad majd otthont.

A Kossuth téri terv a városban heves vitákat generált, azzal együtt, hogy a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város által (35 milliós ráfordítással) meghirdetett építészeti tervpályázatra beérkezett 34 pályamű legtöbbjén is erre a helyszínre készültek a tervek. Mint emlékezetes, 2018 áprilisától 3 hétig az Alföldi Galériában lehetett megtekinteni. A helyszínen a látogatók véleményt mondhattak és szavazhattak a bemutatott tervpályázatokról.

 

Tavaly július 30-án a díszteremben tartottak fórumot a könyvtár helyszíneivel kapcsolatban. Elhangzott, tíz lehetséges helyszín van versenyben, építészeti szempontból ezek mindegyike alkalmas arra, hogy felépüljön az új vásárhelyi könyvtár és tudásközpont. A korábbi, nagy ellenállást kiváltott Kossuth térit (a Sarokház előtti területre) is bent hagyták a listán. Minderről egy lakossági fórumon beszélt Sebestyén Tibor főépítész. A felmérés eredményeként a válaszadó 2247 vásárhelyi polgár csaknem kétharmada a Zrínyi utcát jelölte, egyharmada a Tóalj utcát.

Január 23-án rendkívüli közgyűlést tartottak, amelyen döntöttek a helyszín kérdésében. Három választási lehetőség került a vásárhelyi közgyűlés elé: a Zrínyi utca, a Tóalj utca és a Deák Ferenc-Nagy Sándor utcák kereszteződése.

A tavaly nyáron a kérdőíven szerepelt tíz helyszín közül, az a három maradt, amelyre a legtöbben szavaztak. Sebestyén Tibor főépítész elmondta: szakmai szempontból a Tóalj utcát javasolja. A grémium ezt a változatot fogadta el.

 

A helyszínnel kapcsolatban szakvéleményben összegezte a helyszínválasztást:

Tóalj utca - Rózsa utca tengely a szűkebben vett belvároshoz képest kissé alárendeltebb helyszín, bár az Emlékpont és az egyetemi épületek közelsége, illetve az Andrássy útról történő megközelíthetőség a területet felértékelheti. A megfelelő megközelíthetőség biztosítására, az Andrássy út meghosszabbításaként, szükség lenne a Rózsa utca, északi irányban egy telekszélességgel történő szélesítésére.

A kiválasztott terület beépítetlen önkormányzati terület. A beépítés a város zöldfelületének csökkenésével járna.

A belváros szinte természetes keleti irányú fejlődésének részévé válhat a területfejlesztés. Ebben a tram—train is közrejátszhat majd. A terület mély fekvésű, a szintbeli csatlakozás kialakítása kihívásokkal járhat, jó terv esetén ez azonban akár előnyére is válhat. A járművek parkolása sem gond.

 

A gond valójában már „csak” a finanszírozás. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy a Modern Városok Program keretében meghirdetett (lásd feljebb) tervpályázat a Kossuth térre készült el, ezért most az önkormányzatnak új tervpályázatot kell készíttetnie.

 

A Modern Városok programban, Hódmezővásárhely új könyvtárának finanszírozása a kormány hozzáállásán múlik. Gyopáros Alpár a Miniszterelnökséghez tartozó Modern Városok Program, valamint az újonnan indult Magyar Falu Program kormánybiztosa egy január végén adott interjúban többek között azt mondta:

„Hódmezővásárhely esetében van egy erős türelmetlenség a városvezető részéről, és irreális elvárások is.”

Ezzel a kormánybiztos valószínű arra utalt, hogy a kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez

Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez

A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét

Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt

Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt

Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 

És ezt már olvasta?

Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.