GazdaságA helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

2020. január 23., csütörtök
 
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

Kétségtelen, hogy az elmúlt években a lakosság egy jelentős részénél nagy népszerűségnek örvendett, az az elképzelés, hogy a Zrínyi 12-14 lebontott épületének a helyére kerüljön. Január 23-én a rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről.

 

 

 

 

 

 

 

Hosszú ideig az is koncepció volt, hogy a Kossuth térre, a Sarokház elé kerülne a ’Könyvtár és tudásközpont’ elnevezésű épületkomplexum, amely a Németh László Városi Könyvtárnak és a Pósa Lajos Gyermekkönyvtárnak, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltárának ad majd otthont.

A Kossuth téri terv a városban heves vitákat generált, azzal együtt, hogy a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város által (35 milliós ráfordítással) meghirdetett építészeti tervpályázatra beérkezett 34 pályamű legtöbbjén is erre a helyszínre készültek a tervek. Mint emlékezetes, 2018 áprilisától 3 hétig az Alföldi Galériában lehetett megtekinteni. A helyszínen a látogatók véleményt mondhattak és szavazhattak a bemutatott tervpályázatokról.

 

Tavaly július 30-án a díszteremben tartottak fórumot a könyvtár helyszíneivel kapcsolatban. Elhangzott, tíz lehetséges helyszín van versenyben, építészeti szempontból ezek mindegyike alkalmas arra, hogy felépüljön az új vásárhelyi könyvtár és tudásközpont. A korábbi, nagy ellenállást kiváltott Kossuth térit (a Sarokház előtti területre) is bent hagyták a listán. Minderről egy lakossági fórumon beszélt Sebestyén Tibor főépítész. A felmérés eredményeként a válaszadó 2247 vásárhelyi polgár csaknem kétharmada a Zrínyi utcát jelölte, egyharmada a Tóalj utcát.

Január 23-án rendkívüli közgyűlést tartottak, amelyen döntöttek a helyszín kérdésében. Három választási lehetőség került a vásárhelyi közgyűlés elé: a Zrínyi utca, a Tóalj utca és a Deák Ferenc-Nagy Sándor utcák kereszteződése.

A tavaly nyáron a kérdőíven szerepelt tíz helyszín közül, az a három maradt, amelyre a legtöbben szavaztak. Sebestyén Tibor főépítész elmondta: szakmai szempontból a Tóalj utcát javasolja. A grémium ezt a változatot fogadta el.

 

A helyszínnel kapcsolatban szakvéleményben összegezte a helyszínválasztást:

Tóalj utca - Rózsa utca tengely a szűkebben vett belvároshoz képest kissé alárendeltebb helyszín, bár az Emlékpont és az egyetemi épületek közelsége, illetve az Andrássy útról történő megközelíthetőség a területet felértékelheti. A megfelelő megközelíthetőség biztosítására, az Andrássy út meghosszabbításaként, szükség lenne a Rózsa utca, északi irányban egy telekszélességgel történő szélesítésére.

A kiválasztott terület beépítetlen önkormányzati terület. A beépítés a város zöldfelületének csökkenésével járna.

A belváros szinte természetes keleti irányú fejlődésének részévé válhat a területfejlesztés. Ebben a tram—train is közrejátszhat majd. A terület mély fekvésű, a szintbeli csatlakozás kialakítása kihívásokkal járhat, jó terv esetén ez azonban akár előnyére is válhat. A járművek parkolása sem gond.

 

A gond valójában már „csak” a finanszírozás. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy a Modern Városok Program keretében meghirdetett (lásd feljebb) tervpályázat a Kossuth térre készült el, ezért most az önkormányzatnak új tervpályázatot kell készíttetnie.

 

A Modern Városok programban, Hódmezővásárhely új könyvtárának finanszírozása a kormány hozzáállásán múlik. Gyopáros Alpár a Miniszterelnökséghez tartozó Modern Városok Program, valamint az újonnan indult Magyar Falu Program kormánybiztosa egy január végén adott interjúban többek között azt mondta:

„Hódmezővásárhely esetében van egy erős türelmetlenség a városvezető részéről, és irreális elvárások is.”

Ezzel a kormánybiztos valószínű arra utalt, hogy a kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez

Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez

A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét

Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt

Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt

Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 

És ezt már olvasta?

Indul a virtuális múzeumlátogatás
Indul a virtuális múzeumlátogatás

A Tornyai János Múzeum a bezárás időszakában videósorozatot indít, amelynek első adása április 4-én, szombaton indul.

 
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is

Jön a jó idő, kezdődhetnek a kerti munkák. Sokan szokás szerint leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. Ne tegye!

 
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?

84 vállalat és 51 kórház került a katonák, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem ellenőrzése alá. Vásárhelyen is a budapesti Katonai Rendészeti Központ katonái járőröznek.

 
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban Tájékoztatásuk szerint jelenleg Hódmezővásárhelyen 22-en vannak hatósági karanténban. A városban élőket érintő újabb intézkedésekről döntöttek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.