Kultúra, oktatásMegnyílt a 69. Őszi Tárlat

2023. október 8., vasárnap
 
Megnyílt a 69. Őszi Tárlat

Lenkey-Tóth Péter festőművész vehette át a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, a kiállítás történetében immár ötödik alkalommal odaítélt életműdíjat pedig Sulyok Gabriella grafikusművész kapta vasárnap az Alföldi Galériában.

 

 

 

 

 

Az október 8-án délben tartott megnyitón 19 elismerést adtak át. A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat Szabó Franciska festőművész nyerte el. A Fiatal festők nívódíját Báhidszki Petra festőművész kapta. A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint az Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Takáts Márton festőművész, utóbbi nívódíjat Henn László András festőművész vehette át. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Sejben Lajos képzőművész részesült, a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját Fürjesi Csaba festőművésznek ítélte a zsűri.

A december 3-ig tartó kiállításon 139 művész 174 alkotásával találkozhat a közönség az Alföldi Galériában.

Hagyomány, hogy a képzőművészeti seregszemle megnyitóját követően az előző Őszi Tárlat kiemelt díjazottjai önálló tárlattal mutatkoznak be. A 68. tárlat fődíjasa, Király Gábor, a Rudnay-díjas Vető Orsolya Lia és a fiatal festők nívódíjas Kósa Gergely kiállítása a Tornyai-múzeumban látható.

 

Lenkey-Tóth Péter 1972-ben született Miskolcon. Előbb a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerzett diplomát, majd doktori fokozatát is Pécsett védte meg. Ahogy a tárlat anyagát bemutató katalógus előszavában Miklós Péter eszmetörténész fogalmazott, Lenkey-Tóth Péter munkáit egyszerre jellemzi a kiforrott és kimunkált realista ábrázolásmód éppúgy, mint a gondolkodásra késztető és kvázi kozmikus interpretációs távlatokat (is) nyitó szürrealizmus. Festészete alapmotívumaként a csöndet, s annak megragadásának igényét jelölte meg. Műveiben tudatosan épít a fekete és az élénk színek kon trasztjára, miközben szinte játszi könnyedséggel ábrázolja a dinamikát és a mozdulatot.

A művész elmondta, az idei az első őszi tárlat, melyen kiállít, a korábbi években a nyári határidő miatt mindig lemaradt arról, hogy beadjon műveket. Idén azonban már készült a nevezésre. Úgy fogalmazott, személyisége, érdeklődési köre változásával alakult ki az a képi világ, melyet festményein bemutat. Fekete alapot megjelenő, erős kontrasztokat használó képeit 2008-ban kezdte el festeni, az elmúlt időszakban azonban változtatott ezen. Mint mondta, régóta foglalkoztatta az a kérdés, hogy az erős helyett hogyan lehet minimális kontraszttal létrehozni hasonló hatást, így tervei szerint a jövő február végén, a Miskolci Galériában nyíló kiállításán a festmények fele már pasztell háttérrel jelenik meg.


A kiállításon 2018 óta osztják ki az életműdíjat, melyet a korábbi fődíjasok közül az adott tárlaton résztvevők egyikének ítélt oda a zsűri. A Sopronban 1939-ben született Sulyok Gabriella előbb a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Fónyi Géza és  Barcsay Jenő növendékeként diplomázott, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező-operatőr  szakos hallgatója volt. 1965 és 1970 között Bagdadban élt, és az Iraki Régészeti Múzeumban dolgozott, kosztümtörténeti kiadványokat rajzolt. 1970 óta újra Magyarországon él, rézkarcokat, egyedi rajzokat  és képzőművészeti videókat készít. Grafikáinak tematikája a természeti jelenségek felvillantásától az ókori keleti kultúrák mitikus világának megörökítéséig és továbbadásáig terjed. 1972-től a Vásárhelyi Őszi Tárlatok rendszeres résztvevője, 2009-ben nyerte el a Tornyai-plakettet.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A pályázat egyik nyertese az Oldalkosár utcai óvoda

A pályázat egyik nyertese az Oldalkosár utcai óvoda

Zöld programokba kezdenek a jövőformáló ovik és sulik: díjazta az E.ON a Föld bajnokait. Kihirdették a 25 millió forint összdíjazás pályázat nyerteseit.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 49-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Elúszott három iskola felújításának a lehetősége

Elúszott három iskola felújításának a lehetősége

Meghiúsult három iskolaépület felújítása Hódmezővásárhelyen, az önkormányzat  visszafizeti a beruházásokra kapott 460 millió forintos uniós támogatást.
Őszi Tárlat 2023

Őszi Tárlat 2023

A tavalyi, 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt három díjazottjának a kiállítása a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat teljes ideje alatt, december 3-ig látható a Tornyai-múzeumban.
 

És ezt már olvasta?

Holler László természetközeli világa
Holler László természetközeli világa Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
 
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
 
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon Női fodrász, Férfi Fodrász, Smink és Körmös szakágakban várták a felnőttek és tanulók jelentkezését. Idén is több, mint 200 versenyző vett részt.
 
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást Mintegy 13 milliárd forint bevétellel zárta a tavalyi évet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, 1,5 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2024-es évet a város.
 
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 
Módszertani nap helyettes államtitkárral
Módszertani nap helyettes államtitkárral A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 19. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...