Kultúra, oktatásŐszi Tárlat 2023

2023. október 3., kedd
 
Őszi Tárlat 2023

A tavalyi, 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt három díjazottjának a kiállítása a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat teljes ideje alatt, december 3-ig látható a Tornyai-múzeumban.

 

 

 

 

 

 

A tavalyi, 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazottjai, Király Gábor Tornyai-plakettes festőművész, Vető Orsolya Lia Rudnay-díjas festőművész és Kósa Gergely fiatal festők nívódíjas alkotó munkáiból nyílik kiállítás vasárnap a Tornyai-múzeumban.

 

Képiró Ágnes, a kiállítások kurátora elmondta, a három festőművész témaválasztása, formanyelve, motívumvilága egyaránt nagyon jellegzetes. Összekapcsolja a kiállításokat az is, hogy a képek egy részének alapját nem a hagyományos festői eszközök - vászon vagy farost -, hanem "talált tárgyak", Király Gábor esetében egy pad részlete, Kósa Gergelynél pedig egy tetőelem jelentik.

Ugyan nem törvényszerű, hogy az Őszi tárlat fődíjasa vagy a Rudnay-díjas is festőművész, de vasárnap a Tornyai-múzeum időszaki kiállítótereiben festészeti tárlat nyílik. A három kiállításon bemutatott anyag mégsem egynemű: Kósa Gergely képei mellett bemutat egy light boxot, egy kisfilmet és egy inkább a grafika világához sorolt frottázst is - mondta a művészettörténész.

Király Gábor A szél elmondja című kiállításán az elmúlt húsz év műveiből vonultat föl reprezentatív válogatást. A művész visszatérő résztvevője az őszi tárlatoknak, így munkásságát jól ismeri a hódmezővásárhelyi közönség. Kiállításán azonban most egy térben láthatók még pályakezdőként készített kiemelkedő munkái az idén befejezett festményekkel. A képeken végigtekintve kitűnik, hogy Király Gábor erősen groteszk alkotó, akit a figura foglalkoztat, munkáin emberi vagy állati alakok, illetve ezek fúziói jelennek meg. Király Gábor a festmények mellett nagy méretű rajzokat és plasztikákat is készít, a tárlaton ezek közül egy szobra is szerepel - közölte a kurátor.

A Fiatal festők nívódíját Kósa Gergely festőművész Kvártéj című kiállításának egyik témája az a gangos bérház, a Bulcsu 21/A, ahol nevelkedett és a mai napig él. Másik, újabb sorozatában már egy elképzelt tájban kapnak teret a korlátok és a gangra emlékeztető elemek. Képein a festő jellemzően felülnézetből ábrázolja a létező teret - mondta Képiró Ágnes.

A kurátor szerint három művész közül Vető Orsolya Lia kiállításán figyelhető meg leginkább tisztán vagy hagyományos értelemben a festőiség. A tárlat képei kiegészülnek egy installációval is: egy farúdra felerősített több méter hosszú vászon teszi témáját, a folyékony időszeleteket vizuálisan megjeleníthetővé. A táblaképek keretre fölfeszített vászna masszívnak, keménynek tűnik, az installáció megoldása azonban puhább, a témához jobban kapcsolódó érzést nyújt.

Vető Orsolya Lia a Vásárhelyi Őszi Tárlatok tíz éve visszatérő és többször díjazott alkotója. A három kiállítás képei közül, az ő művei a legabsztraktabbak. Korábbi sorozataiban csendéleteket dolgozott föl, de padlóra leszórt és az alapján megfestett színkompozíciói nem egyértelműen látvány utáni csendélet ábrázolások voltak. Ezekből készítette el később a Biophilia és Folyékony időszeletek című sorozatát, amely új kiállításának anyagát adják. Képein intenzíven, dinamikusan megfestett organikus elemeket, tengeri vagy őslényekre, fosszíliákra emlékeztető formákat látunk erőteljes színhatású megfogalmazásban. Formái azonban alapvetően kapcsolatban állnak a mikrovilággal, így teljesen nem tekinthetők elvont alkotásoknak - mondta a művészettörténész.

 

A három kiállítás a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat teljes ideje alatt, december 3-ig látható a Tornyai-múzeumban.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Felavatták az elsősöket a vásárhelyi laktanyában

Felavatták az elsősöket a vásárhelyi laktanyában

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium hódmezővásárhelyi intézményében megtartották az Elsősavató rendezvényt.
Folyamatosan fejlesztik a Villeroy&Boch; gyárat

Folyamatosan fejlesztik a Villeroy&Boch; gyárat

Ötmilliárd forintot meghaladó befektetéssorozatot hajtott végre három év alatt a Villeroy&Boch Hódmezővásárhelyen.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.