Kultúra, oktatásMegkezdődik a hódmezővásárhelyi agrárszakképzés történetének feldolgozása

2023. június 20., kedd
 
Megkezdődik a hódmezővásárhelyi agrárszakképzés történetének feldolgozása

Június 21-én tudományos tanácskozás nyitja meg a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának múltját feldolgozó programot.

 

 

 

 

 

Hódmezővásárhelyen az Andrássy út 15. szám alatt a Kar épületében fél tízkor kezdődő tanácskozáson 4 előadó részben eddig elért eredményeket ismerteti és vázolja a kutatás lehetőségeit, útját, módját.

A Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatási Program célja a hódmezővásárhelyi agrárszakoktatás múltjával kapcsolatos kutatások folytatása, az SZTE Mezőgazdasági Kar intézmény-és képzéstörténetének teljes körű, szisztematikus feldolgozása. Ennek keretében a hódmezővásárhelyi agrárképzéssel kapcsolatos korábbi szakmunkákra támaszkodva, komplex levéltári adatfeltárások végzésére, egykori szemtanúkkal (oktatókkal, hallgatókkal) interjúk készítésére nyílik lehetőség. A program része minél több tárgyi emlék, fotó, iratanyag gyűjtése, egy állandó, a Mezőgazdasági Kar történetét teljességében bemutató kiállítás létrehozása. A program a kutatási eredményeket az agrárszakma, az agrár-felsőoktatás számára is szeretné elérhetővé tenni.

 

A vizsgálati eredmények rendszeres publikálása, konferenciák, tudományos tanácskozások szervezése ezt a célt szolgálja. A további kutatás célja, hogy a hódmezővásárhelyi agrárszakoktatás múltjával a Mezőgazdasági Kar oktatói és hallgatói is megismerkedjenek, a kutatásba minél többen bekapcsolódjanak.

 

A kutatási program névadója Dr. Fekete Gyula (1920-2012), a Kar egykori főigazgatója, akinek elévülhetetlen szerepe volt a hódmezővásárhelyi közép- és felsőfokú agrárképzés létrehozásában és fejlesztésében.

A Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatási Program a hódmezővásárhelyi agrárszakképzés történetének feldolgozásával bekapcsolódik az SZTE egyetemtörténeti kutatásaiba.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Új közösségi ház, felújított olvasóköri helyiségek

Új közösségi ház, felújított olvasóköri helyiségek

Az Európai Unió finanszírozásában új közösségi ház építésére és három olvasókör helységeinek felújítására kapott 136 milliót a Vásárhelyi Önkormányzat.
Szúnyogirtás Vásárhelyen

Szúnyogirtás Vásárhelyen

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hódmezővásárhelyen 1200 hektárt földi permetezéssel szúnyogírtást végez.
Véget ért az első tanév a vásárhelyi honvéd középiskolában

Véget ért az első tanév a vásárhelyi honvéd középiskolában

Tavaly szeptember elsején  negyven bentlakásos diákkal indította a tanévet a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium.
Napelemes világítás a játszótéren

Napelemes világítás a játszótéren

Az országban már sokfelé meghonosított, igazán takarékos megoldású ledes, napelemes  ostorlámpával világítják meg az Európa Park játszóterét.
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.