Kultúra, oktatásVéget ért az első tanév a vásárhelyi honvéd középiskolában

2023. június 18., vasárnap
 
Véget ért az első tanév a vásárhelyi honvéd középiskolában

Tavaly szeptember elsején  negyven bentlakásos diákkal indította a tanévet a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium.

 

 

 

 

 

 

 

„A honvéd középiskola a honvédelmi nevelés egyedülálló színtere, egyúttal a honvédség és a honvédelmi nevelés egyértelmű sikertörténete” – mondta Gion Gábor, a HM védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára június 16-án, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanévzáróján Debrecenben.

 

Kovács István, aki sok évig a vásárhelyi Helyőrségi Zenekar vezetője/karmestere volt, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója a diákokhoz szólva emlékeztetett: honvéd középiskolásként olyan lehetőséget kapnak, amit más középiskolákba járó fiatalok nem. „Ezt feltétlenül köszönjük a fenntartó Honvédelmi Minisztériumnak, a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek, a Honvédelmi Sportszövetségnek, és a feladatellátási helyszíneken működő alapítványoknak” – húzta alá az alezredes.

 

Az ünnepségen most először sorakoztak fel együtt a debreceni, nyíregyházi, hódmezővásárhelyi és szolnoki kadétok. Mint ismeretes, 2022 szeptemberében két tanintézménnyel – a Szolnoki Honvéd Kollégiummal, illetve a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégiummal – bővült a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium.

Tavaly szeptember elsején a vásárhelyi középiskola negyven bentlakásos diákkal indította a tanévet. A megnyitó ünnepséget követően átadták az 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában kialakított kollégiumépületet.

 

A 2017-ben tervezett helyszínen, az Ady Endre utca végén, a volt Démász telephelyen nem kezdődött el az építkezés. Pedig a Modern Városok Programban a felsorolt 22 projekt között szerepelt. Az eddig csak papíron létezett terv lendületet vett 2018-ban, amilor október 8-án a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján 180 millió forintot irányoztak elő a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégium helyszínéül szolgáló Ady Endre úti ingatlan tulajdonjogának Magyar Állam részére történő megszerzéséhez.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Napelemes világítás a játszótéren

Napelemes világítás a játszótéren

Az országban már sokfelé meghonosított, igazán takarékos megoldású ledes, napelemes  ostorlámpával világítják meg az Európa Park játszóterét.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 49-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Három vásárhelyi diák a díjazottak között

Három vásárhelyi diák a díjazottak között

A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága az iskolában és a sportban is kiemelkedő eredményeket elérő diákokatdíjazta
Múzeumok Éjszakája Hódmezővásárhelyen

Múzeumok Éjszakája Hódmezővásárhelyen

Öt helyszínen 16 kiállítás és program Szent Iván éjjelén.18 év alattiaknak, nyugdíjasoknak és Vásárhely Kártya-tulajdonosoknak díjtalan; a a „felnőtt” sétálójegy ezer forintba kerül.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 14. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit Átadták a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói részére meghirdetett elismeréseket. A háromnapos rendezvényen 220 kiállító lesz.
 
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt.

 
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen A Mezőgazdasági Kar első ízben rendez Erasmus Week rendezvénysorozatot, melynek apropója a Wellman Oszkár Nemzetközi Tudományos Konferencia.
 
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül Már több, mint félszáz fellépő ismert az idei nyárzáró buli előadói közül. Ne feledjük: augusztus 28-31, Szegedi Partfürdő.
 
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt Egy idős hódmezővásárhelyi nőt beengedett a lakásába, mivel segített neki a táskái cipelésében.
 
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot A Veszprém remek csapatmunkával, demoralizáló triplákkal és szoros védekezéssel hasonló módon lerohanta a kezdés után a Vásárhelyi Kosársulit.