GazdaságMég talán 3 évig így marad

2021. február 16., kedd
 
Még talán 3 évig így marad

Egyelőre marad a hódmezővásárhelyi Nagyállomás kissé viharvert épülete, de a következő időszakban már kezdődik a felújítás tervezése.

 

 

 

 

 


 

Három tendernyertes cégnek (az Infraplan Vasút- és Úttervező Zrt., a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., valamint a Kontúr Csoport Tervező, Építtető, Kivitelező Kereskedelmi Kft.) 2 milliárd forint áll rendelkezésre, a Békéscsaba-Szeged vasútvonal felújításához kivitelezéséhez szükséges engedélyezési tervek, tendertervek és tenderdokumentáció elkészítésére, engedélyeztetésére.

A tervezési sebesség a Békéscsaba-Orosháza közötti vonalszakaszon 120 kilométer óránként, míg a vonal többi részén 80 kilométer lesz. A nem villamosított vasútvonalon a tervezés 65 kilométert érint. (Összesen 72 kilométert)

 

Egyebek mellett meg kell tervezni a Hódmezővásárhely állomáson az új felvételi és üzemi épületet és a meglévő bontását, Orosházán pedig peron aluljáró épül.
A tervezésbe beletartozik a központi forgalomirányítást lehetővé tevő állomási biztosítóberendezések tervezése, a peronok különszintű megközelítése és akadálymentesítésének tervezése, központi forgalomirányítás kialakításának tervezése, a kapcsolódó közúti tervek elkészítése a szükséges felvételi épület felújítások előkészítése.

Ez utóbbi érinti a hódmezővásárhelyi Nagyállomást, amelynek épületét elbontják és új felvételi és üzemi épületet létesítenek.

 

A szerződéseket már aláírta a tendert kiíró NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a 3 nyertes cég. Mivel a tervezés valamivel kevesebb, mint 3 évet vesz igénybe, valószínű csak 2024 után avathatják fel a vásárhelyi Nagyállomás új épületét.

Előfordulhat azonban, hogy hamarabb elkészül a tervdokumentáció, így az engedélyeztetést követően – ha már van nyertes kivitelező – akkor akár 3 éven belül is elkezdődhet a Nagyállomás felújítása.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Helyreáll a vonatközlekedés

Helyreáll a vonatközlekedés

Az elhúzódó felújítás miatt, a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés. Nézze meg a menetrendet!
Hódmezővásárhely idei díjazottjai

Hódmezővásárhely idei díjazottjai

Sok évtizedes hagyomány, hogy évente megválasztják a város díszpolgárát, valamint a Signum Urbis Honorantis és a Pro Urbe díjazottakat.
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem

A végeredmény: 87 vásárhelyi érem

Az egyesületek versenyében az érmes helyezések alapján a két hódmezővásárhelyi közül a NICS-HSÚVC a negyedik, a Hód Úszó SE pedig a tizedik lett.
Magabiztos kettős győzelem Gyulán

Magabiztos kettős győzelem Gyulán

A HLKC NB II-es felnőtt és a III. osztályban szereplő ifjúsági csapatnak az őszhöz képest megerősödött gyulai csapatokat sikerült magabiztosan legyőzni!
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.