GazdaságMég talán 3 évig így marad

2021. február 16., kedd
 
Még talán 3 évig így marad

Egyelőre marad a hódmezővásárhelyi Nagyállomás kissé viharvert épülete, de a következő időszakban már kezdődik a felújítás tervezése.

 

 

 

 

 


 

Három tendernyertes cégnek (az Infraplan Vasút- és Úttervező Zrt., a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., valamint a Kontúr Csoport Tervező, Építtető, Kivitelező Kereskedelmi Kft.) 2 milliárd forint áll rendelkezésre, a Békéscsaba-Szeged vasútvonal felújításához kivitelezéséhez szükséges engedélyezési tervek, tendertervek és tenderdokumentáció elkészítésére, engedélyeztetésére.

A tervezési sebesség a Békéscsaba-Orosháza közötti vonalszakaszon 120 kilométer óránként, míg a vonal többi részén 80 kilométer lesz. A nem villamosított vasútvonalon a tervezés 65 kilométert érint. (Összesen 72 kilométert)

 

Egyebek mellett meg kell tervezni a Hódmezővásárhely állomáson az új felvételi és üzemi épületet és a meglévő bontását, Orosházán pedig peron aluljáró épül.
A tervezésbe beletartozik a központi forgalomirányítást lehetővé tevő állomási biztosítóberendezések tervezése, a peronok különszintű megközelítése és akadálymentesítésének tervezése, központi forgalomirányítás kialakításának tervezése, a kapcsolódó közúti tervek elkészítése a szükséges felvételi épület felújítások előkészítése.

Ez utóbbi érinti a hódmezővásárhelyi Nagyállomást, amelynek épületét elbontják és új felvételi és üzemi épületet létesítenek.

 

A szerződéseket már aláírta a tendert kiíró NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a 3 nyertes cég. Mivel a tervezés valamivel kevesebb, mint 3 évet vesz igénybe, valószínű csak 2024 után avathatják fel a vásárhelyi Nagyállomás új épületét.

Előfordulhat azonban, hogy hamarabb elkészül a tervdokumentáció, így az engedélyeztetést követően – ha már van nyertes kivitelező – akkor akár 3 éven belül is elkezdődhet a Nagyállomás felújítása.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Helyreáll a vonatközlekedés

Helyreáll a vonatközlekedés

Az elhúzódó felújítás miatt, a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés. Nézze meg a menetrendet!
Hódmezővásárhely idei díjazottjai

Hódmezővásárhely idei díjazottjai

Sok évtizedes hagyomány, hogy évente megválasztják a város díszpolgárát, valamint a Signum Urbis Honorantis és a Pro Urbe díjazottakat.
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem

A végeredmény: 87 vásárhelyi érem

Az egyesületek versenyében az érmes helyezések alapján a két hódmezővásárhelyi közül a NICS-HSÚVC a negyedik, a Hód Úszó SE pedig a tizedik lett.
Magabiztos kettős győzelem Gyulán

Magabiztos kettős győzelem Gyulán

A HLKC NB II-es felnőtt és a III. osztályban szereplő ifjúsági csapatnak az őszhöz képest megerősödött gyulai csapatokat sikerült magabiztosan legyőzni!
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.