GazdaságMég talán 3 évig így marad

2021. február 16., kedd
 
Még talán 3 évig így marad

Egyelőre marad a hódmezővásárhelyi Nagyállomás kissé viharvert épülete, de a következő időszakban már kezdődik a felújítás tervezése.

 

 

 

 

 


 

Három tendernyertes cégnek (az Infraplan Vasút- és Úttervező Zrt., a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., valamint a Kontúr Csoport Tervező, Építtető, Kivitelező Kereskedelmi Kft.) 2 milliárd forint áll rendelkezésre, a Békéscsaba-Szeged vasútvonal felújításához kivitelezéséhez szükséges engedélyezési tervek, tendertervek és tenderdokumentáció elkészítésére, engedélyeztetésére.

A tervezési sebesség a Békéscsaba-Orosháza közötti vonalszakaszon 120 kilométer óránként, míg a vonal többi részén 80 kilométer lesz. A nem villamosított vasútvonalon a tervezés 65 kilométert érint. (Összesen 72 kilométert)

 

Egyebek mellett meg kell tervezni a Hódmezővásárhely állomáson az új felvételi és üzemi épületet és a meglévő bontását, Orosházán pedig peron aluljáró épül.
A tervezésbe beletartozik a központi forgalomirányítást lehetővé tevő állomási biztosítóberendezések tervezése, a peronok különszintű megközelítése és akadálymentesítésének tervezése, központi forgalomirányítás kialakításának tervezése, a kapcsolódó közúti tervek elkészítése a szükséges felvételi épület felújítások előkészítése.

Ez utóbbi érinti a hódmezővásárhelyi Nagyállomást, amelynek épületét elbontják és új felvételi és üzemi épületet létesítenek.

 

A szerződéseket már aláírta a tendert kiíró NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a 3 nyertes cég. Mivel a tervezés valamivel kevesebb, mint 3 évet vesz igénybe, valószínű csak 2024 után avathatják fel a vásárhelyi Nagyállomás új épületét.

Előfordulhat azonban, hogy hamarabb elkészül a tervdokumentáció, így az engedélyeztetést követően – ha már van nyertes kivitelező – akkor akár 3 éven belül is elkezdődhet a Nagyállomás felújítása.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Helyreáll a vonatközlekedés

Helyreáll a vonatközlekedés

Az elhúzódó felújítás miatt, a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés. Nézze meg a menetrendet!
Hódmezővásárhely idei díjazottjai

Hódmezővásárhely idei díjazottjai

Sok évtizedes hagyomány, hogy évente megválasztják a város díszpolgárát, valamint a Signum Urbis Honorantis és a Pro Urbe díjazottakat.
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem

A végeredmény: 87 vásárhelyi érem

Az egyesületek versenyében az érmes helyezések alapján a két hódmezővásárhelyi közül a NICS-HSÚVC a negyedik, a Hód Úszó SE pedig a tizedik lett.
Magabiztos kettős győzelem Gyulán

Magabiztos kettős győzelem Gyulán

A HLKC NB II-es felnőtt és a III. osztályban szereplő ifjúsági csapatnak az őszhöz képest megerősödött gyulai csapatokat sikerült magabiztosan legyőzni!
 

És ezt már olvasta?

Parádés játékkal verték a Békést
Parádés játékkal verték a Békést A végéhez közeledik az NB I/B Zöld csoportjának 2020/21-es szezonja. Előnybe került a Kosársuli a párharcban.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 18. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 18. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tél utáni tragikus füstölgés
Tél utáni tragikus füstölgés Ez a tél sem volt kivétel. Arányaiban Hódmezővásárhely is hozzájárul ahhoz, hogy majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők miatt, mint Kínában.
 
Gólya fogta nyuszi
Gólya fogta nyuszi Eddig csak a béka, egér, pocok volt terítéken. Most egy különleges fotósorozat szerint egy gólya nyúlra is vadászik. Nincs happy end! Képekkel!
 
Álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre
Álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre Szabó Klára Petra Tornyai-plakettes képzőművész fogadta a látogatókat és tartott gondolatébresztő bemutatót Solo című egyéni kiállításán.
 
Május 4-től látogatható az Őszi tárlat
Május 4-től látogatható az Őszi tárlat Négy új időszaki kiállítás válik (végre) látogathatóvá május 4-étől Hódmezővásárhelyen, a koronavírus-járvány okozta korlátozások feloldását követően.
 
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma Ősszel rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokat, valamint lesz Juhásztalálkozó is.