GazdaságHelyreáll a vonatközlekedés

2021. február 15., hétfő
 
Helyreáll a vonatközlekedés

Az elhúzódó felújítás, vágánycsere és építés miatt a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés.

 

 

 

 

 

 

A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló Szeged – Hódmezővásárhelyi Népkert vonalszakasz nagyvasúti tervezési és kivitelezési munkái befejező fázisba léptek. A tram-train üzem beindulása még várat magára, azonban 2021. február 22-én befejeződik a 2018 áprilisa óta Hódmezővásárhelyi Népkert - Szeged Rókus között érvényben lévő vágányzár, így az utazóközönség újra igénybe veheti a menetrend szerinti vasúti közlekedést.

 

A vonatforgalom újra indulása jelentős változást fog eredményezni a térségi közlekedésben, éppen ezért kérjük a 135-ös számú vasútvonal által érintett – útátjárókon áthaladni szándékozó – gyalogosokat és kerékpárosokat, illetve a motorkerékpárt és gépjárművet használókat, hogy ne megszokásból közlekedjenek, hanem a KRESZ előírásait betartva, kiemelten figyeljenek a vasúti jelzésekre.

 

A 135-ös számú vasútvonal Szeged-Rókus—Hódmezővásárhelyi Népkert szakaszának felújítása 2018 tavaszán kezdődött a Szeged és Hódmezővásárhely között épülő tram-train beruházás részeként. A nagyvasúti vonal 22 kilométeres szakaszán a pályaépítési munkák 2020-ban már befejeződtek.

 

A NIF közleménye kitér arra is, hogy a megépült létesítmények állagmegóvását szem előtt tartva a pálya és az ideiglenes létesítmények karbantartási munkái, valamint az ágyazat-, a padka és rézsűrendezés azóta is folyamatosan zajlanak.

 

Mint arról már többször írtunk a Vásárhelyi Hírekben, a tervezett menetrend biztosíthatósága érdekében Szeged-Rókus Elágazás – Baktó Elágazás, valamint Sártó Elágazás – Kopáncs állomások között új második vágányok épültek, továbbá a projekt keretein belül részleges felújítására és megerősítésére került az algyői Tisza-híd is.

 

A szakaszon található útátjárók hatósági forgalomba helyezését ebben a hónapban tervezik. Sikeres üzemeltetői vizsgálatot követően a Szeged-Rókus, illetve a Hódmezővásárhelyi Népkert állomások között a menetrend szerinti vasúti forgalom várhatóan  

február 22-én újra megindul.

A megújuló biztosítóberendezési rendszer teljes körű megvalósítását követően a – kivitelezésben érintett – vasúti pályaszakasz alkalmas lesz az új tram-train szerelvények, illetve a 135-ös számú Szeged—Békéscsaba vasútvonalon közlekedő vasúti szerelvények 100 km/órás sebességgel történő közlekedtetésére.

 
 
Forrás: NIF
VH
 

Olvassa el ezt is!

Magabiztos kettős győzelem Gyulán

Magabiztos kettős győzelem Gyulán

A HLKC NB II-es felnőtt és a III. osztályban szereplő ifjúsági csapatnak az őszhöz képest megerősödött gyulai csapatokat sikerült magabiztosan legyőzni!
Gyulai Józsefre emlékezünk

Gyulai Józsefre emlékezünk

„Apámra gondolva; tisztán emlékszem még ma is, ahogyan a konyhalámpa alá tartott pingpong labdával magyarázza az ötévesnek a Föld keringését..."
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák

Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák

A napokban hazaérkezett Afganisztánból a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonáiból álló kontingens.
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.