GazdaságHelyreáll a vonatközlekedés

2021. február 15., hétfő
 
Helyreáll a vonatközlekedés

Az elhúzódó felújítás, vágánycsere és építés miatt a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés.

 

 

 

 

 

 

A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló Szeged – Hódmezővásárhelyi Népkert vonalszakasz nagyvasúti tervezési és kivitelezési munkái befejező fázisba léptek. A tram-train üzem beindulása még várat magára, azonban 2021. február 22-én befejeződik a 2018 áprilisa óta Hódmezővásárhelyi Népkert - Szeged Rókus között érvényben lévő vágányzár, így az utazóközönség újra igénybe veheti a menetrend szerinti vasúti közlekedést.

 

A vonatforgalom újra indulása jelentős változást fog eredményezni a térségi közlekedésben, éppen ezért kérjük a 135-ös számú vasútvonal által érintett – útátjárókon áthaladni szándékozó – gyalogosokat és kerékpárosokat, illetve a motorkerékpárt és gépjárművet használókat, hogy ne megszokásból közlekedjenek, hanem a KRESZ előírásait betartva, kiemelten figyeljenek a vasúti jelzésekre.

 

A 135-ös számú vasútvonal Szeged-Rókus—Hódmezővásárhelyi Népkert szakaszának felújítása 2018 tavaszán kezdődött a Szeged és Hódmezővásárhely között épülő tram-train beruházás részeként. A nagyvasúti vonal 22 kilométeres szakaszán a pályaépítési munkák 2020-ban már befejeződtek.

 

A NIF közleménye kitér arra is, hogy a megépült létesítmények állagmegóvását szem előtt tartva a pálya és az ideiglenes létesítmények karbantartási munkái, valamint az ágyazat-, a padka és rézsűrendezés azóta is folyamatosan zajlanak.

 

Mint arról már többször írtunk a Vásárhelyi Hírekben, a tervezett menetrend biztosíthatósága érdekében Szeged-Rókus Elágazás – Baktó Elágazás, valamint Sártó Elágazás – Kopáncs állomások között új második vágányok épültek, továbbá a projekt keretein belül részleges felújítására és megerősítésére került az algyői Tisza-híd is.

 

A szakaszon található útátjárók hatósági forgalomba helyezését ebben a hónapban tervezik. Sikeres üzemeltetői vizsgálatot követően a Szeged-Rókus, illetve a Hódmezővásárhelyi Népkert állomások között a menetrend szerinti vasúti forgalom várhatóan  

február 22-én újra megindul.

A megújuló biztosítóberendezési rendszer teljes körű megvalósítását követően a – kivitelezésben érintett – vasúti pályaszakasz alkalmas lesz az új tram-train szerelvények, illetve a 135-ös számú Szeged—Békéscsaba vasútvonalon közlekedő vasúti szerelvények 100 km/órás sebességgel történő közlekedtetésére.

 
 
Forrás: NIF
VH
 

Olvassa el ezt is!

Magabiztos kettős győzelem Gyulán

Magabiztos kettős győzelem Gyulán

A HLKC NB II-es felnőtt és a III. osztályban szereplő ifjúsági csapatnak az őszhöz képest megerősödött gyulai csapatokat sikerült magabiztosan legyőzni!
Gyulai Józsefre emlékezünk

Gyulai Józsefre emlékezünk

„Apámra gondolva; tisztán emlékszem még ma is, ahogyan a konyhalámpa alá tartott pingpong labdával magyarázza az ötévesnek a Föld keringését..."
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák

Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák

A napokban hazaérkezett Afganisztánból a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonáiból álló kontingens.
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 

És ezt már olvasta?

Parádés játékkal verték a Békést
Parádés játékkal verték a Békést A végéhez közeledik az NB I/B Zöld csoportjának 2020/21-es szezonja. Előnybe került a Kosársuli a párharcban.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 18. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 18. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tél utáni tragikus füstölgés
Tél utáni tragikus füstölgés Ez a tél sem volt kivétel. Arányaiban Hódmezővásárhely is hozzájárul ahhoz, hogy majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők miatt, mint Kínában.
 
Gólya fogta nyuszi
Gólya fogta nyuszi Eddig csak a béka, egér, pocok volt terítéken. Most egy különleges fotósorozat szerint egy gólya nyúlra is vadászik. Nincs happy end! Képekkel!
 
Álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre
Álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre Szabó Klára Petra Tornyai-plakettes képzőművész fogadta a látogatókat és tartott gondolatébresztő bemutatót Solo című egyéni kiállításán.
 
Május 4-től látogatható az Őszi tárlat
Május 4-től látogatható az Őszi tárlat Négy új időszaki kiállítás válik (végre) látogathatóvá május 4-étől Hódmezővásárhelyen, a koronavírus-járvány okozta korlátozások feloldását követően.
 
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma Ősszel rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokat, valamint lesz Juhásztalálkozó is.