MozaikLassú, gyors, gyors - Szezonzáró Eötvös bál

2011. február 27., vasárnap
 

Idővel az sem fog számítani hogy milyen ruhát viselt, miben volt, sokkal inkább az marad meg hogy kivel, kikkel volt egy társaságban.

 

 

 

 

 

 

Minden a megszokott forgatókönyv szerint zajlott, de ezúttal két, az izgalomtól néha elcsukló hangú diákot bíztak meg a „báli kötelezvények celebrálásával.” Ennek részeként Dr. Lázár János polgármestert is felkérték a bál megnyitására. Rövid beszéde után a prominenseknek átadták az elmaradhatatlan virágokat és ajándékokat. Majd a két diák-konferanszié a szponzorok sorát, az egy szál mikrofon előtt sasszézva felváltva ábécé sorrendben sorolni kezdte. Egy idő után már a táncosok egy része is a színpad felé fordulva drukkolt, vajon mikor küzdik le a néha kimondhatatlan nevű jótevők végeláthatatlan sorát. Mert hogy ők már végre táncolni akarnak! Az izgalom előtte már a folyosón is tapintható volt. Olyannyira, hogy az egyik táncos ifjú a terembe vonulás előtti percekben, remegő hangon, szó szerint távozásra szólította fel az abroncsos szoknyarengeteg miatt szűk folyosón a fal mellett meghúzódó nagypapa korú fotóst.

A fiatalembernek még nem volt fontos, amit a szülők és az éltesebb vendégek már tudtak, hogy az életben csak egyszer van egy ilyen bál, vagyis az első! És majd milyen jó lesz pár év múlva nézegetni a képeket!  Ha a tömeg miatt szokás szerint a fotózás ilyenkor körülményes is volt, a nyitótáncot a remekül bevilágított bálteremben egy hatalmas kivetítőn minden vendég jól láthatta.          

 

Baranyi Anett és Tóth Krisztina a két koreográfus nem sokat teketóriázott, a hivatalos virág- és ajándékátadás, szponzor-névsorolvasás után azonnal negyedikbe kapcsolt és Vanessa Mae hegedűs lendületes zenéjére levonultatta az 56 párt. Egyszerre sokan is voltak a teremben, ezért aztán 3 csoportnak koreografálták meg a táncokat. A „pörgés” pedig folytatódott. A mihez tartás végett mindhárom résznek neve is volt. A végzősök első csoportja az „Én táncolnék veled” címet viselő koreográfiára táncolt. Vajon ki emlékszik a Bergendy Szalonzenekar dalára, vagy a szalontáncokat népszerűsítő ’80-as évekbeli tévé sorozatukra? Mert hogy talán az adhatta az ötletet, nem tudjuk, de a táncosok élvezték az biztos. A Fekete Sas parkettjén meg csak úgy suhogott a sok fehér ruha.

A második összeállítás címe „Arcok” volt, amit a következő csoport hölgyei kis sárga farsangi álarccal hangsúlyoztak. Nem kétséges, meglódult a két koreográfus fantáziája, amit nem csak a táncokba beépített sok mozgáson, hanem a változatos zenei összeállításokon is éreztük. Apropó összeállítás! Rejtély, hogy az egyes zenéknek, illetve zenei blokkoknak miért nem volt befejezésük. Sokszor csak úgy lehalkultak, eltűntek a semmiben. Pedig éppen a báli táncokban nagyon látványos tud lenni a lezáró zene végén egy jó beállás. A következő rész a „Slow Quick Quick Slow,” vagyis lassú, gyors, gyors, lassú címet viselte. Itt jutottunk el oda, hogy egy pillanatra az a báli szentségtörés jutott eszünkbe, vajon miért ezekben a nagy fehér szuper-elegáns abroncsos ruhákban kell a harsány jókedvet, lendületességet  árasztó koreográfiákat letáncolni. Zárójelben megjegyzem egy hónapja Szegeden a Deákban a sárvárisok háromféle ruhában adták a nyitótáncot. Azért különösebb gondot nem okozott, talán néha a fiúknak volt kissé körülményes a gyors zene ritmusára körbekerülni a pukkedlinél szétterülő ruhákat. Az tény, hogy a nyitótáncot végig kísérte a jókedv, a CD-ről játszott utolsó tánczenét a színpadon a Wurlitzer zenekar rutinos élőzenéje következetesen folytatta és jött a felkérés, mindenki mindenkivel táncolt.

 

Csak a hajdíszeket figyeld, jött az ukáz, még a tánc előtt a bálterembe lépve, ugyanis feltűnően gazdag fantáziával megáldott hajba valókat lehetett megfigyelni. Domináltak a strassszal díszített különlegességek, de igen sok szép élővirágot, például orchideát is láttunk, amit egyébként mostanában a divatlapok is élénken ajánlanak. A hölgyek ruhái hozták a szokásos formájukat, a valóságban is és elvonatkoztatva is. Mert hogy az elmúlt időszak báljaihoz képest jóval lazább, a lezser elegancia felé hajló fazonokat láttunk. Sőt, láss csodát mintha eltűnőben lenne az organza, a függönyanyagból készített estélyi ruha. Viszont az Eötvös bál másik kellemes meglepetése a sok színes ruha volt. A téli trendre jellemző a monokrómia jegyében, a fekete mellett sok szép elegáns egyszínű ruhát láttunk. A férfiaknál valamivel vegyesebb volt a kép, mert az új trend szerint a férfiak egymással harmonizáló színes inget, mellényt és nyakkendőt viseltek és most is látni lehetett az új kedvelt divatot: a ton-in-ton, az azonos színű ing, mellény és nyakkendő összeállítást.

 

Az Eötvös bállal véget ért az idei diákbáli szezon Hódmezővásárhelyen. Lehet rá azt mondani, hogy a tavalyira, a tavalyelőttire hasonlított. Azonban minden diák annak a bálnak az emlékét viszi magával az életben, amelyen végzősként a Hódtói, vagy a Fekete Sas parkettjén táncolt. És végül idővel, az sem fog számítani hogy milyen ruhát viselt, miben volt, sokkal inkább az marad meg hogy kivel, kikkel volt egy társaságban.       

 

Olvassa el ezt is!

Magabiztos kettős győzelem Gyulán

Magabiztos kettős győzelem Gyulán

A HLKC NB II-es felnőtt és a III. osztályban szereplő ifjúsági csapatnak az őszhöz képest megerősödött gyulai csapatokat sikerült magabiztosan legyőzni!
Kettős győzelem a nyugati végeken

Kettős győzelem a nyugati végeken

Győzni ment Sopronba a Kosársuli, de ezért kőkeményen meg kellett dolgozniuk. Talán a rutinjuk és a hosszabb kispaduk döntött.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Hová lett februárból két nap?

Hová lett februárból két nap?

Évente egyszer feltehetjük a kérdést, kinek köszönhető, hogy a február hónap lerövidült? A válaszért a Római Birodalomba kell visszamenni.
 

És ezt már olvasta?

Új trend a dupla menetrend
Új trend a dupla menetrend Két hétig mindenki számára ingyenesek az új helyi buszjáratok Hódmezővásárhelyen. A Volánbusz változatlanul üzemelteti a helyi járatait.
 
Könnyes szemmel rabolt
Könnyes szemmel rabolt A vádlott a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban. Kilenc évet kért az ügyész a két fegyveres rablásért.
 
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak Az online térben megrendezett Diákok Őszi Tárlatára különösen magas volt az érdeklődés az általános iskola alsó tagozatos diákjai és a középiskolások körében. Díjazottak névsora.
 
Régészek a nyomvonalon
Régészek a nyomvonalon A Tornyai János Múzeum régészeinek eredményei újabb apróbb mozaikokkal gazdagították a Hódmezővásárhely múltjáról alkotott ismereteket.
 
Gazdálkodj okosan 2021.
Gazdálkodj okosan 2021. 15 milliárd forintos főösszegű költségvetésből gazdálkodik idén az önkormányzat. Elhangzott az is, hogy számos fölösleges kiadást tartalmaz a költségvetés.
 
Ásó kapa és nagyharang
Ásó kapa és nagyharang A házasságkötés tematikájában indított gyűjtést a Tornyai János Múzeum, a 20. századtól kezdődően napjainkig várják az ifjú párok legnagyobb napjának tárgyi emlékeit.
 
Helyreállt a vasúti közlekedés
Helyreállt a vasúti közlekedés A kivitelezésben érintett vasúti pályaszakasz alkalmas lesz a Szeged—Békéscsaba vasútvonalon a 100 km/órás sebességgel történő közlekedésre.