
December 7-én a táplálkozás változásának, a konyha átalakulásának évszázadokon átívelő történetéről szóló előadással folytatódik a régészeti előadássorozat.
Csak azok tudják igazán, akik ezzel foglalkoznak, hogy az évszázadok során az étkezési szokások, a táplálkozáskultúra változásával a konyhai eszközök is jelentősen változtak. Az új igények és lehetőségek a korábbiaktól eltérő ételkészítési szokásokat és ennek megfelelően egy változatosabb és jellegében újszerű edénykészletet eredményeztek. A 16-18-század újdonsága többek közt a cukor és a kávé fogyasztás elterjedése, korábban ismeretlen fűszerek jelennek meg a konyhán. Az étkezési rend és a társadalmi szerepkör egésze átalakul a korábbi évszázadok táplálkozási és asztal körüli szokásrendjét illetően.
Ezekről az érdekességekről, a gasztronómia, na és persze a történelem iránt fogékony vásárhelyiek számára tart izgalmas előadást Dr. Lajkó Orsolya régész, aki a szegedi Móra Ferenc Múzeum Műtárgyvédelmi és Régészeti Osztály vezetője.
December 7-én 17 órakor folytatódik a Tornyai János Múzeumban a Korok, kultúrák, lelőhelyek című régészeti előadássorozat, amelynek témája a kerámiakutatás lesz.
Hasonlóképpen mint tavasszal, most is izgalmas és rendhagyónak mondható „Veres fazék, tokános tál, paraszt csupor” című vetítéses előadásában a 16-18. századi edényművességen keresztül mutatja be a kor étkezési kultúráját, udvartartását.
„A kerámiakutatás az egyik általam nagyon szeretett téma, mert megvan benne a régészet, a néprajz és a történettudomány közötti kapcsolat” - mondta a Vásárhelyi Híreknek Lajkó Orsolya, aki szerint az újkori edényművesség kutatásában - bármennyire is különösen hangzik - a régészetnek kell felvállalni a vezető szerepet, főként módszertani okok miatt.
Kapcsolódó cikkünk:
Folytatódik a nagy sikerű előadássorozat