GazdaságKöltségvetés 2024

2024. február 17., szombat
 
Költségvetés 2024

14,275 milliárd forintos főösszeggel elfogadták a hódmezővásárhelyi önkormányzat idei költségvetését a közgyűlés szerdai ülésén.

 

 

 

 

 


 

A rendeletet kilenc képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői nemmel szavaztak, illetve tartózkodtak.

Márki-Zay Péter polgármester közölte, az állami normatív támogatások emelkedése messze elmarad az inflációtól, ezért a hatékonyság javítása mellett az önkormányzatnak egyre jelentősebb mértékben kell saját bevételeiből hozzájárulni az oktatási, kulturális, szociális intézmények működtetéséhez.

 

Cseri Tamás önkormányzati képviselő azt javasolta, hogy az olyan látványberuházások helyett mint a Kőfal vagy a városháza tornyának megvilágítása a balesetveszélyes út- és járdaszakaszokat javítsák ki a rendelkezésre álló forrásokból. A módosítóindítványokat a közgyűlés többsége elutasította.

 

Az elfogadott rendelet szerint az önkormányzathoz a központi költségvetésből érkező támogatás idén 3,333 milliárd forint lesz, ez 192 millió forinttal magasabb a tavalyinál. Az önkormányzat által fizetett szolidaritási hozzájárulás 480 millió forintra nőtt a 2023-as 289 millió forintról. A büdzsé tervezése során azzal számoltak, hogy a központi költségvetésből 600 millió forint rezsitámogatást is kap az önkormányzat.

 

Az önkormányzat iparűzésiadó-bevételét 3,2 milliárd forintra tervezték, ez némileg alacsonyabb a tavalyinál, építményadóból 730 millió, telekadóból 365 millió forint folyik be.

 

Az önkormányzat és cégei hitelállománya az év elején meghaladta a 3,6 milliárd forintot. Ez után 537 millió forint tőketörlesztés és 475 millió forint kamatfizetés terheli a várost. Idén további 300 millió forint fejlesztési hitel, valamint 170 millió forint uniós forrásokat előfinanszírozási hitel felvételét tervezi az önkormányzat.

 

A működési kiadások nagysága - a hiteltörlesztéseket is beleérte - 10,5 milliárd forint lesz, ennek legnagyobb, 4 milliárd forintos részét a személyi kiadások teszik ki. Közvetlen szociális támogatásokra 122 millió forintot kíván fordítani a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

 

A költségvetésben 2,6 milliárd forintnyi beruházás, fejlesztés szerepel, köztük a városházát érintő több projekt, melyek teljes költsége meghaladja a 458 millió forintot.

 

A képviselők döntöttek arról is, hogy a külterületen élők támogatására az önkormányzat tanyagondnoki szolgálatot indít.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Meglett a hatodik győzelem is

Meglett a hatodik győzelem is

A bajnokság 20. fordulójában is olyan ellenfél vendégeként szerepelt a vásárhelyi együttes, amely a mérkőzést megelőzően előrébb állt a tabellán.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 14. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Már autóval is járható a Tóth malom utca

Már autóval is járható a Tóth malom utca

Több hónapos csúszással február 10-én átadták a forgalomnak a Tóth malom utca kiszélesített 388 méteres szakaszát.
Két vásárhelyi ezüstérem a Taekwon-do versenyen

Két vásárhelyi ezüstérem a Taekwon-do versenyen

Február 11-én rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán.
 

És ezt már olvasta?

Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit Átadták a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói részére meghirdetett elismeréseket. A háromnapos rendezvényen 220 kiállító lesz.
 
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt.

 
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen A Mezőgazdasági Kar első ízben rendez Erasmus Week rendezvénysorozatot, melynek apropója a Wellman Oszkár Nemzetközi Tudományos Konferencia.
 
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül Már több, mint félszáz fellépő ismert az idei nyárzáró buli előadói közül. Ne feledjük: augusztus 28-31, Szegedi Partfürdő.
 
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt Egy idős hódmezővásárhelyi nőt beengedett a lakásába, mivel segített neki a táskái cipelésében.
 
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot A Veszprém remek csapatmunkával, demoralizáló triplákkal és szoros védekezéssel hasonló módon lerohanta a kezdés után a Vásárhelyi Kosársulit.
 
Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik
Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik Sokan a krémektől várják a csodát, pedig a bőr mégiscsak belülről épül: sejtjei a véráramon keresztül kapják a szükséges anyagokat, tehát szoros kapcsolatban van a vér- és nyirokkeringéssel, a belső szervekkel, az idegrendszerrel.