GazdaságKöltségvetés 2024

2024. február 17., szombat
 
Költségvetés 2024

14,275 milliárd forintos főösszeggel elfogadták a hódmezővásárhelyi önkormányzat idei költségvetését a közgyűlés szerdai ülésén.

 

 

 

 

 


 

A rendeletet kilenc képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői nemmel szavaztak, illetve tartózkodtak.

Márki-Zay Péter polgármester közölte, az állami normatív támogatások emelkedése messze elmarad az inflációtól, ezért a hatékonyság javítása mellett az önkormányzatnak egyre jelentősebb mértékben kell saját bevételeiből hozzájárulni az oktatási, kulturális, szociális intézmények működtetéséhez.

 

Cseri Tamás önkormányzati képviselő azt javasolta, hogy az olyan látványberuházások helyett mint a Kőfal vagy a városháza tornyának megvilágítása a balesetveszélyes út- és járdaszakaszokat javítsák ki a rendelkezésre álló forrásokból. A módosítóindítványokat a közgyűlés többsége elutasította.

 

Az elfogadott rendelet szerint az önkormányzathoz a központi költségvetésből érkező támogatás idén 3,333 milliárd forint lesz, ez 192 millió forinttal magasabb a tavalyinál. Az önkormányzat által fizetett szolidaritási hozzájárulás 480 millió forintra nőtt a 2023-as 289 millió forintról. A büdzsé tervezése során azzal számoltak, hogy a központi költségvetésből 600 millió forint rezsitámogatást is kap az önkormányzat.

 

Az önkormányzat iparűzésiadó-bevételét 3,2 milliárd forintra tervezték, ez némileg alacsonyabb a tavalyinál, építményadóból 730 millió, telekadóból 365 millió forint folyik be.

 

Az önkormányzat és cégei hitelállománya az év elején meghaladta a 3,6 milliárd forintot. Ez után 537 millió forint tőketörlesztés és 475 millió forint kamatfizetés terheli a várost. Idén további 300 millió forint fejlesztési hitel, valamint 170 millió forint uniós forrásokat előfinanszírozási hitel felvételét tervezi az önkormányzat.

 

A működési kiadások nagysága - a hiteltörlesztéseket is beleérte - 10,5 milliárd forint lesz, ennek legnagyobb, 4 milliárd forintos részét a személyi kiadások teszik ki. Közvetlen szociális támogatásokra 122 millió forintot kíván fordítani a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

 

A költségvetésben 2,6 milliárd forintnyi beruházás, fejlesztés szerepel, köztük a városházát érintő több projekt, melyek teljes költsége meghaladja a 458 millió forintot.

 

A képviselők döntöttek arról is, hogy a külterületen élők támogatására az önkormányzat tanyagondnoki szolgálatot indít.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Meglett a hatodik győzelem is

Meglett a hatodik győzelem is

A bajnokság 20. fordulójában is olyan ellenfél vendégeként szerepelt a vásárhelyi együttes, amely a mérkőzést megelőzően előrébb állt a tabellán.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Már autóval is járható a Tóth malom utca

Már autóval is járható a Tóth malom utca

Több hónapos csúszással február 10-én átadták a forgalomnak a Tóth malom utca kiszélesített 388 méteres szakaszát.
Két vásárhelyi ezüstérem a Taekwon-do versenyen

Két vásárhelyi ezüstérem a Taekwon-do versenyen

Február 11-én rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.