GazdaságKöltségvetés - sok kérdőjellel

2023. február 12., vasárnap
 
Költségvetés - sok kérdőjellel

18,216 milliárd forintos főösszeggel elfogadták a hódmezővásárhelyi önkormányzat idei költségvetését a közgyűlés ülésén.

 

 

 

 

 

 

 

A napokban tartott ülésen a rendeletet tíz képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői nemmel szavaztak.

 

Márki-Zay Péter polgármester közölte, a megyei jogú városok közül egyedül Hódmezővásárhely nem kapott rezsitámogatást, ezért a működési egyensúly megteremtése érdekében 600 millió forint állami támogatást terveztek be. A közgyűlés a támogatás érdekében a térség országgyűlési képviselője, Lázár János építési és közlekedési miniszter segítségét kérte.

 

Cseri Tamás fiktívnek nevezte a költségvetés tervezetét, mondván, az olyan bevétellel is számol, amely beérkezésének semmilyen jogi alapja nincs, és olyan beruházások is szerepelnek benne, melyek már évek óta nem valósulnak meg.

 

A rendelet szerint az önkormányzat működési költségekhez kapott állami támogatása nominálisan minimális mértékben, 3,088 milliárd forintra emelkedett. Az adóerő-képesség alapján megállapított szolidaritási hozzájárulás azonban az előzői évi duplájára, 288 millió forintra nőtt.

 

Az önkormányzat helyiadó-bevételei a tervek szerint több mint 15 százalékkal, mintegy 3,677 milliárd forintra nőnek. 2023-ban a hódmezővásárhelyi önkormányzat a 2022-esnél 400 millió forinttal magasabb, 2,5 milliárd forintos helyi iparűzési adóra számít, és az év elejétől földadót is kivetett az önkormányzat a 4 hektárnál nagyobb mezőgazdasági területek tulajdonosaira, melyből 80 millió forintot várnak.

 

Az új adónemmel kapcsolatban Benkő Zsolt kifogásolta, hogy az önkormányzat csupán négy nappal a határidő letelte előtt tette közzé a bevallásra vonatkozó tudnivalókat. A képviselő szerint jó néhány olyan - halasztható - beruházást terveztek az idei évre, melyre a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs valós fedezet.

 

Az önkormányzat segélyekre 127,5 millió forintot fordít, általános tartalékként 69 millió, céltartalékként 78 millió forintot különítettek el.

 

A költségvetésről készült könyvvizsgálói jelentés szerint a költségvetés mintegy 466 millió forintos működési, valamint 3,248 milliárd forintos felhalmozási hiányából, valamint a betervezett 1,433 milliárd forintos finanszírozási kiadásból 2,872 milliárd forintot az előzi évi maradvány, 2,275 milliárd forintot hitelfelvétel fedez.

 

A tervezett beruházások között szerepel a Tóth malom utca hiányzó szakaszának kiépítése, egy játszóház kialakítása. Függőben van azonban a szennyvíztisztító-telep korszerűsítése, melyre az önkormányzat évekkel ezelőtt uniós támogatást nyert, de a tavaly kiírt közbeszerzésen a legkedvezőbb ajánlat is két és félszerese volt a rendelkezésre álló forrásnak. Az önkormányzat tervezi három iskolaépület energetikai korszerűsítését is, ám e fejlesztéseknél is eredménytelenek voltak a közbeszerzési eljárások. Várhatóan tavaszra befejeződik 118 szociális bérlakás energetikai korszerűsítése. Folytatódik a városháza északi homlokzatának és tornyának felújítása, és az épületet még idén díszkivilágítással is ellátnák.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Betörtek egy vásárhelyi plébániába

Betörtek egy vásárhelyi plébániába

Ketten bemásztak egy hódmezővásárhelyi plébániára, a harmadik személy, egy nő az autóban várta őket. Három nap alatt elfogták a triót.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 17. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Öt érmes helyezés a Sárga Tenger Nemzetközi Taekwondo Kupán

Öt érmes helyezés a Sárga Tenger Nemzetközi Taekwondo Kupán

Hazánkon kívül 8 országból vettek részt a sportolók a versenyen, amelyre a Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület sportolói is beneveztek.
Izgalmas mérkőzés, szép győzelemmel

Izgalmas mérkőzés, szép győzelemmel

Győzött a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjának péntek esti rangadóján, ezzel megerősítette negyedik helyét a tabellán.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 37. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.