SportKettlebell Világbajnokság Vásárhelyen

2023. június 22., csütörtök
 

Idén Magyarország, azon belül is Hódmezővásárhely ad otthont a WKSF szervezet által sorra kerülő világeseménynek. A Hódtói Sportcsarnokban június 22-25. között kerül sor a világbajnokságra.

 

 

 

 

A versenyre 34 ország több mint 500 versenyzője, köztük 70 fős magyar delegáció nevezett.

Június 22-én este 8 órakor a megnyitó a Himnusz hangjaival kezdődött a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Általános Iskola kórusának előadásában. A megnyitó ünnepségen a benevezett országok himnuszaiból is részlet hangzott el.

Péntektől vasárnapig a versenyzők szakítás, hosszú ciklus, lökés formában mutatnak be gyakorlatokat. Naponta reggel 8 órától az esti órákig folynak a versenyek.

 

 

Valószínű a sportban járatosak között is sokan vannak, akik számára kevésbé ismert a Kettlebell, azaz a gömbsúlyzó. Oroszul girja, angolul kettlebell. Egy tradicionális orosz súlyzó, tulajdonképpen egy vasgolyó fogantyúval. Az eszköz mögötti tudást Pavel Caculin katalogizálta és vezette be újra a köztudatba, ezáltal vált a súlyzó és mozgásforma világszerte ismertté. Ez az irányzat az utóbbi öt-tíz évben kezdett elterjedni mind Európában, mind Amerikában.

Mivel eredetileg az orosz piacokon a takarmányt régi orosz súlymértékben (1 pud= 16 kg) mérték, az erre szolgáló vassúlyokat tekinthetjük a gömbsúlyzó ősének. A ma használatos eszközök is a hagyományos 1 pudos súly többszörösei vagy töredékei. A legelterjedtebbek a 8 kg, 12 kg, 16 kg, 20 kg, 24 kg, 28 kg, 32 kg és 40 kg-os gömbsúlyzók.

Gömbsúlyzó használatakor (eltérően az egykezes vagy kétkezes súlyzóktól) a fogás nem a tengelyen történik, messze esik a súlyzó középpontjától, így a gyakorlat közben folyamatos koordinációt, mentális összpontosítást és nagy erőkifejtést igényel már pusztán a helyes tartás is, ami csak más izomcsoportok bevonásával érhető el. Egyszerre képes aerob és anaerob hatást kifejteni az edzés során. Egyidejűleg javítja az állóképességet és robbanékonyságot. Megdolgoztatja a gerinc környéki mélyizmokat, a mély hátizmokat, a has és a csípő izmait, ez erős és stabil törzset eredményez, ami minden erő alapja. A kettlebell kiváló eszköz a testkompozíció optimalizálására. A bajnokságokon, így a mostani hódmezővásárhelyi Világbajnokságon ezeknek a gyakorlatoknak a tökéletes kivitelezése kerül pontozásra.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Új buszok Vásárhely útjain

Új buszok Vásárhely útjain

A járművek alacsony belépésűek, akadálymentesített kialakításúak, légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal rendelkeznek.
Új közösségi ház, felújított olvasóköri helyiségek

Új közösségi ház, felújított olvasóköri helyiségek

Az Európai Unió finanszírozásában új közösségi ház építésére és három olvasókör helységeinek felújítására kapott 136 milliót a Vásárhelyi Önkormányzat.
Véget ért az első tanév a vásárhelyi honvéd középiskolában

Véget ért az első tanév a vásárhelyi honvéd középiskolában

Tavaly szeptember elsején  negyven bentlakásos diákkal indította a tanévet a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium.
Napelemes világítás a játszótéren

Napelemes világítás a játszótéren

Az országban már sokfelé meghonosított, igazán takarékos megoldású ledes, napelemes  ostorlámpával világítják meg az Európa Park játszóterét.
 

És ezt már olvasta?

Holler László természetközeli világa
Holler László természetközeli világa Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
 
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
 
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon Női fodrász, Férfi Fodrász, Smink és Körmös szakágakban várták a felnőttek és tanulók jelentkezését. Idén is több, mint 200 versenyző vett részt.
 
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást Mintegy 13 milliárd forint bevétellel zárta a tavalyi évet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, 1,5 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2024-es évet a város.
 
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 
Módszertani nap helyettes államtitkárral
Módszertani nap helyettes államtitkárral A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 19. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...