Kultúra, oktatásKét évtizedes alkotói munkásság keresztmetszete

2020. február 18., kedd
 
Két évtizedes alkotói munkásság keresztmetszete

A Bicskéről Hódmezővásárhelyre költözött Hornok Magdolna bemutatkozó kiállítása tegnap nyílt meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ I. emeletén.

 

 

 

 

 

 

A festőművész azokból az alkotásaiból válogatott, amelyeket utazási élményei ihlettek. Az érdeklődők Korzika, Bali, Görögország, Bolívia, valamint hazánk természeti és épített környezetét fedezhetik fel.

 

Hornok Magdolna közel két évtizedes alkotói munkássággal büszkélkedhet, számos kiállítással idehaza és külföldön egyaránt. Festményei magányszemélyek otthonait, közintézmények falait díszítik, illusztrációi folyóiratokban és könyvekben is szerepelnek. Több pályázaton vett részt, amelyeken a zsűri a legjobbnak, vagy a legjobbak egyikének ítélte munkáit. Egy nemzetközi pályázatnak köszönhette azt is, hogy három hetet Indiában tölthetett. De járt többek között Peruban, Mexikóban, Bolíviában, az indonéz szigetvilágban, Balin, Görögországban és Korzikán is.

 

„Hornok Magdolna utazási élményeit szívesen festi vásznára. A számára kedves helyszínekről azonban előtte fényképeket készített, hogy később tökéletesen vissza tudja adni a látottakat. Nemcsak a turista látványosságokra kíváncsi, hanem olyanokra is, amelyekért a járt utat el kell hagyni a járatlanért. Állandóan keres, kutat, próbálja felderíteni az ország és a világ legelrejtettebb zugait”- hívta fel az érdeklődők figyelmét Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója.

 

Hornok Magdolna nemcsak festőnek, hanem élménygyűjtőnek is vallja magát, aki utazásai során számos tapasztalattal lett gazdagabb, amelyeket már senki sem tud elvenni tőle, a hétköznapokban is nagyon sokszor táplálkozik ezekből az örömforrásokból

 

Hornok Magdolna érdeklődését elsősorban azok a témák keltik fel, amelyek az elgépiesedett világtól távol állnak. Például csodálattal és tisztelettel adózik az egyszerű, vidéki emberek előtt, akik sokszor mostoha körülmények között űzik mesterségüket. Egy olyan festménysorozat is fémjelzi pályáját, amely az ősi szakmák még utolsó képviselőinek állít emléket. Ennek elismeréseként tagjai közé választotta a Magyar Néprajzi Társaság, ahogyan az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak, a Magyar Alkotók Internetes Egyesületének, valamint most már a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolának is megbecsült festőművésze.

 

Hornok Magdolna kiállítása február 29-ig látható a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

Karanténban vannak a vásárhelyi egyetemi hallgatók

Karanténban vannak a vásárhelyi egyetemi hallgatók

A Mezőgazdasági Karon tanuló kínai hallgatók két csoportban érkeztek vissza. A Szegedi Tudományegyetem, a kötelező protokollnak megfelelően intézkedett.
Érdeméremmel ismerték el Vincze Gábor munkásságát

Érdeméremmel ismerték el Vincze Gábor munkásságát

A Rendvédelem-történeti Társaság a történész több éve folyó kutatómunkáját ismerte el az érdemérem odaítélésével.
Rejtélyes eltűnés kérdőjelekkel

Rejtélyes eltűnés kérdőjelekkel

Egyik nap a 26 éve nő kiment a lakásból, ott hagyta kétéves gyermekét és azóta nem látta senki. Most a rendőrség azt mondja K. Juditot megölték. A volt élettársa ügyét újra tárgyalják.
Egy színes egyetem színes programsorozata

Egy színes egyetem színes programsorozata

Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Kettős Kosársuli győzelem Óbudán
Kettős Kosársuli győzelem Óbudán Felnőtt- és U20-as együttesünk is végletekig kiélezett, a bajnokság szempontjából nagyon értékes meccseket nyert meg a Kaszások Sportcsarnokban.
 
Még talán 3 évig így marad
Még talán 3 évig így marad Egyelőre marad a hódmezővásárhelyi Nagyállomás kissé viharvert épülete, de a következő időszakban már kezdődik a felújítás tervezése.
 
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem Az egyesületek versenyében az érmes helyezések alapján a két hódmezővásárhelyi közül a NICS-HSÚVC a negyedik, a Hód Úszó SE pedig a tizedik lett.
 
Hódmezővásárhely idei díjazottjai
Hódmezővásárhely idei díjazottjai Sok évtizedes hagyomány, hogy évente megválasztják a város díszpolgárát, valamint a Signum Urbis Honorantis és a Pro Urbe díjazottakat.
 
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák A napokban hazaérkezett Afganisztánból a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonáiból álló kontingens.
 
Helyreáll a vonatközlekedés
Helyreáll a vonatközlekedés Az elhúzódó felújítás miatt, a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés. Nézze meg a menetrendet!