Kultúra, oktatásEgy színes egyetem színes programsorozata

2020. február 14., péntek
 
Egy színes egyetem színes programsorozata

Egyetemi Tavasz több száz programmal, egyetemi színházak találkozója, 25. Őszi Kulturális Fesztivál, 95 éves egyetemi énekkar

 

 

 

 

 

 

 

 

A Szegedi Tudományegyetem ismét felpörgeti a város tudománynépszerűsítő és kulturális életét. Egyetemi szlogen- és drámapályázat, Bartók- és Krúdy-napok, szerelmes tudósok, orgonistatalálkozó, Panda Nap – a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság és az egyetem művészeti csoportjai több száz programot kínálnak 2020-ban is. Egy színes egyetem színes programsorozatát ismertetik a szervezők.

 

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága 2020. április 6-a és május 17-e között rendezi meg a 17. Egyetemi Tavaszt.

 Folytatódik a nagy sikerű Vers délben programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a Rektori Épület előtt. Megjelent a tavaszi alkotói és művészeti pályázatok felhívása is (egyetemi fotópályázat, szlogenpályázat, versmondó verseny, vers- és drámapályázat), amelyekre várjuk tehetséges hallgatóinkat. És természetesen lesz Őszi Kulturális Fesztivál, a jubileumi 25. évének különleges programsorozatával.

 

Az Egyetemi Füvészkertben idén is lesznek Levendula Napok, Lótusz Napok, Rímbe szedett természet versmondóverseny és Tök Jó Nap.

 

A Bartók Béla Művészeti Kar olyan rangos nemzetközi zenei programokat kínál, mint a XXI. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, és hagyományteremtő céllal rendezi meg az I. Bartók Béla Művészeti Napokat.

 

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar ismét meghirdeti az AudMax Estéket, tavasszal a Bölcsészfesztivált, amelynek első napját Esterházy Péter emlékének ajánlja, valamint ősszel a Magyar Könyvkiadók Napját és a Krúdy-napokat.

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár is várja az érdeklődőket, többek közt folytatódik A SCI-eszta polc bemutatja sorozat, a Betűevők olvasókör, az Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek sorozat, és újabb kiállítások is nyílnak, például Valentin-naphoz közeledve a Tudós szerelmek – szerelmes tudósok.

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet invitál a Konfuciusz Teaházra, tanfolyamokat hirdet kalligráfiából és bazsarózsa festészetből, a Vadaspark látogatóit pedig Panda Nappal lepi meg.

 

 

Az SZTE legrégebbi művészeti csoportja, a Szegedi Egyetemi Énekkar idén ünnepli fennállásának 95. évfordulóját, ősszel ezt különleges koncerttel koronázza meg.

 

Az Universitas Szimfonikus Zenekar folytatja sokszínű, a kulturális örökséget megóvó és népszerűsítő tevékenységét. A kisebbek számára ismét ZenAgóra nyári tábort tartanak, tavasszal és ősszel saját hangversenyeiken lesznek hallhatóak.

 

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) tovább játssza eddigi előadásait, új bemutatójuk Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker című darabja. A SZESZ és a Kulturális Iroda április 16-18. között rendezi meg az V. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót magyarországi és határon túli színházi társulatok részvételével.

 

Számos tudománynépszerűsítő rendezvényt is kínálnak az egyetem karai, többek között a Természettudományi és Informatikai Kar Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak című kétnapos eseménye laborlátogatásokra, bemutatókra és versenyekre hívja a jövő tudósait, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kultúra és Digitalizáció címmel rendezi meg hagyományos Közművelődési Konferenciáját.

 
 
Forrás: SZTE
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Már készül az a márciusban nyíló, időszaki régészeti kiállítás, amely az elmúlt fél évtizedben Vásárhelyen és környékén végzett feltárások eredményeit mutatja be.
Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Idén is Díszpolgári címet és Pro Urbe díjat adnak át március 15-én is, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmábóla díszközgyűlésen.
Két érmes helyezés Bécsben

Két érmes helyezés Bécsben

Az idei első versenye rögtön egy nagy nemzetközi megmérettetés volt a Máté Taekwondo számára. Február 8-án Bécsben rendezték meg a 6. Austrian Open Poomsae-t.
Diplomaátadó a Mezőgazdasági Karon

Diplomaátadó a Mezőgazdasági Karon

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán végzett hallgatók, január 31-én délelőtt vehették át oklevelüket a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében.
 

És ezt már olvasta?

Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.
 
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő Március 26-án a délelőtti órákban a Nyizsnyay Gusztáv utca elején az egyik lakóházban, egy 60 éves férfinél tartottak házkutatást. Videó a házkutatásról.
 
Haláleset a Görbe utcában
Haláleset a Görbe utcában Halálesethez riasztották a mentőket és a rendőrséget március 26-án a déli órákban a Görbe utcába, a Klauzál utcától 100 méterre lévő házhoz.
 
Honlapokon elérhető videósorozat indul
Honlapokon elérhető videósorozat indul A Tornyai János Múzeum hetente két-három alkalommal 8-10 perces videókban az intézmény gyűjteményeit és szakembereinek kutatási eredményeit mutatja be.
 
Negatív és pozitív számok
Negatív és pozitív számok Az nem derült ki hány személyt érintett, hogy a második teszt alapján is negatívak Rovó László koronavírusos rektor vezető egyetemi kollégái.
 
Eddig már hat fertőzött van a rektor környezetéből
Eddig már hat fertőzött van a rektor környezetéből Még változhat a vasárnap estig megfertőződöttek száma. 120 személy - orvosok, klinikai munkatársak - vannak karanténban, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval.