Kultúra, oktatásEgy színes egyetem színes programsorozata

2020. február 14., péntek
 
Egy színes egyetem színes programsorozata

Egyetemi Tavasz több száz programmal, egyetemi színházak találkozója, 25. Őszi Kulturális Fesztivál, 95 éves egyetemi énekkar

 

 

 

 

 

 

 

 

A Szegedi Tudományegyetem ismét felpörgeti a város tudománynépszerűsítő és kulturális életét. Egyetemi szlogen- és drámapályázat, Bartók- és Krúdy-napok, szerelmes tudósok, orgonistatalálkozó, Panda Nap – a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság és az egyetem művészeti csoportjai több száz programot kínálnak 2020-ban is. Egy színes egyetem színes programsorozatát ismertetik a szervezők.

 

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága 2020. április 6-a és május 17-e között rendezi meg a 17. Egyetemi Tavaszt.

 Folytatódik a nagy sikerű Vers délben programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a Rektori Épület előtt. Megjelent a tavaszi alkotói és művészeti pályázatok felhívása is (egyetemi fotópályázat, szlogenpályázat, versmondó verseny, vers- és drámapályázat), amelyekre várjuk tehetséges hallgatóinkat. És természetesen lesz Őszi Kulturális Fesztivál, a jubileumi 25. évének különleges programsorozatával.

 

Az Egyetemi Füvészkertben idén is lesznek Levendula Napok, Lótusz Napok, Rímbe szedett természet versmondóverseny és Tök Jó Nap.

 

A Bartók Béla Művészeti Kar olyan rangos nemzetközi zenei programokat kínál, mint a XXI. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, és hagyományteremtő céllal rendezi meg az I. Bartók Béla Művészeti Napokat.

 

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar ismét meghirdeti az AudMax Estéket, tavasszal a Bölcsészfesztivált, amelynek első napját Esterházy Péter emlékének ajánlja, valamint ősszel a Magyar Könyvkiadók Napját és a Krúdy-napokat.

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár is várja az érdeklődőket, többek közt folytatódik A SCI-eszta polc bemutatja sorozat, a Betűevők olvasókör, az Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek sorozat, és újabb kiállítások is nyílnak, például Valentin-naphoz közeledve a Tudós szerelmek – szerelmes tudósok.

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet invitál a Konfuciusz Teaházra, tanfolyamokat hirdet kalligráfiából és bazsarózsa festészetből, a Vadaspark látogatóit pedig Panda Nappal lepi meg.

 

 

Az SZTE legrégebbi művészeti csoportja, a Szegedi Egyetemi Énekkar idén ünnepli fennállásának 95. évfordulóját, ősszel ezt különleges koncerttel koronázza meg.

 

Az Universitas Szimfonikus Zenekar folytatja sokszínű, a kulturális örökséget megóvó és népszerűsítő tevékenységét. A kisebbek számára ismét ZenAgóra nyári tábort tartanak, tavasszal és ősszel saját hangversenyeiken lesznek hallhatóak.

 

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) tovább játssza eddigi előadásait, új bemutatójuk Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker című darabja. A SZESZ és a Kulturális Iroda április 16-18. között rendezi meg az V. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót magyarországi és határon túli színházi társulatok részvételével.

 

Számos tudománynépszerűsítő rendezvényt is kínálnak az egyetem karai, többek között a Természettudományi és Informatikai Kar Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak című kétnapos eseménye laborlátogatásokra, bemutatókra és versenyekre hívja a jövő tudósait, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kultúra és Digitalizáció címmel rendezi meg hagyományos Közművelődési Konferenciáját.

 
 
Forrás: SZTE
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Már készül az a márciusban nyíló, időszaki régészeti kiállítás, amely az elmúlt fél évtizedben Vásárhelyen és környékén végzett feltárások eredményeit mutatja be.
Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Idén is Díszpolgári címet és Pro Urbe díjat adnak át március 15-én is, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmábóla díszközgyűlésen.
Két érmes helyezés Bécsben

Két érmes helyezés Bécsben

Az idei első versenye rögtön egy nagy nemzetközi megmérettetés volt a Máté Taekwondo számára. Február 8-án Bécsben rendezték meg a 6. Austrian Open Poomsae-t.
Diplomaátadó a Mezőgazdasági Karon

Diplomaátadó a Mezőgazdasági Karon

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán végzett hallgatók, január 31-én délelőtt vehették át oklevelüket a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.