Kultúra, oktatásEgy színes egyetem színes programsorozata

2020. február 14., péntek
 
Egy színes egyetem színes programsorozata

Egyetemi Tavasz több száz programmal, egyetemi színházak találkozója, 25. Őszi Kulturális Fesztivál, 95 éves egyetemi énekkar

 

 

 

 

 

 

 

 

A Szegedi Tudományegyetem ismét felpörgeti a város tudománynépszerűsítő és kulturális életét. Egyetemi szlogen- és drámapályázat, Bartók- és Krúdy-napok, szerelmes tudósok, orgonistatalálkozó, Panda Nap – a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság és az egyetem művészeti csoportjai több száz programot kínálnak 2020-ban is. Egy színes egyetem színes programsorozatát ismertetik a szervezők.

 

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága 2020. április 6-a és május 17-e között rendezi meg a 17. Egyetemi Tavaszt.

 Folytatódik a nagy sikerű Vers délben programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a Rektori Épület előtt. Megjelent a tavaszi alkotói és művészeti pályázatok felhívása is (egyetemi fotópályázat, szlogenpályázat, versmondó verseny, vers- és drámapályázat), amelyekre várjuk tehetséges hallgatóinkat. És természetesen lesz Őszi Kulturális Fesztivál, a jubileumi 25. évének különleges programsorozatával.

 

Az Egyetemi Füvészkertben idén is lesznek Levendula Napok, Lótusz Napok, Rímbe szedett természet versmondóverseny és Tök Jó Nap.

 

A Bartók Béla Művészeti Kar olyan rangos nemzetközi zenei programokat kínál, mint a XXI. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, és hagyományteremtő céllal rendezi meg az I. Bartók Béla Művészeti Napokat.

 

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar ismét meghirdeti az AudMax Estéket, tavasszal a Bölcsészfesztivált, amelynek első napját Esterházy Péter emlékének ajánlja, valamint ősszel a Magyar Könyvkiadók Napját és a Krúdy-napokat.

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár is várja az érdeklődőket, többek közt folytatódik A SCI-eszta polc bemutatja sorozat, a Betűevők olvasókör, az Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek sorozat, és újabb kiállítások is nyílnak, például Valentin-naphoz közeledve a Tudós szerelmek – szerelmes tudósok.

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet invitál a Konfuciusz Teaházra, tanfolyamokat hirdet kalligráfiából és bazsarózsa festészetből, a Vadaspark látogatóit pedig Panda Nappal lepi meg.

 

 

Az SZTE legrégebbi művészeti csoportja, a Szegedi Egyetemi Énekkar idén ünnepli fennállásának 95. évfordulóját, ősszel ezt különleges koncerttel koronázza meg.

 

Az Universitas Szimfonikus Zenekar folytatja sokszínű, a kulturális örökséget megóvó és népszerűsítő tevékenységét. A kisebbek számára ismét ZenAgóra nyári tábort tartanak, tavasszal és ősszel saját hangversenyeiken lesznek hallhatóak.

 

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) tovább játssza eddigi előadásait, új bemutatójuk Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker című darabja. A SZESZ és a Kulturális Iroda április 16-18. között rendezi meg az V. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót magyarországi és határon túli színházi társulatok részvételével.

 

Számos tudománynépszerűsítő rendezvényt is kínálnak az egyetem karai, többek között a Természettudományi és Informatikai Kar Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak című kétnapos eseménye laborlátogatásokra, bemutatókra és versenyekre hívja a jövő tudósait, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kultúra és Digitalizáció címmel rendezi meg hagyományos Közművelődési Konferenciáját.

 
 
Forrás: SZTE
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Már készül az a márciusban nyíló, időszaki régészeti kiállítás, amely az elmúlt fél évtizedben Vásárhelyen és környékén végzett feltárások eredményeit mutatja be.
Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Idén is Díszpolgári címet és Pro Urbe díjat adnak át március 15-én is, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmábóla díszközgyűlésen.
Két érmes helyezés Bécsben

Két érmes helyezés Bécsben

Az idei első versenye rögtön egy nagy nemzetközi megmérettetés volt a Máté Taekwondo számára. Február 8-án Bécsben rendezték meg a 6. Austrian Open Poomsae-t.
Diplomaátadó a Mezőgazdasági Karon

Diplomaátadó a Mezőgazdasági Karon

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán végzett hallgatók, január 31-én délelőtt vehették át oklevelüket a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében.
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.