A Délmagyarország Kiadó 48. alkalommal rendeztek meg december 19-én az Év sportolója díjátadó gálát a szegedi Hungi Vigadóban. Az idei 20 díjazott között ketten Hódmezővásárhelyhez kötődnek.
Egyikük Hernádi Gyula aki a Hód TC elnökeként Gyenes Kálmán-életműdíjat kapott. (Erről ITT olvashat!) A másik díjazott Szenti Ferenc erőemelő, aki Csongrád Megyében az Év Sportolója díjat kapta.
A díjazott gyermekkorában birkózott. Kondizni 10-12 évvel ezelőtt kezdett, az edzések onnantól fordultak komolyabbra, hogy megnyert egy háziversenyt fekvenyomásban. Őstehetségnek tartották. Az állandóan kiújuló vállsérülése miatt váltott felhúzásra. Három-négy éve foglalkozik ezzel intenzíven, az első nagy sikereket 2016-ban érte el: az országos bajnokságon bronzérmet, a világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Idén minden versenyt megnyert, amin elindult: a magyar és az osztrák bajnokságot, a miskolci világkupát és a prágai világbajnokságot.
Civilben szakács, 1996-ban végzett a szegedi Hanságiban és azóta a családi vállalkozásban, a Teleki kisvendéglőben dolgozik Vásárhelyen.
Az erőemelés tulajdonképpen a hobbija, a sportolásért senkitől semmilyen juttatást nem kap, viszont ő sokat költ rá, az edzésekre, a táplálékkiegészítőkre és az utazásokra.
Miután a díjat átvette Nagy Péter válogatott súlyemelőtől, azt mondta: „Jó érzés Nagy Pétertől átvenni ezt a díjat, bár már találkoztunk. Az egyik példaképem. Jövőre megpróbálom felülmúlni az idei teljesítményemet. Pihenő nincs, csak az intenzitás változik.”
Idén már négy aranyérmet gyűjtött be az erőemelés felhúzás számában. Legutóbb a Prágában megrendezett vébét nyerte meg 293 kilós világrekorddal. Érmeit a munkahelyén, a Teleki utcában családi vállalkozásként működő Teleki söröző-kisvendéglőben őrzi egy üvegvitrinben. Ő ugyanis a séf. A törzsvendégek tudják, ki főz rájuk, az alkalmi betérők rákérdeznek a díjak tulajdonosára. Erről is írt 2017 novemberében a Bors Magazin.
Mint mondta: „A célom a 300 kiló, amihez már nem sok hiányzik. Most „előmaster”-kategóriában versenyzem, ami a 35-39 éves korosztályhoz kötött. Jövőre ebben már nem indulhatok, de a súlykategórián belül maradok – magyarázta a szakács.
Ez a sport önfinanszírozó, úgyhogy nagy előnye a szakmája: „szerencsére húst falhatok annyit, amennyi belém fér. Kedvencem a hús hússal. Jövő szeptemberben lesz Egerben és Szlovákiában világbajnokság, azokat meg akarom nyerni.