GazdaságHódmezővásárhely már nem vesz áramot a DÉMÁSZ-tól

2011. április 5., kedd
 
Hódmezővásárhely már nem vesz áramot a DÉMÁSZ-tól

A város egy év alatt ezzel mintegy 72 millió forintot takarít meg. Lecserélik a hagyományos, higanygőzös lámpatesteket is LED technológiát használó fényforrásra, amellyel az éves költség negyedét spórolják meg.

 

 

 

A hódmezővásárhelyi önkormányzat áprilistól teljesen elszakadt a területileg illetékes egyetemes villamosenergia-szolgáltatótól, az EDF-Démász Zrt.-től, és a szabad piacról szerzi be az energiát. A város egy év alatt ezzel mintegy 72 millió forintot takarít meg – tájékoztatta Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense az MTI-t.

A területileg illetékes egyetemes villamosenergia-szolgáltató helyett az alföldi város a szabad piaci energia-beszerzés mellett döntött, s egy közbeszerzési eljárás után az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt.-vel kötött szerződést.
Hódmezővásárhely intézményei és gazdasági társaságai az elmúlt időszakban fokozatosan hagyták el az egyetemes szolgáltatót: a korábbi években több önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság már a szabad piacról vásárolt, 2010 augusztusától a teljes intézményrendszert, az Erzsébet Kórházat, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás intézményeit, valamint a város közvilágítását is az MVM látja el. Utolsóként, április elsejével pedig a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. is a szabad piaci szolgáltatóhoz lépett át.
A város éves villamosenergia-felhasználása meghaladja a 12 millió kilowattórát, amelynek költségein mintegy 72 millió forintot takarít meg az önkormányzat azzal, hogy az egyetemes szolgáltató helyett a szabad piacról szerzi be az áramot. Így várhatóan idén 284 millió forintot fordít erre a célra idén.
A energiaköltségek csökkentése mellett az önkormányzat törekszik az energiafelhasználás racionalizálására is. Egy nyertes KEOP-pályázat segítségével még az idén a város teljes területén korszerűsítik a közvilágítást, A 750 millió forintos összköltségű, 375 millió forintos pályázati támogatás segítségével megvalósuló beruházás eredményeként több mint 6800 hagyományos, higanygőzös lámpatestet cserélnek LED technológiát használó fényforrásra, amely éves szinten várhatóan a közvilágításra fordított 2 millió kWh több mint egy negyedét, közel 565 ezer kWh megtakarítást eredményez

Egy uniós támogatással futó programban, a 2,25 millió eurós költségvetésű GovernEE projektben, 4 közép-európai önkormányzat, egy tartományi központ és két kutatóközpont együttműködésével keres az unió bármely országában alkalmazható megoldásokat a középületek és a műemléki védettségű épületek energiahatékonysági korszerűsítésére.

 

Olvassa el ezt is!

A papírforma szerint alakult

A papírforma szerint alakult

Míg a junior csapat, ha egy ponttal is, 35:34-re nyert, a HLKC Felnőtt csapata egy újabb vereséget könyvelhet el.
Nem mindenhol adott a betegfogadás elvárt feltétele

Nem mindenhol adott a betegfogadás elvárt feltétele

Az Országos Tisztiorvosi Szolgálat a kanyarós megbetegedések kapcsán körlevélben fordult a háziorvosokhoz, hogy lehetőleg elkülönítve fogadják a betegeket.
Van akinek nem jó a jó idő

Van akinek nem jó a jó idő

Alig ért véget a tél, közeledik allergiásnál tünetet okozó pollenszezon. Az allergia egyre több ember életét keseríti meg
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő

Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő

Március 26-án a délelőtti órákban a Nyizsnyay Gusztáv utca elején az egyik lakóházban, egy 60 éves férfinél tartottak házkutatást. Videó a házkutatásról.
 

És ezt már olvasta?

Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.
 
Haláleset a Görbe utcában
Haláleset a Görbe utcában Halálesethez riasztották a mentőket és a rendőrséget március 26-án a déli órákban a Görbe utcába, a Klauzál utcától 100 méterre lévő házhoz.
 
Honlapokon elérhető videósorozat indul
Honlapokon elérhető videósorozat indul A Tornyai János Múzeum hetente két-három alkalommal 8-10 perces videókban az intézmény gyűjteményeit és szakembereinek kutatási eredményeit mutatja be.
 
Negatív és pozitív számok
Negatív és pozitív számok Az nem derült ki hány személyt érintett, hogy a második teszt alapján is negatívak Rovó László koronavírusos rektor vezető egyetemi kollégái.
 
Eddig már hat fertőzött van a rektor környezetéből
Eddig már hat fertőzött van a rektor környezetéből Még változhat a vasárnap estig megfertőződöttek száma. 120 személy - orvosok, klinikai munkatársak - vannak karanténban, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 12. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 12. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."