BulvárHabzik még egy kicsit

2017. február 7., kedd
 
Habzik még egy kicsit

Stílszerűen fogalmazva beérett a bojkott-felhívás, mint kora ősszel a sullyogó iszalag, vagyis a sörfőzéshez használatos komló: a médiaérdeklődés közepébe került Vásárhely.

 

 

 

 


Ugyanis mint azt február 3-án cikkünkben megjósoltuk, az ország jentős számú sajtóorgánuma napokig valóban a főoldalon hozta a hódmezővásárhelyi Közgyűlésen elhangzott ötletet, az ennek nyomán született közgyűlési határozatot.

 

A sajtó azóta is „egymásnak adja a kilincset” Vásárhelyen, azt tudakolva, vajon mi motiválta ezt a nem éppen mindennapi bojkottot?

Tegnap délelőtt például az M1 kapcsolta élőben a Városházát, ahol az ötletgazda, Bálint Gabriella települési képviselőt kérdezték.

Az M1-ben elmondta: „Vásárhely mindig is elhívatott volt a határon túli magyarság minden jellegű ügyében. Igaz ez, amikor megalapították a tiszteletbeli hódmezővásárhelyi polgár címet, amikor elhatározták a mezővári óvoda építésének segítését. Igaz ez a magyar nyelv ügyére, a határon túli magyarok jelképhasználatára és igaz ez amikor úgy érezzük gazdaságilag akarják ellehetetleníteni a határon túli magyarokat.” Hozzátette, „ez az ügy túlmutat a sörön, a sörfogyasztáson, a székely-magyar identitásról, összetartozásról van szó”    

Bálint Gabriella a Vásárhelyi Híreknek azt is elmondta, mindig a szívére és a lelkiismeretére hallgatva cselekszik, a romániai táblabíróság ítéletét követően közel egy hétig gondolkodott, míg végül úgy döntött, a Közgyűlésen elmondja véleményét az ügyről.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése február 3-án határozati javaslatot szavazott meg. Az előterjesztést Lázár János országgyűlési képviselő is támogatta.

 

Hollandia budapesti nagykövet-helyettese is megszólalt a napokban, mint mondta itt két cég közötti problémáról van szó, amiben politizálásnak nincs helye. 

 

A Heineken elleni bojkott-felhívás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a cégnek több mint 250 márkája van, Magyarországon például a Soproni, a Zlaty Bazant, az Edelweiss, a Gösser, a Krušovice , vagy az olcsóbbak közül az Adambrau, az Arany Fácán, a Steffl és még sok egyéb termékük van. A cég egyébként 2003-tól rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek.

Hasonlóan a Lixid Project S.R.L nagykereskedelmi honlapja szerint többféle sört lehet náluk rendelni (továbbra is.)

A bárki által hozzáférhető cégbejegyzés szerint (ITT olvasható!) a csíkszentsimoni cégnek, akárcsak a Heinekennek, holland tulajdonosa is van.

 

A marketingnek sem utolsó „vihar a sörföző üstök között”, hatalmas hírverést hozott a holland - romániai magyar Lixid Project S.R.L tulajdonosainak. Az igencsak sikeres vállalkozás, a bírósagi végzés kommentálásakor a sajtóban ügyesen lovagolta meg egyrészt a székelységtudatot és a székelység iránti érzelmeket, másrészt meg az épp csúcsra járó kézműves sörforradalmat. A végeredmény gazdasági mutatókban sem lesz rossz, hiszen azóta Magyarországon még az is Csíki Sörre vágyik, aki még soha nem is hallott a márkáról, vagy a sört egyáltalán nem is szereti.  

 

Mintha csak megérezte volna az ügy marketing erejét Kószó Péter alpolgármester, amikor a február 3-án a Közgyűlésen elhangzott bojkott-felhívásra reagálva felvetette, akár Hódmezővásárhelyen is lehetne folytatni a Csíki Sör gyártását. Ezzel is felpezsdítve a város gazdasági életét.

Csakhogy a legfrissebb hírek szerint a tulajdonosoknak eszükbe sincs áttelepülni, hiszen még többféle sört gyártanak továbbra is. Mert mint ismeretes a bíróság nem az üzem bezárását rendelte el, szó sincs arról, hogy a gyár minden tárgyát és eszközét meg kell semmisíteni, mint ahogy arról sincs szó, hogy a vállalkozásra lakatot kell tenni, hanem a Csíki Sör és Csíki márkanevet viselő termékek, (rekeszek, ernyők, táblák, stb.) megsemmisítését szabták ki a bírák.  

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Ettől talán megijed a Heineken

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi beszédös lemez

Vásárhelyi beszédös lemez

Különleges, egyedülálló lemez készült a napokban, amelynek bemutatója február 9-én 17 órakor lesz a Németh László Városi Könyvtárban.
Még egy kis emelés itt-ott

Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a közétkeztetési árak után itt az ingatlanadó emelés e - méghozzá 30 százalékos.

2020 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

2020 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

Az új év legeleje klasszikus időpontja lehet annak, hogy az ember lélekben, tudatosságban rendet tegyen a szokásai, apró napi döntései olykor kacatos világában.
Idén is ott van a Mezőgazdasági Kar

Idén is ott van a Mezőgazdasági Kar

A Szegedi Tudományegyetem összes kara és Tanárképző Központja is képviselteti magát a 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.
 

És ezt már olvasta?

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.