BulvárHabzik még egy kicsit

2017. február 7., kedd
 
Habzik még egy kicsit

Stílszerűen fogalmazva beérett a bojkott-felhívás, mint kora ősszel a sullyogó iszalag, vagyis a sörfőzéshez használatos komló: a médiaérdeklődés közepébe került Vásárhely.

 

 

 

 


Ugyanis mint azt február 3-án cikkünkben megjósoltuk, az ország jentős számú sajtóorgánuma napokig valóban a főoldalon hozta a hódmezővásárhelyi Közgyűlésen elhangzott ötletet, az ennek nyomán született közgyűlési határozatot.

 

A sajtó azóta is „egymásnak adja a kilincset” Vásárhelyen, azt tudakolva, vajon mi motiválta ezt a nem éppen mindennapi bojkottot?

Tegnap délelőtt például az M1 kapcsolta élőben a Városházát, ahol az ötletgazda, Bálint Gabriella települési képviselőt kérdezték.

Az M1-ben elmondta: „Vásárhely mindig is elhívatott volt a határon túli magyarság minden jellegű ügyében. Igaz ez, amikor megalapították a tiszteletbeli hódmezővásárhelyi polgár címet, amikor elhatározták a mezővári óvoda építésének segítését. Igaz ez a magyar nyelv ügyére, a határon túli magyarok jelképhasználatára és igaz ez amikor úgy érezzük gazdaságilag akarják ellehetetleníteni a határon túli magyarokat.” Hozzátette, „ez az ügy túlmutat a sörön, a sörfogyasztáson, a székely-magyar identitásról, összetartozásról van szó”    

Bálint Gabriella a Vásárhelyi Híreknek azt is elmondta, mindig a szívére és a lelkiismeretére hallgatva cselekszik, a romániai táblabíróság ítéletét követően közel egy hétig gondolkodott, míg végül úgy döntött, a Közgyűlésen elmondja véleményét az ügyről.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése február 3-án határozati javaslatot szavazott meg. Az előterjesztést Lázár János országgyűlési képviselő is támogatta.

 

Hollandia budapesti nagykövet-helyettese is megszólalt a napokban, mint mondta itt két cég közötti problémáról van szó, amiben politizálásnak nincs helye. 

 

A Heineken elleni bojkott-felhívás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a cégnek több mint 250 márkája van, Magyarországon például a Soproni, a Zlaty Bazant, az Edelweiss, a Gösser, a Krušovice , vagy az olcsóbbak közül az Adambrau, az Arany Fácán, a Steffl és még sok egyéb termékük van. A cég egyébként 2003-tól rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek.

Hasonlóan a Lixid Project S.R.L nagykereskedelmi honlapja szerint többféle sört lehet náluk rendelni (továbbra is.)

A bárki által hozzáférhető cégbejegyzés szerint (ITT olvasható!) a csíkszentsimoni cégnek, akárcsak a Heinekennek, holland tulajdonosa is van.

 

A marketingnek sem utolsó „vihar a sörföző üstök között”, hatalmas hírverést hozott a holland - romániai magyar Lixid Project S.R.L tulajdonosainak. Az igencsak sikeres vállalkozás, a bírósagi végzés kommentálásakor a sajtóban ügyesen lovagolta meg egyrészt a székelységtudatot és a székelység iránti érzelmeket, másrészt meg az épp csúcsra járó kézműves sörforradalmat. A végeredmény gazdasági mutatókban sem lesz rossz, hiszen azóta Magyarországon még az is Csíki Sörre vágyik, aki még soha nem is hallott a márkáról, vagy a sört egyáltalán nem is szereti.  

 

Mintha csak megérezte volna az ügy marketing erejét Kószó Péter alpolgármester, amikor a február 3-án a Közgyűlésen elhangzott bojkott-felhívásra reagálva felvetette, akár Hódmezővásárhelyen is lehetne folytatni a Csíki Sör gyártását. Ezzel is felpezsdítve a város gazdasági életét.

Csakhogy a legfrissebb hírek szerint a tulajdonosoknak eszükbe sincs áttelepülni, hiszen még többféle sört gyártanak továbbra is. Mert mint ismeretes a bíróság nem az üzem bezárását rendelte el, szó sincs arról, hogy a gyár minden tárgyát és eszközét meg kell semmisíteni, mint ahogy arról sincs szó, hogy a vállalkozásra lakatot kell tenni, hanem a Csíki Sör és Csíki márkanevet viselő termékek, (rekeszek, ernyők, táblák, stb.) megsemmisítését szabták ki a bírák.  

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Ettől talán megijed a Heineken

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi beszédös lemez

Vásárhelyi beszédös lemez

Különleges, egyedülálló lemez készült a napokban, amelynek bemutatója február 9-én 17 órakor lesz a Németh László Városi Könyvtárban.
Még egy kis emelés itt-ott

Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a közétkeztetési árak után itt az ingatlanadó emelés e - méghozzá 30 százalékos.

…önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,…

…önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,…

A Holokauszt-emlékév hódmezővásárhelyi nyitányát sajtótájékoztatón jelentették be január 24-én délelőtt az Emlékpont Múzeumban.
Tartósan a tabella élén a Kosársuli

Tartósan a tabella élén a Kosársuli

Az NB I/B Zöld csoportjában a 11. fordulóján a jó formában lévő együttes a győzelemért lépett pályára a Mercedes Kosárlabda Akadémia csodás pályáján.
 

És ezt már olvasta?

Gyermekrajzokon a család ünnepei
Gyermekrajzokon a család ünnepei Kihirdették a Hódmezővásárhely Református Újtemplomi Egyházközség által kiírt gyermekrajzpályázat eredményeit a Tornyai János Múzeumban. Képekkel.
 
Nagyszerű fejlesztések az Aranyossyban
Nagyszerű fejlesztések az Aranyossyban

Az energetikai korszerűsítés után az iskola tetőterében közösségi és oktatási helyiségeket, számítógépes termet alakítottak ki. Vannak további tervek. Képekkel.

 
Nyolc érmes helyezés a Diákolimpia megyei döntőjén
Nyolc érmes helyezés a Diákolimpia megyei döntőjén Lelkes hozzállással, remek játékkal tették le a névjegyüket a vásárhelyi diákok a Szegeden rendezett Megyei Asztalitenisz Diákolimpia döntőjén. Képekkel.
 
Lehet élezni a korcsolyát!
Lehet élezni a korcsolyát! Van, aki odavan érte, de van, aki a jeget látva azonnal nagy hasra- és fenékre esésekre asszociál. December 13-tól mindkettőről közvetlen benyomásokat lehet szerezni.
 
És mégis mozog a Föld
És mégis mozog a Föld Galileo híres - címbeli mondatát - a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában dr. Bónis Béla bizonyította be ismét egy látványos ingakísérlet prezentálásával.
 
Programok advent harmadik vasárnapján
Programok advent harmadik vasárnapján Advent harmadik vasárnapján, december 15-én a koszorú egyetlen rózsaszínű gyertyáját kell meggyújtani, mivel a rózsaszín az örömvasárnap liturgikus színe.
 
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban Hagyomány, népi írók, nemzeti önismeret címmel rendezett konferenciát az Emlékpontban.