BulvárHabzik még egy kicsit

2017. február 7., kedd
 
Habzik még egy kicsit

Stílszerűen fogalmazva beérett a bojkott-felhívás, mint kora ősszel a sullyogó iszalag, vagyis a sörfőzéshez használatos komló: a médiaérdeklődés közepébe került Vásárhely.

 

 

 

 


Ugyanis mint azt február 3-án cikkünkben megjósoltuk, az ország jentős számú sajtóorgánuma napokig valóban a főoldalon hozta a hódmezővásárhelyi Közgyűlésen elhangzott ötletet, az ennek nyomán született közgyűlési határozatot.

 

A sajtó azóta is „egymásnak adja a kilincset” Vásárhelyen, azt tudakolva, vajon mi motiválta ezt a nem éppen mindennapi bojkottot?

Tegnap délelőtt például az M1 kapcsolta élőben a Városházát, ahol az ötletgazda, Bálint Gabriella települési képviselőt kérdezték.

Az M1-ben elmondta: „Vásárhely mindig is elhívatott volt a határon túli magyarság minden jellegű ügyében. Igaz ez, amikor megalapították a tiszteletbeli hódmezővásárhelyi polgár címet, amikor elhatározták a mezővári óvoda építésének segítését. Igaz ez a magyar nyelv ügyére, a határon túli magyarok jelképhasználatára és igaz ez amikor úgy érezzük gazdaságilag akarják ellehetetleníteni a határon túli magyarokat.” Hozzátette, „ez az ügy túlmutat a sörön, a sörfogyasztáson, a székely-magyar identitásról, összetartozásról van szó”    

Bálint Gabriella a Vásárhelyi Híreknek azt is elmondta, mindig a szívére és a lelkiismeretére hallgatva cselekszik, a romániai táblabíróság ítéletét követően közel egy hétig gondolkodott, míg végül úgy döntött, a Közgyűlésen elmondja véleményét az ügyről.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése február 3-án határozati javaslatot szavazott meg. Az előterjesztést Lázár János országgyűlési képviselő is támogatta.

 

Hollandia budapesti nagykövet-helyettese is megszólalt a napokban, mint mondta itt két cég közötti problémáról van szó, amiben politizálásnak nincs helye. 

 

A Heineken elleni bojkott-felhívás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a cégnek több mint 250 márkája van, Magyarországon például a Soproni, a Zlaty Bazant, az Edelweiss, a Gösser, a Krušovice , vagy az olcsóbbak közül az Adambrau, az Arany Fácán, a Steffl és még sok egyéb termékük van. A cég egyébként 2003-tól rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek.

Hasonlóan a Lixid Project S.R.L nagykereskedelmi honlapja szerint többféle sört lehet náluk rendelni (továbbra is.)

A bárki által hozzáférhető cégbejegyzés szerint (ITT olvasható!) a csíkszentsimoni cégnek, akárcsak a Heinekennek, holland tulajdonosa is van.

 

A marketingnek sem utolsó „vihar a sörföző üstök között”, hatalmas hírverést hozott a holland - romániai magyar Lixid Project S.R.L tulajdonosainak. Az igencsak sikeres vállalkozás, a bírósagi végzés kommentálásakor a sajtóban ügyesen lovagolta meg egyrészt a székelységtudatot és a székelység iránti érzelmeket, másrészt meg az épp csúcsra járó kézműves sörforradalmat. A végeredmény gazdasági mutatókban sem lesz rossz, hiszen azóta Magyarországon még az is Csíki Sörre vágyik, aki még soha nem is hallott a márkáról, vagy a sört egyáltalán nem is szereti.  

 

Mintha csak megérezte volna az ügy marketing erejét Kószó Péter alpolgármester, amikor a február 3-án a Közgyűlésen elhangzott bojkott-felhívásra reagálva felvetette, akár Hódmezővásárhelyen is lehetne folytatni a Csíki Sör gyártását. Ezzel is felpezsdítve a város gazdasági életét.

Csakhogy a legfrissebb hírek szerint a tulajdonosoknak eszükbe sincs áttelepülni, hiszen még többféle sört gyártanak továbbra is. Mert mint ismeretes a bíróság nem az üzem bezárását rendelte el, szó sincs arról, hogy a gyár minden tárgyát és eszközét meg kell semmisíteni, mint ahogy arról sincs szó, hogy a vállalkozásra lakatot kell tenni, hanem a Csíki Sör és Csíki márkanevet viselő termékek, (rekeszek, ernyők, táblák, stb.) megsemmisítését szabták ki a bírák.  

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Ettől talán megijed a Heineken

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi beszédös lemez

Vásárhelyi beszédös lemez

Különleges, egyedülálló lemez készült a napokban, amelynek bemutatója február 9-én 17 órakor lesz a Németh László Városi Könyvtárban.
Még egy kis emelés itt-ott

Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a közétkeztetési árak után itt az ingatlanadó emelés e - méghozzá 30 százalékos.

95 éves Mimi néni

95 éves Mimi néni

50 éves pedagógusi pályafutást tudhat maga mögött. Vásárhely nyolc iskolájában tanított.
Tízenöt éve ment el örökre a színészóriás

Tízenöt éve ment el örökre a színészóriás

Bessenyei Ferenc: Nagyon akartam tudni ezt a világot. Mert ahonnan jöttem, ott nem lehetett a világot megismerni. Ahova pedig bementem, a színházba, ott ki volt tárva a világ.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.