GazdaságMég egy kis emelés itt-ott

2017. február 2., csütörtök
 
Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a közétkeztetési árak után itt az ingatlanadó emelése - méghozzá 30 százalékos. (A további emelésekről a lap alján olvashatnak!)

 

 

(Fotó: VH) 

 

 

A magánszemélyek ingatlan-, illetve építményadója közel 30 százalékkal nőtt idén Vásárhelyen. Egy átlagos, 60 négyzetméteres, 30 évnél idősebb panellakásnál - erre 15 százalékos kedvezmény jár - a tavalyi 6885 forint 8400-ra emelkedik - összegezte az idei hódmezővásárhelyi adózás változásait a delmagyar.hu újságírója.

Az új építésű házaknál 5 évig nem kell adót fizetni, valamint rendkívüli élethelyzetnél kérhetik az utolsó negyedévi részlet elengedését.

Vásárhelyen 6300 ingatlan 30 évnél idősebb, vagyis idén egy 80 négyzetméteres magánház tulajdonosának 10 ezer 540 helyett 13 ezer 600 forintot kell fizetni.


A helyi iparűzési adó változatlanul 2 százalékos, a háziorvosok és a védőnők a praxis 20 millió forintos bevételéig kapnak adómentességet.

Idén emelkedik az idegenforgalmi adó. Eddig 100 forint volt fejenként, éjszakánként, január 1-jétől 200 forintot kell fizetni.

Csökkent - négyzetméterenként 50 forintról 10 forintra - az 1100 négyzetméter alatti beépítetlen belterületi telkek és a művelés alól kivont zártkertek adója.

 

Ha a Közgyűlés jóváhagyja, emelkedik Hódmezővásárhelyen az értékesítésre kijelölt és bérbe adott önkormányzati lakások bérleti díja. Összkomfortos lakás esetében 370-ről 600,- Ft/hó/m2, komfortos lakás esetében 290-ről 550,- Ft/hó/m2, félkomfortos lakás esetében 140-ről 300,- Ft/hó/m2, komfort nélküli lakás esetében 50-ről 200,- Ft/hó/

Kivételt képeznek Lázár u. 10. szám alatti bérlakások, ahol az emelés 700,- F/hó/m2, és az  Andrássy út 28. szám alatti bérlakások, ahol 810,- F/hó/m2 lesz a bérleti díj.

 

A közgyűlés jóváhagyásával emelkedik a két alpolgármester illetménye. Mint ismeretes a polgármester illetménye 997.200 Ft. Ennek megfelelően az alpolgármesterek illetményét a polgármesteri illetmény 80 %-ában, azaz 797.800 Ft összegben határozza meg. Továbbá havi 119.670 Ft. összegű költségtérítésre jogosultak.

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Egy kis emelés itt-ott

 
 
VH-DM
 

Olvassa el ezt is!

Marad a DÉMÁSZ elnevezés

Marad a DÉMÁSZ elnevezés

Jól működő, gazdaságilag stabil vállalatot sikerült megszerezni, amely több mint 32 ezer kilométer hosszú villamos hálózatot üzemeltet, és mintegy 775 ezer l fogyasztót lát el.
Citta Slow-tól a bandázásig

Citta Slow-tól a bandázásig

12 iskola diákönkormányzatát kérdezi meg a város, milyen legyen Vásárhely. Mit szeretnének a fiatalok? Mik a lehetőségek?
Két évtizedes alkotói munkásság keresztmetszete

Két évtizedes alkotói munkásság keresztmetszete

Hornok Magdolna érdeklődését elsősorban azok a témák keltik fel, amelyek az elgépiesedett világtól távol állnak. Kiállítása nyílt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
Az alkotás és az absztrakció szeretete

Az alkotás és az absztrakció szeretete

Három éve alakult képzőművészeti csoportosulás, a Pince Klub első, csoportos tárlatán a BFMK-ban. Mintegy 30 művel mutatkozik be 5 fiatal alkotó.
 

És ezt már olvasta?

Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.
 
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.
 
Ahol szárnyalhat a fantázia
Ahol szárnyalhat a fantázia A Budapest Arénában 11. Konyhakiállításon olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhat, melyekkel korábban még soha!
 
Elhunyt Tanács Lajos professzor
Elhunyt Tanács Lajos professzor Életének 75. évében hosszú betegség után február 14-én elhunyt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egy kivételes oktató-kutató egyénisége.
 
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása A hazai és nemzetközi szinten is jegyzett fotográfusnak eddig negyven országban több, mint kétezer kiállítása volt a csoportos tárlatokat is számba véve.
 
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése Tavaly a 37 indulóból egy, idén a 30 tanulóból szintén csak egy jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén.