GazdaságMég egy kis emelés itt-ott

2017. február 2., csütörtök
 
Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a közétkeztetési árak után itt az ingatlanadó emelése - méghozzá 30 százalékos. (A további emelésekről a lap alján olvashatnak!)

 

 

(Fotó: VH) 

 

 

A magánszemélyek ingatlan-, illetve építményadója közel 30 százalékkal nőtt idén Vásárhelyen. Egy átlagos, 60 négyzetméteres, 30 évnél idősebb panellakásnál - erre 15 százalékos kedvezmény jár - a tavalyi 6885 forint 8400-ra emelkedik - összegezte az idei hódmezővásárhelyi adózás változásait a delmagyar.hu újságírója.

Az új építésű házaknál 5 évig nem kell adót fizetni, valamint rendkívüli élethelyzetnél kérhetik az utolsó negyedévi részlet elengedését.

Vásárhelyen 6300 ingatlan 30 évnél idősebb, vagyis idén egy 80 négyzetméteres magánház tulajdonosának 10 ezer 540 helyett 13 ezer 600 forintot kell fizetni.


A helyi iparűzési adó változatlanul 2 százalékos, a háziorvosok és a védőnők a praxis 20 millió forintos bevételéig kapnak adómentességet.

Idén emelkedik az idegenforgalmi adó. Eddig 100 forint volt fejenként, éjszakánként, január 1-jétől 200 forintot kell fizetni.

Csökkent - négyzetméterenként 50 forintról 10 forintra - az 1100 négyzetméter alatti beépítetlen belterületi telkek és a művelés alól kivont zártkertek adója.

 

Ha a Közgyűlés jóváhagyja, emelkedik Hódmezővásárhelyen az értékesítésre kijelölt és bérbe adott önkormányzati lakások bérleti díja. Összkomfortos lakás esetében 370-ről 600,- Ft/hó/m2, komfortos lakás esetében 290-ről 550,- Ft/hó/m2, félkomfortos lakás esetében 140-ről 300,- Ft/hó/m2, komfort nélküli lakás esetében 50-ről 200,- Ft/hó/

Kivételt képeznek Lázár u. 10. szám alatti bérlakások, ahol az emelés 700,- F/hó/m2, és az  Andrássy út 28. szám alatti bérlakások, ahol 810,- F/hó/m2 lesz a bérleti díj.

 

A közgyűlés jóváhagyásával emelkedik a két alpolgármester illetménye. Mint ismeretes a polgármester illetménye 997.200 Ft. Ennek megfelelően az alpolgármesterek illetményét a polgármesteri illetmény 80 %-ában, azaz 797.800 Ft összegben határozza meg. Továbbá havi 119.670 Ft. összegű költségtérítésre jogosultak.

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Egy kis emelés itt-ott

 
 
VH-DM
 

Olvassa el ezt is!

Marad a DÉMÁSZ elnevezés

Marad a DÉMÁSZ elnevezés

Jól működő, gazdaságilag stabil vállalatot sikerült megszerezni, amely több mint 32 ezer kilométer hosszú villamos hálózatot üzemeltet, és mintegy 775 ezer l fogyasztót lát el.
Citta Slow-tól a bandázásig

Citta Slow-tól a bandázásig

12 iskola diákönkormányzatát kérdezi meg a város, milyen legyen Vásárhely. Mit szeretnének a fiatalok? Mik a lehetőségek?
Megérdemelt győzelem

Megérdemelt győzelem

Hazai pályán győzelemmel indította az NB II-es szezont a HLKC felnőtt csapata. A vásárhelyi lányok a Csorvást győzték le magabiztosan.
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az egyedülállók száma világszerte emelkedik, 2020-ra pedig világszerte 20 százalékkal nő majd az egyedül élők száma.

 

És ezt már olvasta?

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban
Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban A történettudományi ülésen a forradalom szereplőinek, emlékezőinek, örököseinek és a kommunista hatalom viszonyát, az államszocializmus évtizedeitt mutatták be.
 
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC A kapu előtti utolsó pillanatokban még nem sikerült a legjobb döntéseket és megoldásokat meghozni, így az Újpest nyert. Interjú Kandó Róberttel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.