GazdaságMég egy kis emelés itt-ott

2017. február 2., csütörtök
 
Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a közétkeztetési árak után itt az ingatlanadó emelése - méghozzá 30 százalékos. (A további emelésekről a lap alján olvashatnak!)

 

 

(Fotó: VH) 

 

 

A magánszemélyek ingatlan-, illetve építményadója közel 30 százalékkal nőtt idén Vásárhelyen. Egy átlagos, 60 négyzetméteres, 30 évnél idősebb panellakásnál - erre 15 százalékos kedvezmény jár - a tavalyi 6885 forint 8400-ra emelkedik - összegezte az idei hódmezővásárhelyi adózás változásait a delmagyar.hu újságírója.

Az új építésű házaknál 5 évig nem kell adót fizetni, valamint rendkívüli élethelyzetnél kérhetik az utolsó negyedévi részlet elengedését.

Vásárhelyen 6300 ingatlan 30 évnél idősebb, vagyis idén egy 80 négyzetméteres magánház tulajdonosának 10 ezer 540 helyett 13 ezer 600 forintot kell fizetni.


A helyi iparűzési adó változatlanul 2 százalékos, a háziorvosok és a védőnők a praxis 20 millió forintos bevételéig kapnak adómentességet.

Idén emelkedik az idegenforgalmi adó. Eddig 100 forint volt fejenként, éjszakánként, január 1-jétől 200 forintot kell fizetni.

Csökkent - négyzetméterenként 50 forintról 10 forintra - az 1100 négyzetméter alatti beépítetlen belterületi telkek és a művelés alól kivont zártkertek adója.

 

Ha a Közgyűlés jóváhagyja, emelkedik Hódmezővásárhelyen az értékesítésre kijelölt és bérbe adott önkormányzati lakások bérleti díja. Összkomfortos lakás esetében 370-ről 600,- Ft/hó/m2, komfortos lakás esetében 290-ről 550,- Ft/hó/m2, félkomfortos lakás esetében 140-ről 300,- Ft/hó/m2, komfort nélküli lakás esetében 50-ről 200,- Ft/hó/

Kivételt képeznek Lázár u. 10. szám alatti bérlakások, ahol az emelés 700,- F/hó/m2, és az  Andrássy út 28. szám alatti bérlakások, ahol 810,- F/hó/m2 lesz a bérleti díj.

 

A közgyűlés jóváhagyásával emelkedik a két alpolgármester illetménye. Mint ismeretes a polgármester illetménye 997.200 Ft. Ennek megfelelően az alpolgármesterek illetményét a polgármesteri illetmény 80 %-ában, azaz 797.800 Ft összegben határozza meg. Továbbá havi 119.670 Ft. összegű költségtérítésre jogosultak.

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Egy kis emelés itt-ott

 
 
VH-DM
 

Olvassa el ezt is!

Marad a DÉMÁSZ elnevezés

Marad a DÉMÁSZ elnevezés

Jól működő, gazdaságilag stabil vállalatot sikerült megszerezni, amely több mint 32 ezer kilométer hosszú villamos hálózatot üzemeltet, és mintegy 775 ezer l fogyasztót lát el.
Citta Slow-tól a bandázásig

Citta Slow-tól a bandázásig

12 iskola diákönkormányzatát kérdezi meg a város, milyen legyen Vásárhely. Mit szeretnének a fiatalok? Mik a lehetőségek?
A Holtág szerelmese

A Holtág szerelmese

Varga András vásárhelyi fotós évtizedek óta szenvedélyesen megörökíti a Tisza, a Mártélyi Holtág évszakait, ezúttal a téli pihenőjében is varázslatos tájat. Képekkel!
Indul a szakmát tanulók nagy versenye

Indul a szakmát tanulók nagy versenye

Ismét megkezdődnek a szakmai tanulmányi versenyek megyei elődöntői. A vásárhelyi szakképzők tanulói is ott lesznek. Tavaly a 37-ből csak egy tanuló volt döntős.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.