GazdaságMég egy kis emelés itt-ott

2017. február 2., csütörtök
 
Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a közétkeztetési árak után itt az ingatlanadó emelése - méghozzá 30 százalékos. (A további emelésekről a lap alján olvashatnak!)

 

 

(Fotó: VH) 

 

 

A magánszemélyek ingatlan-, illetve építményadója közel 30 százalékkal nőtt idén Vásárhelyen. Egy átlagos, 60 négyzetméteres, 30 évnél idősebb panellakásnál - erre 15 százalékos kedvezmény jár - a tavalyi 6885 forint 8400-ra emelkedik - összegezte az idei hódmezővásárhelyi adózás változásait a delmagyar.hu újságírója.

Az új építésű házaknál 5 évig nem kell adót fizetni, valamint rendkívüli élethelyzetnél kérhetik az utolsó negyedévi részlet elengedését.

Vásárhelyen 6300 ingatlan 30 évnél idősebb, vagyis idén egy 80 négyzetméteres magánház tulajdonosának 10 ezer 540 helyett 13 ezer 600 forintot kell fizetni.


A helyi iparűzési adó változatlanul 2 százalékos, a háziorvosok és a védőnők a praxis 20 millió forintos bevételéig kapnak adómentességet.

Idén emelkedik az idegenforgalmi adó. Eddig 100 forint volt fejenként, éjszakánként, január 1-jétől 200 forintot kell fizetni.

Csökkent - négyzetméterenként 50 forintról 10 forintra - az 1100 négyzetméter alatti beépítetlen belterületi telkek és a művelés alól kivont zártkertek adója.

 

Ha a Közgyűlés jóváhagyja, emelkedik Hódmezővásárhelyen az értékesítésre kijelölt és bérbe adott önkormányzati lakások bérleti díja. Összkomfortos lakás esetében 370-ről 600,- Ft/hó/m2, komfortos lakás esetében 290-ről 550,- Ft/hó/m2, félkomfortos lakás esetében 140-ről 300,- Ft/hó/m2, komfort nélküli lakás esetében 50-ről 200,- Ft/hó/

Kivételt képeznek Lázár u. 10. szám alatti bérlakások, ahol az emelés 700,- F/hó/m2, és az  Andrássy út 28. szám alatti bérlakások, ahol 810,- F/hó/m2 lesz a bérleti díj.

 

A közgyűlés jóváhagyásával emelkedik a két alpolgármester illetménye. Mint ismeretes a polgármester illetménye 997.200 Ft. Ennek megfelelően az alpolgármesterek illetményét a polgármesteri illetmény 80 %-ában, azaz 797.800 Ft összegben határozza meg. Továbbá havi 119.670 Ft. összegű költségtérítésre jogosultak.

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Egy kis emelés itt-ott

 
 
VH-DM
 

Olvassa el ezt is!

Marad a DÉMÁSZ elnevezés

Marad a DÉMÁSZ elnevezés

Jól működő, gazdaságilag stabil vállalatot sikerült megszerezni, amely több mint 32 ezer kilométer hosszú villamos hálózatot üzemeltet, és mintegy 775 ezer l fogyasztót lát el.
Citta Slow-tól a bandázásig

Citta Slow-tól a bandázásig

12 iskola diákönkormányzatát kérdezi meg a város, milyen legyen Vásárhely. Mit szeretnének a fiatalok? Mik a lehetőségek?
Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Bemutatták Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum történész-muzeológusa és Kovács Ferenc, a hódmezővásárhelyi Trianon Társaság alapítójának közös kötetét.
Parlagfűmentesítés röptében

Parlagfűmentesítés röptében

Csongrád-Csanád Megyében ismét keresték a levegőből a parlagfűvel fertőzött területeket. A mentesítésről azonban évek óta nincs statisztika.

 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.