Kultúra, oktatásVásárhelyi beszédös lemez

2017. február 6., hétfő
 
Vásárhelyi beszédös lemez

Különleges, egyedülálló lemez készült a napokban, amelynek bemutatója február 9-én 17 órakor lesz a Németh László Városi Könyvtárban.

 

 

 

 

 

A Wass Albert Irodalompártoló Egyesület arra vállalkozott, hogy Hódmezővásárhely élő tájnyelvét átmentse az utókor számára. A ’Vásárhelyi beszédös lemez’ címet viselő DVD-n több órányi anyag található, vásárhelyi gyermekversek, -mondókák, -játékok és –dalszövegek, népdalok és nóták, mesék, balladák, parasztversek formájában.

Különböző hangemlékeket és az Egyesület pályázataira beérkezett művekből válogatást is találunk az öt és félórás MP3 formátumú DVD-n. (Mint ismeretes az mp3 formátumú lemezt valamennyi számítógép, laptop, dvd lejátszó, sőt korszerű televízió is képes lejátszani.)  

 

„A vásárhelyi tájnyelv még élő valóság, mindönnapi könyér, …legigazibb formája a hangzó beszéd, mert nemcsak fonetika, hanem dallam, muzsika is.” olvasható a lemezhez készült füzetben, a tavaly elhunyt Földesi Ferenc mondata.

Fülöpné Rákos Éva és Benkő László mellett az ő nevéhez fűződik a lemez anyagának összeállítása és szerkesztése.

 

A nagy terjedelmű gazdag és színes, a tájnyelvet bemutató lemez elkészítésével és közkinccsé bocsátásával az volt a szándék, hogy a nyelvészek, nyelvjáráskutatók és a helytörténészek számára adjon anyagot, áttekinthető beszédgyűjteményt. Másrészről hangzó tárházat és a további gyűjtéshez ösztönzést a ma élő és a jövő hódmezővásárhelyi nemzedékeinek, hogy élő helyi értékünk, a vásárhelyi anyanyelv tovább élhessen.

Fülöpné Rákos Éva a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a lemezt beadják a Helyi Értéktár Bizottsághoz, mert szeretnék, ha az ö-ző nyelvjárás bekerülne nemzeti értékeink közé.

 

Február 9-én 17 órakor a Németh László Városi Könyvtárban a hanganyag összeállításáról Benkő László szerkesztő beszél.

A lemezbemutatóval egyidőben lesz a 2016-ban meghirdetett „Mutassuk mög, mennyire tudunk még ö-zni” című pályázat eredményhirdetése is.  

Közreműködnek: Soós Adél Villő, Lantos Barnabás, Bajnócziné Rácz Éva, Gyulafalviné Koncz Márta, Fülöpné Rákos Éva, Benkő László. 

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.48.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.48.hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Még egy kis emelés itt-ott

Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a közétkeztetési árak után itt az ingatlanadó emelés e - méghozzá 30 százalékos.

Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból

Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból

Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
Megy tovább a (pollen)porhintés

Megy tovább a (pollen)porhintés

Az irtás helyett inkább a büntetésre feküdtek rá, legalább 152 millió forintnyi bírságot szedtek be tavaly, és mindössze 50 milliót költöttek a védekezésre.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.
 
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.