Kultúra, oktatásVásárhelyi beszédös lemez

2017. február 6., hétfő
 
Vásárhelyi beszédös lemez

Különleges, egyedülálló lemez készült a napokban, amelynek bemutatója február 9-én 17 órakor lesz a Németh László Városi Könyvtárban.

 

 

 

 

 

A Wass Albert Irodalompártoló Egyesület arra vállalkozott, hogy Hódmezővásárhely élő tájnyelvét átmentse az utókor számára. A ’Vásárhelyi beszédös lemez’ címet viselő DVD-n több órányi anyag található, vásárhelyi gyermekversek, -mondókák, -játékok és –dalszövegek, népdalok és nóták, mesék, balladák, parasztversek formájában.

Különböző hangemlékeket és az Egyesület pályázataira beérkezett művekből válogatást is találunk az öt és félórás MP3 formátumú DVD-n. (Mint ismeretes az mp3 formátumú lemezt valamennyi számítógép, laptop, dvd lejátszó, sőt korszerű televízió is képes lejátszani.)  

 

„A vásárhelyi tájnyelv még élő valóság, mindönnapi könyér, …legigazibb formája a hangzó beszéd, mert nemcsak fonetika, hanem dallam, muzsika is.” olvasható a lemezhez készült füzetben, a tavaly elhunyt Földesi Ferenc mondata.

Fülöpné Rákos Éva és Benkő László mellett az ő nevéhez fűződik a lemez anyagának összeállítása és szerkesztése.

 

A nagy terjedelmű gazdag és színes, a tájnyelvet bemutató lemez elkészítésével és közkinccsé bocsátásával az volt a szándék, hogy a nyelvészek, nyelvjáráskutatók és a helytörténészek számára adjon anyagot, áttekinthető beszédgyűjteményt. Másrészről hangzó tárházat és a további gyűjtéshez ösztönzést a ma élő és a jövő hódmezővásárhelyi nemzedékeinek, hogy élő helyi értékünk, a vásárhelyi anyanyelv tovább élhessen.

Fülöpné Rákos Éva a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a lemezt beadják a Helyi Értéktár Bizottsághoz, mert szeretnék, ha az ö-ző nyelvjárás bekerülne nemzeti értékeink közé.

 

Február 9-én 17 órakor a Németh László Városi Könyvtárban a hanganyag összeállításáról Benkő László szerkesztő beszél.

A lemezbemutatóval egyidőben lesz a 2016-ban meghirdetett „Mutassuk mög, mennyire tudunk még ö-zni” című pályázat eredményhirdetése is.  

Közreműködnek: Soós Adél Villő, Lantos Barnabás, Bajnócziné Rácz Éva, Gyulafalviné Koncz Márta, Fülöpné Rákos Éva, Benkő László. 

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.48.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.48.hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Még egy kis emelés itt-ott

Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a közétkeztetési árak után itt az ingatlanadó emelés e - méghozzá 30 százalékos.

Két új gép a földutak karbantartására

Két új gép a földutak karbantartására

Hódmezővásárhely önkormányzatának ingatlanvagyonába több mint 508 hektárnyi külterületi út tartozik. Ezek 75 százaléka földút. Két új gépet kap a HMSZ Nzrt.
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása

Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása

A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.
 
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.
 
Ahol szárnyalhat a fantázia
Ahol szárnyalhat a fantázia A Budapest Arénában 11. Konyhakiállításon olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhat, melyekkel korábban még soha!
 
Elhunyt Tanács Lajos professzor
Elhunyt Tanács Lajos professzor Életének 75. évében hosszú betegség után február 14-én elhunyt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egy kivételes oktató-kutató egyénisége.
 
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása A hazai és nemzetközi szinten is jegyzett fotográfusnak eddig negyven országban több, mint kétezer kiállítása volt a csoportos tárlatokat is számba véve.
 
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése Tavaly a 37 indulóból egy, idén a 30 tanulóból szintén csak egy jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén.