Kultúra, oktatásVásárhelyi beszédös lemez

2017. február 6., hétfő
 
Vásárhelyi beszédös lemez

Különleges, egyedülálló lemez készült a napokban, amelynek bemutatója február 9-én 17 órakor lesz a Németh László Városi Könyvtárban.

 

 

 

 

 

A Wass Albert Irodalompártoló Egyesület arra vállalkozott, hogy Hódmezővásárhely élő tájnyelvét átmentse az utókor számára. A ’Vásárhelyi beszédös lemez’ címet viselő DVD-n több órányi anyag található, vásárhelyi gyermekversek, -mondókák, -játékok és –dalszövegek, népdalok és nóták, mesék, balladák, parasztversek formájában.

Különböző hangemlékeket és az Egyesület pályázataira beérkezett művekből válogatást is találunk az öt és félórás MP3 formátumú DVD-n. (Mint ismeretes az mp3 formátumú lemezt valamennyi számítógép, laptop, dvd lejátszó, sőt korszerű televízió is képes lejátszani.)  

 

„A vásárhelyi tájnyelv még élő valóság, mindönnapi könyér, …legigazibb formája a hangzó beszéd, mert nemcsak fonetika, hanem dallam, muzsika is.” olvasható a lemezhez készült füzetben, a tavaly elhunyt Földesi Ferenc mondata.

Fülöpné Rákos Éva és Benkő László mellett az ő nevéhez fűződik a lemez anyagának összeállítása és szerkesztése.

 

A nagy terjedelmű gazdag és színes, a tájnyelvet bemutató lemez elkészítésével és közkinccsé bocsátásával az volt a szándék, hogy a nyelvészek, nyelvjáráskutatók és a helytörténészek számára adjon anyagot, áttekinthető beszédgyűjteményt. Másrészről hangzó tárházat és a további gyűjtéshez ösztönzést a ma élő és a jövő hódmezővásárhelyi nemzedékeinek, hogy élő helyi értékünk, a vásárhelyi anyanyelv tovább élhessen.

Fülöpné Rákos Éva a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a lemezt beadják a Helyi Értéktár Bizottsághoz, mert szeretnék, ha az ö-ző nyelvjárás bekerülne nemzeti értékeink közé.

 

Február 9-én 17 órakor a Németh László Városi Könyvtárban a hanganyag összeállításáról Benkő László szerkesztő beszél.

A lemezbemutatóval egyidőben lesz a 2016-ban meghirdetett „Mutassuk mög, mennyire tudunk még ö-zni” című pályázat eredményhirdetése is.  

Közreműködnek: Soós Adél Villő, Lantos Barnabás, Bajnócziné Rácz Éva, Gyulafalviné Koncz Márta, Fülöpné Rákos Éva, Benkő László. 

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.48.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.48.hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Még egy kis emelés itt-ott

Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a közétkeztetési árak után itt az ingatlanadó emelés e - méghozzá 30 százalékos.

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.51-52.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.51-52.hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Botrányos közjáték a díjátadón

Botrányos közjáték a díjátadón

Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 

És ezt már olvasta?

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.