Kultúra, oktatásVásárhelyi beszédös lemez

2017. február 6., hétfő
 
Vásárhelyi beszédös lemez

Különleges, egyedülálló lemez készült a napokban, amelynek bemutatója február 9-én 17 órakor lesz a Németh László Városi Könyvtárban.

 

 

 

 

 

A Wass Albert Irodalompártoló Egyesület arra vállalkozott, hogy Hódmezővásárhely élő tájnyelvét átmentse az utókor számára. A ’Vásárhelyi beszédös lemez’ címet viselő DVD-n több órányi anyag található, vásárhelyi gyermekversek, -mondókák, -játékok és –dalszövegek, népdalok és nóták, mesék, balladák, parasztversek formájában.

Különböző hangemlékeket és az Egyesület pályázataira beérkezett művekből válogatást is találunk az öt és félórás MP3 formátumú DVD-n. (Mint ismeretes az mp3 formátumú lemezt valamennyi számítógép, laptop, dvd lejátszó, sőt korszerű televízió is képes lejátszani.)  

 

„A vásárhelyi tájnyelv még élő valóság, mindönnapi könyér, …legigazibb formája a hangzó beszéd, mert nemcsak fonetika, hanem dallam, muzsika is.” olvasható a lemezhez készült füzetben, a tavaly elhunyt Földesi Ferenc mondata.

Fülöpné Rákos Éva és Benkő László mellett az ő nevéhez fűződik a lemez anyagának összeállítása és szerkesztése.

 

A nagy terjedelmű gazdag és színes, a tájnyelvet bemutató lemez elkészítésével és közkinccsé bocsátásával az volt a szándék, hogy a nyelvészek, nyelvjáráskutatók és a helytörténészek számára adjon anyagot, áttekinthető beszédgyűjteményt. Másrészről hangzó tárházat és a további gyűjtéshez ösztönzést a ma élő és a jövő hódmezővásárhelyi nemzedékeinek, hogy élő helyi értékünk, a vásárhelyi anyanyelv tovább élhessen.

Fülöpné Rákos Éva a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a lemezt beadják a Helyi Értéktár Bizottsághoz, mert szeretnék, ha az ö-ző nyelvjárás bekerülne nemzeti értékeink közé.

 

Február 9-én 17 órakor a Németh László Városi Könyvtárban a hanganyag összeállításáról Benkő László szerkesztő beszél.

A lemezbemutatóval egyidőben lesz a 2016-ban meghirdetett „Mutassuk mög, mennyire tudunk még ö-zni” című pályázat eredményhirdetése is.  

Közreműködnek: Soós Adél Villő, Lantos Barnabás, Bajnócziné Rácz Éva, Gyulafalviné Koncz Márta, Fülöpné Rákos Éva, Benkő László. 

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.48.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.48.hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Még egy kis emelés itt-ott

Még egy kis emelés itt-ott

A vásárhelyiek idén sem ússzák meg az áremeléseket. A strand és a közétkeztetési árak után itt az ingatlanadó emelés e - méghozzá 30 százalékos.

Holtversenyben a tabella élén

Holtversenyben a tabella élén

A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő
Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Az NB I/B Zöld csoportjának első meccsét játszotta Tóth Tamás együttese, a Hódtói közönsége pedig győzelemnek örülhetett hét hónap szünet után.
 

És ezt már olvasta?

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban
Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban A történettudományi ülésen a forradalom szereplőinek, emlékezőinek, örököseinek és a kommunista hatalom viszonyát, az államszocializmus évtizedeitt mutatták be.
 
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC A kapu előtti utolsó pillanatokban még nem sikerült a legjobb döntéseket és megoldásokat meghozni, így az Újpest nyert. Interjú Kandó Róberttel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.