GazdaságFalusi turizmus határok nélkül

2013. március 25., hétfő
 

Temesváron tartott kétnapos konferenciával zárult a HURO/1001/213/2.1.2 – FEDERTO pályázati projekt, amelynek egyik fontos célkitűzése az volt, hogy erősítse a határon átnyúló együttműködést közös helyi és regionális kezdeményezések által.

 

 

Fotók: VH

 

A pályázatban a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara, a temesvári Bánát Agráregyetem, az Orosházi Gazdakör, továbbá az aradi és temesvári magyar gazdaegyesület vett részt.

 

„A projekt keretében négy megyében: Arad, Temes, Békés és Csongrád megyében fellehető helyi termékek, helyben készült élelmiszerek adatbázisát hoztuk létre, sőt több helyi receptet is összegyűjtöttünk, valamint a négy megyében rendezett fesztiválokat, rendezvényeket katalogizáltuk, ahol például ezeket a termékeket meg lehet kóstolni. Nem utolsósorban összeállítottuk a négy megyében elérhető vendéglátóhelyek és a falusi turizmus témájában érdekeltek, például panziók, szállásadók listáját, amelyre a helyi turizmust építeni lehet” mondta dr. Bodnár Károly, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar dékánja, a projekt vezetője.

A négy megye helyi turisztikai értékeinek adatbázisából katalógusok készültek magyar és román nyelven. Három katalógusból a termékekről, a vendéglátóhelyekről és a négy megye rendezvényeiről lehet tájékozódni.

Kocsik József, az Arad megyei magyar gazdák egyesületének elnöke szerint az egymással határos négy megye, a köztük lévő határ ellenére egységes turisztikai célokban kell hogy gondolkodjon. Hasonlóképpen vélekedik Horváth Levente Arad megyei kormánymegbízott, aki azt is kifejtette, hogy a most záruló projekt révén, nagyobb figyelmet kapnak Arad megye turisztikai potenciái.

 

A Temesváron tartott kétnapos konferencián a projekt partnereken kívül termelők, vállalkozók, civil szervezetek is részt vettek. Valamennyien egyetértettek abban, hogy a katalógusok, a projekt keretében szervezett üzletember-találkozók, konferenciák, az egyes megyék helyi termékeinek, és a falusi turizmusban érintettek bemutatkozási lehetőségei mindkét ország polgárai számára fontos információkat közölnek egymásról, ami új gazdasági és kulturális kapcsolatok kialakításának megalapozója lehet és nem utolsósorban a négy megyében a falusi turizmus fejlődését nagymértékben elősegíti.

 

(Jelen cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.)

Kapcsolódó cikünk:

 

Láthatóvá és elérhetővé váló turisztikai élmények:

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Létszámleépítés valódi számokkal

Létszámleépítés valódi számokkal

Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Hódmezővásárhelyi szociális dolgozók kitüntetése

Hódmezővásárhelyi szociális dolgozók kitüntetése

November 8-án díszközgyűlésen adták át a Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Szolgálatáért díjakat. Idén hárman kapták meg.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.
 
Remek teljesítmény - szép végeredmény
Remek teljesítmény - szép végeredmény Nehéz helyzetben, csodálatos játékkal szerezte meg első győzelmét vendégként az NB I/B Zöld csoportjában a Vásárhelyi Kosársuli.