GazdaságFalusi turizmus határok nélkül

2013. március 25., hétfő
 

Temesváron tartott kétnapos konferenciával zárult a HURO/1001/213/2.1.2 – FEDERTO pályázati projekt, amelynek egyik fontos célkitűzése az volt, hogy erősítse a határon átnyúló együttműködést közös helyi és regionális kezdeményezések által.

 

 

Fotók: VH

 

A pályázatban a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara, a temesvári Bánát Agráregyetem, az Orosházi Gazdakör, továbbá az aradi és temesvári magyar gazdaegyesület vett részt.

 

„A projekt keretében négy megyében: Arad, Temes, Békés és Csongrád megyében fellehető helyi termékek, helyben készült élelmiszerek adatbázisát hoztuk létre, sőt több helyi receptet is összegyűjtöttünk, valamint a négy megyében rendezett fesztiválokat, rendezvényeket katalogizáltuk, ahol például ezeket a termékeket meg lehet kóstolni. Nem utolsósorban összeállítottuk a négy megyében elérhető vendéglátóhelyek és a falusi turizmus témájában érdekeltek, például panziók, szállásadók listáját, amelyre a helyi turizmust építeni lehet” mondta dr. Bodnár Károly, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar dékánja, a projekt vezetője.

A négy megye helyi turisztikai értékeinek adatbázisából katalógusok készültek magyar és román nyelven. Három katalógusból a termékekről, a vendéglátóhelyekről és a négy megye rendezvényeiről lehet tájékozódni.

Kocsik József, az Arad megyei magyar gazdák egyesületének elnöke szerint az egymással határos négy megye, a köztük lévő határ ellenére egységes turisztikai célokban kell hogy gondolkodjon. Hasonlóképpen vélekedik Horváth Levente Arad megyei kormánymegbízott, aki azt is kifejtette, hogy a most záruló projekt révén, nagyobb figyelmet kapnak Arad megye turisztikai potenciái.

 

A Temesváron tartott kétnapos konferencián a projekt partnereken kívül termelők, vállalkozók, civil szervezetek is részt vettek. Valamennyien egyetértettek abban, hogy a katalógusok, a projekt keretében szervezett üzletember-találkozók, konferenciák, az egyes megyék helyi termékeinek, és a falusi turizmusban érintettek bemutatkozási lehetőségei mindkét ország polgárai számára fontos információkat közölnek egymásról, ami új gazdasági és kulturális kapcsolatok kialakításának megalapozója lehet és nem utolsósorban a négy megyében a falusi turizmus fejlődését nagymértékben elősegíti.

 

(Jelen cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.)

Kapcsolódó cikünk:

 

Láthatóvá és elérhetővé váló turisztikai élmények:

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat

Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat

Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Nemzetközi elismerésben részesült Bozókiné Szabó Ildikó

Nemzetközi elismerésben részesült Bozókiné Szabó Ildikó

Marseille-ben június 18-án az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) díjazta a 2023-as kampány legkiemelkedőbb akcióit.

BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán

BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán

Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 
Emlékezés a zenész fotográfusra
Emlékezés a zenész fotográfusra A Lusztig-műteremben készült családi-, portré-, csoport- és tablóképekből válogató tárlat tekinthető meg a Tornyai múzeum földszinti termeiben.
 
Megemelték a Jovány Busz szolgáltatási díját
Megemelték a Jovány Busz szolgáltatási díját Megemelték a helyi autóbuszjáratokat üzemeltető Jovány Busz Kft. szolgáltatási díját Hódmezővásárhelyen - döntött a város közgyűlése.