









Az egy évig zajló programsorozat újabb állomásaként, a napokban kiállítással egybekötött szakember találkozót és konferenciát tartottak Hódmezővásárhelyen.
Fotók: VH
„A határok megnyitása mind a határ menti üzleti, mind a turisztikai kapcsolatok számára új lehetőséget teremtett. A Romániát és Magyarországot érintő projekt során megszervezésre kerülő üzletember-találkozók, konferenciák, élelmiszer- és mezőgazdasági termékhez köthető rendezvények mindkét ország polgárai számára fontos információkat közölnek egymásról, ami új gazdasági és kulturális kapcsolatok kialakításának megalapozója lehet”, mondta Dr. Bodnár Károly az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja, arról a pályázatról, amely a két ország határ menti régiója falusi turizmusának fejlesztését tűzte ki célul.
HURO/1001/213/2.1.2 – FEDERTO pályázat egyik fontos célkitűzése, hogy erősítse a határon átnyúló együttműködést közös helyi és regionális kezdeményezések által. A pályázatban a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara, a temesvári Bánát Agráregyetem, az Orosházi Gazdakör, továbbá az aradi és temesvári magyar gazdaegyesület vesz részt.
Az egy évig zajló programsorozat újabb állomásaként, a napokban kiállítással egybekötött szakember találkozót és konferenciát tartottak Hódmezővásárhelyen. A Takács Ferenc Képző Központban, orosházi, hódmezővásárhelyi vállalkozók hozták el saját készítésű élelmiszer termékeiket, illetve mutatták be vállalkozásaikat a hazai és román szakembereknek.
„A Dél- alföldi terület komoly mezőgazdasági hagyományokkal rendelkezik, és gazdag a csak itt megtalálható mezőgazdasági termékekben. A projektünknek nem csak az a célja, hogy feltérképezzük és katalogizáljuk ezeket az itt fellelhető termékeket, hanem másodlagos vagy harmadlagos célok megvalósítását is keressük,” mondta Bodnár Károly dékán, aki egyúttal a projekt koordinátora. Majd úgy folytatta, „Fontos ugyanis ebben a térségben tudatosítani a helyi értékeket, a helyi hagyományok értékteremtő lehetőségét. Ez a kedvezőtlen helyzetű vagy elmaradott területeknek, településeknek is önbecsülést teremt, és a kitörési lehetőséget is mutat a számukra, ha tisztában vannak helyi értékeikkel,” összegezte a várható eredményeket Bodnár Károly.
Lucian Botos, a temesvári egyetem oktatója a hódmezővásárhelyi projekt-konferencián arról beszélt, hogy a temesvári agráregyetemen tanulók 70 százaléka a mezőgazdaságban fog dolgozni, és már azokat a korszerű ismereteket viszik haza, amelyeket az egyetemen elsajátítanak, ehhez pedig a pályázat témája, a határ mindkét oldalán tapasztaltak, a gyakorlati gazdasági életbe adaptálható ismeretek átadása elengedhetetlen.
A 2013 márciusig tartó projekt során további üzletember-találkozók, konferenciák, kiállítások szervezésére kerül sor a határ mindkét oldalán. A projekt egyik végső céljaként a Temes-, Arad-, Békés-, és Csongrád megye hagyományos és különleges vagy földrajzi eredetvédelemmel rendelkező élelmiszereit, mezőgazdasági terményeit, továbbá az ezekhez a termékekhez köthető rendezvényeket, illetve vendéglátó-helyeket összegyűjtik. Ezekből magyar és román nyelvű kiadvány, az események kalendáriuma, és tematikus honlap készül, amelyek bárki által elérhetőek lesznek, erősítve a határ mindkét oldalának marketingjét.