Kultúra, oktatásErdélyi kastélysorsok az Emlékpontban

2019. november 15., péntek
 
Erdélyi kastélysorsok az Emlékpontban

November 18-án, hétfőn 17 órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Emlékpontban a Tiltott kastélyok című kiállítás. A még rendezés alatt álló tárlatot annak létrehozói, Major Anita és Margittai Gábor sajtóbejáráson mutatták meg a médiumok munkatársainak.

 

 

 

 

 

 


– A hétfőn nyíló tárlat az erdélyi arisztokráciának az 1990-es évek óta folyó küzdelmét mutatja be, hogy részben kastélyaikat, részben a hozzájuk tartozó földeket és erdőket visszakapják – fogalmazott a sajtóbejáráson Miklós Péter. A Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője hozzátette: az alkotók munkája az elmúlt évszázad magyar történetének lenyomatát is adják, hiszen 1920 után, a trianoni békediktátumot követően a magyar arisztokráciát igyekeztek földjeiktől megfosztani, amelyeket román kisbirtokosok között osztottak szét, majd a kommunista diktatúra 1948-as bevezetését követően a magyar főnemesség tagjait igyekeztek külföldre kiszorítani.

 

– A kastélyok nemcsak a politikai, társadalmi és gazdasági élet központjai, hanem a magyar művelődés és kultúra centrumai voltak, a könyvtáraik, vagy a Telekiek, a Bethlenek, az Aporok, a Hallerek esetében az oktatási intézmények, vagy az ott zajló irodalmi élet támogatásával járultak hozzá az újkori Erdély művelődéstörténeti értékeihez – fogalmazott a múzeumigazgató.

A kiállítás anyagát a két alkotó, Major Anita és Margittai Gábor több évtizedes kutatása alatt gyűjtötte össze, s a témáról a kiállítás mellett filmsorozat és kötet is született. Major Anita elmondta, hogy uniós csatlakozása idején Románia az erdélyi történelmi családok kastélyainak visszaadását ígérte, azonban a földek és az erdők visszajuttatásától – amelyek a kastélyok és kúriák fenntartásának alapjait jelenthetnék – elzárkózott, a restitúciós eljárásokat pedig jogi eszközökkel igyekszik lassítani, vagy megakadályozni. A kastélyok archív felvételeken láthatók eredeti fényükben. Napjainkban ezek  a pusztulás nyomait viselik, amelyeket a szocialista állami hasznosítás, illetve azt követően a kastélyok anyagának széthordása okozott. Így láthatók fotók a „térdig érő”, lepusztult épületekről, de fényképek mutatják be azokat a kastélyokat is, amelyeket a régi-új tulajdonos visszakapva felújított, s hasznosított.

 

A kiállításon szereplő családnevek a magyar történelemkönyvek lapiról is ismertek. Mint Margittai Gábor fogalmazott: ezen családok története a teljes magyar történelmet átszövi, s hozzátette: bár a magyar kisebbségtörténet kutatása gyakran a kudarcok sorozatát tárja fel, s a román állam a mai napig igyekszik a magyar jelenlétet rombolni Erdélyben, azonban az eredeti tulajdonosaikhoz visszakerült kastélyok igazolják, hogy az erdélyi arisztokrata családok leszármazottai továbbviszik társadalmi feladataikat.

 

– Trianon századik évfordulójának előestéjén a tárlat jól reprezentálja, hogy a határon túli arisztokráciának mekkora szerepe volt a magyar identitás és a magyar kultúra őrzésében Trianon után is – tette hozzá Miklós Péter –, s láthatjuk, hogy az utódállamok, így Románia mind a mai napig vonakodva áll az emlékük ápolásához, s nemcsak a visszaszolgáltatáshoz.

 

A hétfő délután megnyíló kiállítás 2020. január 20-ig látogatható a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A megnyitón Juhász Tünde kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjének köszöntője után Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese mond beszédet.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Vizuális kalandozások

Vizuális kalandozások

A vásárhelyi múzeum három emeleti termében Karsai Ildikó grafikusművész félszáz alkotása látható eredeti formájában a hamarosan nyíló kiállításon.
Csalássorozat vásárhelyi főszereplővel

Csalássorozat vásárhelyi főszereplővel

A szövevényes bankszámla manipuláció lényege a dél-koreai, ausztrál, német és kolumbiai cégek által utalt pénzek továbbküldése, vagyis eltüntetése volt.
Fantasztikus kettős győzelem

Fantasztikus kettős győzelem

Kettős rangadót játszott szerda este a Vásárhelyi Kosársuli. A Hódtói Sportcsarnokban az NB I/B Zöld csoportos bajnokság 9. fordulójában.
Kire ütött ez a gyerek???

Kire ütött ez a gyerek???

Izgalmas, érdekes, interaktív és nem utolsó sorban sikerélményt magában rejtő programsorozatot indított a Vásárhelyi Levéltár.
 

És ezt már olvasta?

Itt a nagyszülői GYED
Itt a nagyszülői GYED A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
 
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.
 
Tisztújító közgyűlés
Tisztújító közgyűlés

A 23 hazai nagyvárost képviselő polgármesterek döntöttek a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökségéről. Márki-Zay Péter albizottsági elnök lett.

 
Egy különleges madár a diákok szemével
Egy különleges madár a diákok szemével Hódmezővásárhelyi iskolások alkotásait is várja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, amely az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát.
 
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában A kiállítás része a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum közös uniós projektjének.
 
Szövetségre lép tíz megyei jogú város
Szövetségre lép tíz megyei jogú város Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 
Hajdú Kitti három érmes helyezése
Hajdú Kitti három érmes helyezése A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.