Kultúra, oktatásKire ütött ez a gyerek???

2019. november 14., csütörtök
 
Kire ütött ez a gyerek???

Izgalmas, érdekes, interaktív és nem utolsó sorban sikerélményt magában rejtő programsorozatot indított a Vásárhelyi Levéltár.

 

 

 

 

 

 

 

 

A napokban elkezdődött a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN című legújabb, nagyközönségnek szóló ismeretátadást, kutatást segítő országos programja, mely a család témakörét járja körül.

 

Nemcsak egyre divatosabb a családfakutatás, hanem arra is választ kaphatunk, vajon mit hordozunk régről a zsigereinkben.  Ennek megértésében segít, ha megismerjük a felmenőinket. A családtörténet-kutatás sokféle meglepetéssel szolgálhat, de arra mindenképpen jó, hogy lássuk: magunkban hordozzuk a sokszínűséget.

Egyúttal családunk történetének megismerése igazi erőforrás lehet a família minden tagja számára, és egyben az önismeret része is.

 

A program két részből áll. Egyrészt családfakutató kurzusokat tartanak felnőttek számára. Ennek a alapjait ismerhetjük meg a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN című programjában, amely egy reprezentatív dosszié és a levéltár munkatársainak segítségével izgalmas, érdekes és sikerélménnyel kecsegtető kutatásra ösztönzi az érdeklődőket. Ezeken a hamarosan induló családfakutató kurzusokon bárki részt vehet. (A Vásárhelyi Hírek információi szerint az első kurzusra már csak néhány szabad hely van!)

 

A Hetediziglen program másik része a vásárhelyi általános és középiskolák osztályait szólítja meg. Ezért a Levéltár munkatársai felkeresik az iskolákat, megismertetik velük a segédanyagot és meghívják az osztályokat levéltár-pedagógiai foglalkozásokra.

Ezekben a napokban Hódmezővásárhelyen már több általános és középiskola pedagógusainak tartottak és tartanak bemutatókat a program részleteiről.

 

 

Még ebben a tanévben a diákcsoportok számára a Bajcsy Zsilinszky utcai Levéltárban foglalkozásokat tartanak arról, hogy érdemes keresni a válaszokat arra, vajon milyen érdekességekkel szolgálhatnak a családi album régi fotói, honnan származik a család, honnan erednek a keresztnevek, milyen mesterségeket űztek, mi volt a foglalkozása a családtagoknak, hogy kapcsolódik egymáshoz a család rokonsága.

 

 

 

Megannyi izgalmas kérdés, amelyek akár csak valamelyikére is kapott válasz valódi sikerélményt jelent az ifjú kutatók számára.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fantasztikus kettős győzelem

Fantasztikus kettős győzelem

Kettős rangadót játszott szerda este a Vásárhelyi Kosársuli. A Hódtói Sportcsarnokban az NB I/B Zöld csoportos bajnokság 9. fordulójában.
Fontos dátumok 2020-ban

Fontos dátumok 2020-ban

Tervezhető a jövő évi síelés, nyaralás, vagy egyéb program. Itt a 2020-as év ünnep- és munkaszüneti napok és tanítási szünetek listája.
Gyermekek Karácsonya idén is

Gyermekek Karácsonya idén is

Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
A halálos rongyláb tünet

A halálos rongyláb tünet

A huzat hatására hullámzó hanghatás keletkezik, amely jelzi: beindult az izzás, az égés, amely során a hőmérséklet akár az ezer celsius fokot is elérheti.
 

És ezt már olvasta?

Itt a nagyszülői GYED
Itt a nagyszülői GYED A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
 
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.
 
Tisztújító közgyűlés
Tisztújító közgyűlés

A 23 hazai nagyvárost képviselő polgármesterek döntöttek a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökségéről. Márki-Zay Péter albizottsági elnök lett.

 
Egy különleges madár a diákok szemével
Egy különleges madár a diákok szemével Hódmezővásárhelyi iskolások alkotásait is várja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, amely az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát.
 
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában A kiállítás része a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum közös uniós projektjének.
 
Szövetségre lép tíz megyei jogú város
Szövetségre lép tíz megyei jogú város Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 
Hajdú Kitti három érmes helyezése
Hajdú Kitti három érmes helyezése A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.