Kultúra, oktatásKire ütött ez a gyerek???

2019. november 14., csütörtök
 
Kire ütött ez a gyerek???

Izgalmas, érdekes, interaktív és nem utolsó sorban sikerélményt magában rejtő programsorozatot indított a Vásárhelyi Levéltár.

 

 

 

 

 

 

 

 

A napokban elkezdődött a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN című legújabb, nagyközönségnek szóló ismeretátadást, kutatást segítő országos programja, mely a család témakörét járja körül.

 

Nemcsak egyre divatosabb a családfakutatás, hanem arra is választ kaphatunk, vajon mit hordozunk régről a zsigereinkben.  Ennek megértésében segít, ha megismerjük a felmenőinket. A családtörténet-kutatás sokféle meglepetéssel szolgálhat, de arra mindenképpen jó, hogy lássuk: magunkban hordozzuk a sokszínűséget.

Egyúttal családunk történetének megismerése igazi erőforrás lehet a família minden tagja számára, és egyben az önismeret része is.

 

A program két részből áll. Egyrészt családfakutató kurzusokat tartanak felnőttek számára. Ennek a alapjait ismerhetjük meg a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN című programjában, amely egy reprezentatív dosszié és a levéltár munkatársainak segítségével izgalmas, érdekes és sikerélménnyel kecsegtető kutatásra ösztönzi az érdeklődőket. Ezeken a hamarosan induló családfakutató kurzusokon bárki részt vehet. (A Vásárhelyi Hírek információi szerint az első kurzusra már csak néhány szabad hely van!)

 

A Hetediziglen program másik része a vásárhelyi általános és középiskolák osztályait szólítja meg. Ezért a Levéltár munkatársai felkeresik az iskolákat, megismertetik velük a segédanyagot és meghívják az osztályokat levéltár-pedagógiai foglalkozásokra.

Ezekben a napokban Hódmezővásárhelyen már több általános és középiskola pedagógusainak tartottak és tartanak bemutatókat a program részleteiről.

 

 

Még ebben a tanévben a diákcsoportok számára a Bajcsy Zsilinszky utcai Levéltárban foglalkozásokat tartanak arról, hogy érdemes keresni a válaszokat arra, vajon milyen érdekességekkel szolgálhatnak a családi album régi fotói, honnan származik a család, honnan erednek a keresztnevek, milyen mesterségeket űztek, mi volt a foglalkozása a családtagoknak, hogy kapcsolódik egymáshoz a család rokonsága.

 

 

 

Megannyi izgalmas kérdés, amelyek akár csak valamelyikére is kapott válasz valódi sikerélményt jelent az ifjú kutatók számára.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fantasztikus kettős győzelem

Fantasztikus kettős győzelem

Kettős rangadót játszott szerda este a Vásárhelyi Kosársuli. A Hódtói Sportcsarnokban az NB I/B Zöld csoportos bajnokság 9. fordulójában.
Fontos dátumok 2020-ban

Fontos dátumok 2020-ban

Tervezhető a jövő évi síelés, nyaralás, vagy egyéb program. Itt a 2020-as év ünnep- és munkaszüneti napok és tanítási szünetek listája.
Gyermekek Karácsonya idén is

Gyermekek Karácsonya idén is

Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
A halálos rongyláb tünet

A halálos rongyláb tünet

A huzat hatására hullámzó hanghatás keletkezik, amely jelzi: beindult az izzás, az égés, amely során a hőmérséklet akár az ezer celsius fokot is elérheti.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.