Kultúra, oktatásKire ütött ez a gyerek???

2019. november 14., csütörtök
 
Kire ütött ez a gyerek???

Izgalmas, érdekes, interaktív és nem utolsó sorban sikerélményt magában rejtő programsorozatot indított a Vásárhelyi Levéltár.

 

 

 

 

 

 

 

 

A napokban elkezdődött a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN című legújabb, nagyközönségnek szóló ismeretátadást, kutatást segítő országos programja, mely a család témakörét járja körül.

 

Nemcsak egyre divatosabb a családfakutatás, hanem arra is választ kaphatunk, vajon mit hordozunk régről a zsigereinkben.  Ennek megértésében segít, ha megismerjük a felmenőinket. A családtörténet-kutatás sokféle meglepetéssel szolgálhat, de arra mindenképpen jó, hogy lássuk: magunkban hordozzuk a sokszínűséget.

Egyúttal családunk történetének megismerése igazi erőforrás lehet a família minden tagja számára, és egyben az önismeret része is.

 

A program két részből áll. Egyrészt családfakutató kurzusokat tartanak felnőttek számára. Ennek a alapjait ismerhetjük meg a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN című programjában, amely egy reprezentatív dosszié és a levéltár munkatársainak segítségével izgalmas, érdekes és sikerélménnyel kecsegtető kutatásra ösztönzi az érdeklődőket. Ezeken a hamarosan induló családfakutató kurzusokon bárki részt vehet. (A Vásárhelyi Hírek információi szerint az első kurzusra már csak néhány szabad hely van!)

 

A Hetediziglen program másik része a vásárhelyi általános és középiskolák osztályait szólítja meg. Ezért a Levéltár munkatársai felkeresik az iskolákat, megismertetik velük a segédanyagot és meghívják az osztályokat levéltár-pedagógiai foglalkozásokra.

Ezekben a napokban Hódmezővásárhelyen már több általános és középiskola pedagógusainak tartottak és tartanak bemutatókat a program részleteiről.

 

 

Még ebben a tanévben a diákcsoportok számára a Bajcsy Zsilinszky utcai Levéltárban foglalkozásokat tartanak arról, hogy érdemes keresni a válaszokat arra, vajon milyen érdekességekkel szolgálhatnak a családi album régi fotói, honnan származik a család, honnan erednek a keresztnevek, milyen mesterségeket űztek, mi volt a foglalkozása a családtagoknak, hogy kapcsolódik egymáshoz a család rokonsága.

 

 

 

Megannyi izgalmas kérdés, amelyek akár csak valamelyikére is kapott válasz valódi sikerélményt jelent az ifjú kutatók számára.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fantasztikus kettős győzelem

Fantasztikus kettős győzelem

Kettős rangadót játszott szerda este a Vásárhelyi Kosársuli. A Hódtói Sportcsarnokban az NB I/B Zöld csoportos bajnokság 9. fordulójában.
Fontos dátumok 2020-ban

Fontos dátumok 2020-ban

Tervezhető a jövő évi síelés, nyaralás, vagy egyéb program. Itt a 2020-as év ünnep- és munkaszüneti napok és tanítási szünetek listája.
Gyermekek Karácsonya idén is

Gyermekek Karácsonya idén is

Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
A halálos rongyláb tünet

A halálos rongyláb tünet

A huzat hatására hullámzó hanghatás keletkezik, amely jelzi: beindult az izzás, az égés, amely során a hőmérséklet akár az ezer celsius fokot is elérheti.
 

És ezt már olvasta?

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.