Kultúra, oktatásKire ütött ez a gyerek???

2019. november 14., csütörtök
 
Kire ütött ez a gyerek???

Izgalmas, érdekes, interaktív és nem utolsó sorban sikerélményt magában rejtő programsorozatot indított a Vásárhelyi Levéltár.

 

 

 

 

 

 

 

 

A napokban elkezdődött a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN című legújabb, nagyközönségnek szóló ismeretátadást, kutatást segítő országos programja, mely a család témakörét járja körül.

 

Nemcsak egyre divatosabb a családfakutatás, hanem arra is választ kaphatunk, vajon mit hordozunk régről a zsigereinkben.  Ennek megértésében segít, ha megismerjük a felmenőinket. A családtörténet-kutatás sokféle meglepetéssel szolgálhat, de arra mindenképpen jó, hogy lássuk: magunkban hordozzuk a sokszínűséget.

Egyúttal családunk történetének megismerése igazi erőforrás lehet a família minden tagja számára, és egyben az önismeret része is.

 

A program két részből áll. Egyrészt családfakutató kurzusokat tartanak felnőttek számára. Ennek a alapjait ismerhetjük meg a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN című programjában, amely egy reprezentatív dosszié és a levéltár munkatársainak segítségével izgalmas, érdekes és sikerélménnyel kecsegtető kutatásra ösztönzi az érdeklődőket. Ezeken a hamarosan induló családfakutató kurzusokon bárki részt vehet. (A Vásárhelyi Hírek információi szerint az első kurzusra már csak néhány szabad hely van!)

 

A Hetediziglen program másik része a vásárhelyi általános és középiskolák osztályait szólítja meg. Ezért a Levéltár munkatársai felkeresik az iskolákat, megismertetik velük a segédanyagot és meghívják az osztályokat levéltár-pedagógiai foglalkozásokra.

Ezekben a napokban Hódmezővásárhelyen már több általános és középiskola pedagógusainak tartottak és tartanak bemutatókat a program részleteiről.

 

 

Még ebben a tanévben a diákcsoportok számára a Bajcsy Zsilinszky utcai Levéltárban foglalkozásokat tartanak arról, hogy érdemes keresni a válaszokat arra, vajon milyen érdekességekkel szolgálhatnak a családi album régi fotói, honnan származik a család, honnan erednek a keresztnevek, milyen mesterségeket űztek, mi volt a foglalkozása a családtagoknak, hogy kapcsolódik egymáshoz a család rokonsága.

 

 

 

Megannyi izgalmas kérdés, amelyek akár csak valamelyikére is kapott válasz valódi sikerélményt jelent az ifjú kutatók számára.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fantasztikus kettős győzelem

Fantasztikus kettős győzelem

Kettős rangadót játszott szerda este a Vásárhelyi Kosársuli. A Hódtói Sportcsarnokban az NB I/B Zöld csoportos bajnokság 9. fordulójában.
Fontos dátumok 2020-ban

Fontos dátumok 2020-ban

Tervezhető a jövő évi síelés, nyaralás, vagy egyéb program. Itt a 2020-as év ünnep- és munkaszüneti napok és tanítási szünetek listája.
Gyermekek Karácsonya idén is

Gyermekek Karácsonya idén is

Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
A halálos rongyláb tünet

A halálos rongyláb tünet

A huzat hatására hullámzó hanghatás keletkezik, amely jelzi: beindult az izzás, az égés, amely során a hőmérséklet akár az ezer celsius fokot is elérheti.
 

És ezt már olvasta?

Sajátos üzenet a folyóink szennyezőinek
Sajátos üzenet a folyóink szennyezőinek Kedves ötletnek tűnik, és inkább a figyelem felkeltését szolgálta a plasztik csónak avatása és vízrebocsátása, amit a Mártélyi Holtág strandján rendeztek július 15-én.
 
491 iskola kért iskolaőröket
491 iskola kért iskolaőröket Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumhoz tartozó két iskola kivételével vásárhelyi oktatási intézmény neve nem szerepel a listán.
 
77 éve született Rapcsák András
77 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 28. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 28. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Elhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke
Elhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke Nemcsak a zsidó hitközség ügyvezetőjeként, hanem ügyvédként is jelentős volt a munkássága. 74 éves korában elhunyt Dr. Erdélyi Miklós.
 
Nyár Mártélyon fotókba örökítve
Nyár Mártélyon fotókba örökítve Varga András fotós Mártélyt járva jó szokása szerint a szíve, az érzelmei parancsolnak az ujjának, amikor 1-1 pillanatot örökít meg a gépével.
 
Jön az Eötvös Cirkusz Vásárhelyre
Jön az Eötvös Cirkusz Vásárhelyre 100 éves a világhírű Eötvös Cirkusz! Magyarország legrégebbi utazó cirkusza Centenáriumi Gálaműsorral érkezik Hódmezővásárhelyre.