Kultúra, oktatásÉppen hét éve...

2019. szeptember 3., kedd
 
Éppen hét éve...

A Tornyai János Múzeum hároméves technikai szünetet követően megújulva és kibővülve 2012 szeptember elsején nyílt meg újra. 

 

 

 

 

 

Azt a munkát, amelyet a megmaradásáért minden magyar közösségnek el kellene végeznie, hogy feltárja a múltját, összegzi, keretbe foglalja, átadja a jövőnek, és megteremti a jövőben az alkotás lehetőségét, Hódmezővásárhelyen elvégezték - jelentette ki Lázár János, a város korábbi polgármestere, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a felújított Tornyai János Múzeum akkori megnyitó ünnepségén, amely egyébként éppen egy nappal a polgármester választás előtt volt..

(Az intézmény a Csernus Tibor műtermében című időszaki kiállítással nyitotta meg kapuit.)    

 

A Tornyai János Múzeum hároméves "technikai szünetet" követően megújulva és kibővülve várta 2012 szeptemberétől a látogatókat. Az épület új portálrészén belépve Munkácsy Mihály Női fej című festménye fogadja az érkezőket. A 47x43 cm-es olajfestményt 1895-ben adta a mester az akkor éppen Párizsban tanuló fiatal Tornyai Jánosnak. A páratlan jelentőségű műalkotást egy magát megnevezni nem kívánó műgyűjtő hosszú távú, tartós letétként ajánlotta fel a múzeumnak.     

A pinceszinten a dél-alföldi régióban egyedülálló, a múzeum teljes gyűjtőkörét felölelő látványraktárban tekinthetők meg a mintegy ezerötszáz darabból álló, kiemelkedő jelentőségű néprajzi, régészeti, helytörténeti és képzőművészeti tárgyegyüttesek. Ez az itt őrzött anyag tíz százalékát jelenti.

Újra látogathatóvá vált a Tornyai János Múzeum állandó régészeti kiállítása, a Hétköznapok Vénuszai is. A látogató az újkőkor emberének (Kr.e. 7-5. évezred) mindennapjaiba nyer betekintést a szemléletes kiállításon. A Körös-kultúra Tiszajenő-Szárazparton feltárt házrekonstrukciója mellett ismét láthatók a legismertebb régészeti leletek, a kökénydombi oltár és a Vénuszok is.     

 

Szintén ezen a napon adták át a - sok vásárhelyi számára még ma is csak "PMK"-nak nevezett - Bessenyei Ferencre átkeresztelt Művelődési Központot.

1,2 milliárd forintos uniós támogatással újították föl. Az alapjaitól megújult, műemléki védettség alatt álló - Janáky István tervei alapján készült - épület a második világháborút követően, 1947 és 49 között a szocreált megelőzően virágzó magyar építészeti modernizmus egyik legszebb példája. A központ - az ortodox templom parókiájámak a helyén - egy új, 870 négyzetméteres hasznos alapterületű szárnnyal bővült, ahol táncstúdió, valamint a zeneiskola egy részlege kapott helyet. A rekonstrukció terveit Janáky István fiai készítették.

 

A központ a 4,2 milliárd forintos összköltséggel megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed legfontosabb eleme volt..

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tanévnyitó a Mezőgazdasági Karon

Tanévnyitó a Mezőgazdasági Karon

Növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem: összesen 5817 új hallgatót vett fel az intézmény. A vásárhelyi karon 209 elsőéves kezdi a szemesztert.
Örökösöknek köszönhetően gyarapodott a Tornyai Múzeum gyűjteménye

Örökösöknek köszönhetően gyarapodott a Tornyai Múzeum gyűjteménye

Az üzlet, melyet Szilágyi Jolán testvére, Terka indított be az 1920-as években, az egykori Kállay, a mai Bajcsy-Zsilinszky utcában működött.
Értékes kettős siker

Értékes kettős siker

Az NB I/B 19. fordulójában a Concordia Motax KC Pápa ellen lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli U20-as és felnőttcsapata. Nem is akárhogy!

Teszt

Teszt
 

És ezt már olvasta?

Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.
 
Ilyenek a legboldogabb emberek
Ilyenek a legboldogabb emberek Kiderült, hogy a mentális jóléttel és boldogsággal kapcsolatos sok-sok kutatásban 10 tulajdonság mindig visszaköszön. Íme a lista!
 
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.