
A Vásárhelyi Hírek Háziasszonya, a Paprika TV-ből megismert Baracskay Angéla: "Van valami csodálatos érzés abban, mikor sült alma illat árasztja el a konyhát, aztán szép lassan eléri a nappalit... és amikor elkészül, még melegen beleharapni... pedig arra tanítottak, hogy meleg tésztát sosem szabad, de ezt mindig kötelező jelleggel meg kell szegni."
PISZTÁCIÁS ALMÁS PITE
250 g liszt
150 g puha vaj
2 g só
1 tojás
1-2 ek hideg tej
A lisztet átszitáljuk és közepébe mélyedést fúrunk. Belekockázzuk a puha vajat, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Morzsoljuk és fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. A végén a hideg tejjel átdolgozzuk és hűtőbe tesszük fél órára. Utána kivesszük, enyhén lisztes deszkán 3 miliméter vastagra nyújtjuk. Formába illesztjük, az alját villával megnyomkodjuk és betesszük a mélyhűtőbe amíg elkészülünk a töltelékkel.
5 kis alma megpucolva
3 tojás
250 g tej
100 g cukor
40 g mazsola
50 g előre száraz serpenyőben lepirított pisztácia
40 g kukoricakeményítő
1 vanília
1 citrom leve és héja
A tojást a cukorral, a tejjel és a többi hozzávalóval, jól kikeverjük. (Érdemes a tejet a keményítővel külön elkeverni). Nem kell habosítani túlságosan, mert teljesen más lesz az állaga a süteménynek. A fagyott tésztát kivesszük a sütőből, és beleöntjük a tölteléket.
Két lehetőség van, vagy belekeverjük az almát, ahogy anno a nagymamám készítette. Vagy 10 perc sütés után, mikor már kezd recsegőssé válni elrendezzük rajta az almaszeleteket. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 20-30 percen keresztül.
Ha szép fényesre szeretnénk a tetejét 1-2 ek vízzel és pár csepp citrom levével melegítsünk fel 4-5ek sárgabaracklekvárt, és mikor kezd folyóssá válni kenjük meg vele az almatortánkat.
Próbálja ki a többit is:
Ennivaló receptjeink gyűjteménye