Kultúra, oktatásElvitték Vásárhely hírét

2016. augusztus 9., kedd
 

Tizenöt vásárhelyi alkotó nyertes munkáját is kiállították a hazai kézművességet reprezentáló legnagyobb évente megrendezett budapesti kiállításon. 

 

 

Fotók: AMKA

 

 

 

 

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve meghirdetett pályázatára több mint 240 alkotó pályázott. A szakmai szűri döntése alapján 231 pályázó több mint félezer remekét állították ki Budapesten,a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben július 29-én nyílt kiállításon.

 

Idén a pályázatot kiírók egy érdekes témát választottak: a Magyar kézművesség – 2016 és Menyegző és kézművesség címmel kettős tematikájú válogatott anyagát mutatják be. Az érdeklődők a tárgyalkotó népművészek és kézműves iparművészek, egyéni jelentkezők és művészi közösségek természetes alapanyagokból készült alkotásait láthatják, többek között idén is szép számban hódmezővásárhelyi alkotók munkáit.

Mivel a kiállítás egyik része tematikai kötöttség nélküli, napjaink kézműves remekeiből ad gazdag ízelítőt. Ebben a részben egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, saját tervezésű és kivitelezésű tárgyak szerepelnek, amelyek az otthon igényes berendezésére, díszítésére alkalmasak, az öltözködés-kultúra elemei közé tartoznak, vagy egyedi játékoknak, hangszereknek számítanak. Így aztán a hódmezővásárhelyi alkotók is a vásárhelyi hímzés motívumaiból készített lakásdíszek mellett, a rececsipke ruha kiegészítőkénti reneszánszát is láthatjuk  

 

A vásárhelyi kiállítók: Bereczné Lázár Nóra Magyar Kézműves Remek díjas hímestojás-festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere; Fábiánné Nagy Ágota csipkekészítő; a Hódfó Hódmezővásárhelyi Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében Angyal Frigyesné népi iparművész, kivitelező: Marton Sándorné a Népművészet Mestere, Blaskovics Lászlóné, kivitelezők: Lakosné Borák Anna, Marton Sándorné a Népművészet Mestere, Törökgyörgy Jánosné; továbbá Pokomándy Zsuzsanna foltvarró, csipkekészítő; a Rece Csoport – Sándor Istvánné vezetésével: Kovács Anna, Szabóné Bacsa Mária, Sándor Istvánné és Tóth Lászlóné. Valamint Szlávikné Buzás Irén tojásdíszítő, festő.

 

A kiállítás anyagából reprezentatív, színes kiadvány készül, amelyben a kiállítók egy-egy alkotása szerepel. A kiállítást az érdeklődők Budapest egyik legszebb neobarokk épületében, a Duna Palotában július 29. és augusztus 28. között tekinthetik meg.

 

 

 
 
B.Sz.Z
 

Olvassa el ezt is!

Kábítószerrel seftelt, lebukott

Kábítószerrel seftelt, lebukott

A hódmezővásárhelyi rendőrök őrizetbe vettek egy helyi férfit, aki a gyanú szerint kábítószert értékesített a városban.
Nem hamis ha ilyennel találkozik

Nem hamis ha ilyennel találkozik

A napokban megjelentek az új 50 forintos forgalmi érmék, az első körben 2 millió példányban bocsátott ki az Magyar Nemzeti Bank.
Pótfelvételi a Szegedi Tudományegyetemre

Pótfelvételi a Szegedi Tudományegyetemre

AZ SZTE a 2022 szeptemberében induló tanévre, minden eddiginél több államilag finanszírozott hellyel várja a pótfelvételizőket.
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen

Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen

Négynapos ünneppel készül az önkormányzat. Két színpad lesz, az egyik a Dr. Rapcsák András sétálóutcán, a nagy színpad pedig a Kossuth téren. Részletes program.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 31. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért Újabb mosdófelújítást segít a világcég. Ezúttal a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában kezdődnek a munkálatok.
 
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
99 éves korában lett ágyban fekvő beteg, addig nagyon tevékeny életet élt. A hosszú élet titka Pista bácsi szerint: a munka.
 
A Mártélyi Kavalkád programja
A Mártélyi Kavalkád programja

Augusztus 5. és 7-e között ismét lesz egy fergeteges rendezvénysorozat a Mártélyi Holtágnál. A szórakoztató műfajok teljes palettájával. Részletes program.

 
Az ország Imruskája 87 éves lenne
Az ország Imruskája 87 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 87 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Tanévi menetrend szeptembertől
Tanévi menetrend szeptembertől A hamarosan ismét megtelnek az iskolapadok, érdemes megnézni, hogyan alakul a 2022 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Részletes tudnivalók a tram trainről
Részletes tudnivalók a tram trainről Részletes tarifák és tudnivalók az augusztus elsején kezdődő fizetős utazásról. Például a tram train jegyek és bérletek érvényesek a   Szegedre közlekedő vonatokon is.