Kultúra, oktatásElődeink nyomában - az agrárszakoktatás története

2024. március 21., csütörtök
 

Nagy feladat hárul a Hódmezővásárhelyi Levéltárra az agrárszakoktatás történetének feldolgozásában.

Fotók: VH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltár és a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara.

 

Március 20-án délelőtt Hódmezővásárhelyen a Takács Ferenc Gyakorlati Képző Központban konferenciával kezdődött az SZTE MGK Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatócsoport és a SZAB Neveléstörténeti Munkabizottság projektje, amely ezen a napon a hódmezővásárhelyi agrárszakoktatás első fél évszázadával foglalkozott. A konferencia fontos részeként került sor a Magyar Nemzeti Levéltár és az MGK közötti szerződéskötésre, amelyet Dr. Biernacki Karol, az MNL CSCSVM Levéltár igazgatója és Dr. Komarek Levente az SZTE MGK oktatási dékánhelyettese írt alá.

A kutatómunka részben levéltári anyagokra épül, ebben pedig a Hódmezővásárhelyi Levéltárnak lesz prioritása.

 

A konferencián négy előadó beszélt az agrárszakoktatásról, a dualizmus korában, az 1800-as évek végén a Hódmezővásárhelyi Gazdászati Szakosztállyal egybekötött Felsőbb Népiskola történetéről, illetve Hódmezővásárhelyi Királyi Magyar Földmívesiskola első két évtizedéről, a Mezőgazdasági Kar és a mezőgazdasággal kapcsolatos intézetek alapítására irányuló törekvésekről a szegedi egyetemen az 1920-as évek idején, valamint Takács Ferenc korszerűbb gazdálkodásra neveléssel kapcsolatos munkáiról.

Ezek csak egy-egy epizódjai annak a nagyszabású kutatómunkának, amelynek összegzése egyúttal a helytörténet egy értékes fejezetét jelenti majd.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 14. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Pro Urbe díj és Signum Orbis Honorantis kitüntetés 2024.

Pro Urbe díj és Signum Orbis Honorantis kitüntetés 2024.

Idén három Pro Urbe és két Signum Orbis Honorantis elismerést adományoztak március 15-én a díszközgyűlésen.
A 26. szimpózium beszámoló kiállítása

A 26. szimpózium beszámoló kiállítása

Évezredek művészeti öröksége találkozik a legmodernebb ipari technológiákkal. A Vásárhelyi Kerámiaszimpózium alkotásaiból nyílik kiállítás az Alföldi Galériában
A paléi szikes földtől és tanyától a miniszteri bársonyszékig

A paléi szikes földtől és tanyától a miniszteri bársonyszékig

Tanulmánykötet jelent meg a napokban Takács Ferenc egykori iparügyi miniszter, földművelésügyi államtitkár, szociáldemokrata politikus életútjáról.
 

És ezt már olvasta?

Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit Átadták a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói részére meghirdetett elismeréseket. A háromnapos rendezvényen 220 kiállító lesz.
 
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt.

 
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen A Mezőgazdasági Kar első ízben rendez Erasmus Week rendezvénysorozatot, melynek apropója a Wellman Oszkár Nemzetközi Tudományos Konferencia.
 
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül Már több, mint félszáz fellépő ismert az idei nyárzáró buli előadói közül. Ne feledjük: augusztus 28-31, Szegedi Partfürdő.
 
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt Egy idős hódmezővásárhelyi nőt beengedett a lakásába, mivel segített neki a táskái cipelésében.
 
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot A Veszprém remek csapatmunkával, demoralizáló triplákkal és szoros védekezéssel hasonló módon lerohanta a kezdés után a Vásárhelyi Kosársulit.
 
Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik
Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik Sokan a krémektől várják a csodát, pedig a bőr mégiscsak belülről épül: sejtjei a véráramon keresztül kapják a szükséges anyagokat, tehát szoros kapcsolatban van a vér- és nyirokkeringéssel, a belső szervekkel, az idegrendszerrel.