Kultúra, oktatásA 26. szimpózium beszámoló kiállítása

2024. március 19., kedd
 
A 26. szimpózium beszámoló kiállítása
Évezredek művészeti öröksége találkozik a legmodernebb ipari technológiákkal immár több mint negyedszázada Hódmezővásárhelyen, a kerámia szimpóziumok alkotófolyamataiban.

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt évi művésztelep ideje alatt készült alkotásokból március 20-án 17 órai kezdettel nyílik beszámoló kiállítás az Alföldi Galériában.

 

Tavaly ősszel mintegy öt héten keresztül tizenhárom ipar- és képzőművész alkotott közösen a XXVI. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium keretében Hódmezővásárhelyen. A több mint 25 éves múltra visszatekintő alkotóműhely különlegességét a város kerámiaműhelyeinek, -üzemeinek és gyárainak rendkívüli anyagbősége és technológiai tárháza adja. A minden év őszén megrendezett szimpózium ideje alatt meghatározott tematikához kapcsolódóan készítik el műveiket ‑ közülük 1-1 tárgy a beszámoló kiállítás zárását követően a Hódmezővásárhely Kerámia Gyűjtemény kollekcióját gazdagítja ‑ az alkotók: a 2023. év programja a Csend volt. A témafelvetés a művészi, ihletett csend mellett korunk világának zajától való elcsendesülésre és megnyugvásra hív az alkotómunka és az annak nyomán készült alkotások harmóniáján keresztül.

 

A szimpóziumon résztvevő művészek, Albert Ildikó, Csala Zsuzsa, Feketű Boglárka, Herter Kata, Nemes Fekete Edit, Keményffy Gábor, Kovács Martina, Kovács Katalin, Kulcsár Írisz, Lipovics János, Pannonhalmi Zsuzsa, Szabán György és Szelekovszki Magdolna között helyi és külföldi alkotók, valamint fiatal, végzős iparművészek, művésztanárok és a szakma elismert alakjai egyaránt megtalálhatóak.

 

A huszonhatodik szimpózium beszámoló kiállítását a kísérletező sokszínűség jellemzi. A finom és kecses, vékony porcelán művektől a robosztusabb formákig, a plasztikai jellegű munkákon keresztül a tematikus falikép-sorozatokon át az izgalmas formavilágú egyedi művekként értelmezhető díszedényekig, több mint félszáz alkotást tekinthet meg a művészetkedvelő közönség.

 

A március 20-i vernisszázs résztvevőit Nahimi Péter, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója, valamint Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczi Noémi-díjas keramikusművész, Érdemes Művész, a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium főszervezője köszönti. A tárlatot Brzózka Marek szobrászművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe a szerdán este 5 órakor kezdődő megnyitón. A Csend című kiállítás április végéig látogatható az Alföldi Galéria Kossuth téri szárnyában.

 
 
Forrás: Tornyai Múzeum
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tizedik Kosársuli győzelem

Tizedik Kosársuli győzelem

Régi idők hangulatát idézte a Hódtói Sportcsarnokban a Vásárhelyi Kosársuli. A zsúfolásig telt lelátók előtt remek játékkal legyőzte a Veszprémet.
Pro Urbe díj és Signum Orbis Honorantis kitüntetés 2024.

Pro Urbe díj és Signum Orbis Honorantis kitüntetés 2024.

Idén három Pro Urbe és két Signum Orbis Honorantis elismerést adományoztak március 15-én a díszközgyűlésen.
Tavaszköszöntő Mártélyon

Tavaszköszöntő Mártélyon

Részletes program.
Két bronzérem az Országos Táncversenyen

Két bronzérem az Országos Táncversenyen

Dabason, az Obo Arénában a Ritmuscsapatok Országos Táncversenyén két kategóriában indult a hódmezővásárhelyi Stars Of Hope Táncstúdió.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 14. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit Átadták a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói részére meghirdetett elismeréseket. A háromnapos rendezvényen 220 kiállító lesz.
 
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt.

 
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen A Mezőgazdasági Kar első ízben rendez Erasmus Week rendezvénysorozatot, melynek apropója a Wellman Oszkár Nemzetközi Tudományos Konferencia.
 
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül Már több, mint félszáz fellépő ismert az idei nyárzáró buli előadói közül. Ne feledjük: augusztus 28-31, Szegedi Partfürdő.
 
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt Egy idős hódmezővásárhelyi nőt beengedett a lakásába, mivel segített neki a táskái cipelésében.
 
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot A Veszprém remek csapatmunkával, demoralizáló triplákkal és szoros védekezéssel hasonló módon lerohanta a kezdés után a Vásárhelyi Kosársulit.