Kultúra, oktatásEldőlt a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola jövője

2020. május 30., szombat
 
Eldőlt a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola jövője

Az iskola valamennyi tanulójának szüleit, nevelőit kérdőívben kérdezték a fenntartóváltásról, és bár ennek konkrét végeredményét még nem hozták nyilvánosságra, biztosnak látszik, hogy az egyházi fenntartás mellett voksolt a szülők legnagyobb része.

 

 

 

 

 

 

Amit az is jelez, hogy hivatalos levélben értesítették Dr. Magyar Andrea intézményvezető-helyettest. Ezek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Prof. Dr. Kásler Miklós oktatásért felelős Miniszter nevében eljárva Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár engedélyezi az iskola fenntartói jogának átadását az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja részére.

 

Mint arról elsőként a Vásárhelyi Hírekben írtunk január 3-án, a – Mária Valéria Keresztény Óvoda mellett - a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola is a Szent Domonkos rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának fenntartásába kerülhet.

 

A Kongregáció általános főnöknője, Deák Viktória Hedvig Nővér, a Vásárhelyi Hírek kérdésére elmondta, „részünkről, a Domonkos Nővérek Kongregációja részéről, valós és jól megfontolt készség áll fenn arra, hogy a 2020-21-es tanévtől átvegyük a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola fenntartását. Arról is beszélt, hogy „már a korábbi években is felmerült, hogy az iskola esetleg egyházi fenntartásba kerüljön. Lényeges az is, hogy az iskola vezetőségével való tárgyalásunk során úgy láttuk, hogy az iskola által képviselt nevelési elvek, értékek összhangban vannak mindazzal, ami a mi számunkra elengedhetetlen." – mondta Hedvig Nővér.

 

Ígéretük szerint tovább folytatódik a magas szintű zenei és művészeti nevelés. Megmarad az együttműködés azokkaI az intézményekkel, amelyek eddig is segítették a zenei nevelést. (pl. Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola)

Az intézmény pedagógusa az intézmény dolgozói maradnak. Az intézmény alapfeladatait a továbbiakban is a köznevelési törvény és a kapcsolódó kormányrendeletek szerint látja majd el.

 

A Domonkos Nővérek írásos tájékoztatója utal az iskola néhány tantárgyának erősítésére is. A nővérek a hitélettel kapcsolatos foglalkozások megtartásában vesznek részt, majd elsősorban a hiányterületeken (matematika, természettudományi, nyelvoktatás) kapcsolódnak be a tantestület munkájába.

A tanórai és a tanórán kívüli oktatás és nevelés, valamint a tanórán kívüli programok az eddigi hagyományoknak megfelelően folytatódnak. Módosul viszont az iskola felvételi körzete: városi beiskolázásra lesz lehetőség.

 

Az elmúlt hónapokban több fórumon sok szülő aggódott, hogy az egyházi fenntartással a diákokra kényszerítik a vallást, a hittant. A Domonkos Nővérek írásos tájékoztató szerint, a jelenlegi tanórák keretében történő választható hittan/erkölcstan órák az iskola 2-8. évfolyamai számára változatlanul, az eddigi rendnek megfelelően folytatódnak. Nem kerül bevezetésre második hittanóra a délelőtti órák keretében.

Viszont a most beiratkozó 1. évfolyamos tanulók részére heti két hittanóra kerül bevezetésre, amely a felekezetnek megfelelően kötelezően választható .

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hogyan alakul a gazdasági helyzet?

Hogyan alakul a gazdasági helyzet?

A gazdaságilag fejlettebb régiókban kétszer akkora volt a visszaesés, mint a kevésbé fejlett északi és keleti térségekben, de a lakosságnak mégis itt fájhat jobban a válság.
Ízlelgessük: Csongrád-Csanád megye

Ízlelgessük: Csongrád-Csanád megye

Május 25-én Szegeden, a megyeházán hivatalosan is bejelentik, hogy júniustól megváltozik a megye elnevezése. Pontosabban bővül: Csongrád-Csanád lesz ismét.
Júliusban kiadja a Pénzverő

Júliusban kiadja a Pénzverő

Már dolgoznak a Magyar Pénzverő Zrt.-ben a két címletben forgalomba kerülő emlékérmen, amelynek tervezője a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina.
Óvatosan a lazítással!

Óvatosan a lazítással!

Kedvezőek az eddigi eredmények, aminek örülni kell, de nem lesz vírusmentes az ország, és ősszel még jöhet egy második hullám. Készül az országos összesítés.

 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.